Τετάρτη

ΣΤΟ ΚΑΛΟ "ΠΡΕΖΙΤΕΝΤΕ ΚΟΜΑΝΤΑΤΕ"

Μετά από γενναία, σκληρή, αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο, ο ηγέτης της Βενεζουέλας και μεγαλύτερος αντίπαλος της Ουάσιγκτον στη Λατινική Αμερική, ο Ούγκο Τσάβες, υπέκυψε χθες, βυθίζοντας τη χώρα στο πένθος.


Οι επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις αργά χθες το βράδυ ανέφεραν ότι, μετά από ισχυρή χημειοθεραπεία ο αποδυναμωμένος οργανισμός του προέδρου της Βενεζουέλας, επλήγη από νέα, βαρύτερη λοίμωξη του αναπνευστικού. Τη στιγμή που οι γιατροί του προέδρου εμφανίζονταν ιδιαιτέρως ανήσυχοι και ανεπισήμως ιατρικές πηγές μιλούσαν για δραματική επιδείνωση, εκατοντάδες υποστηρικτές του Τσάβες συγκεντρώνονταν και προσεύχονταν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν. Μερικές ώρες αργότερα, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικόλα Μαντούρο, ανακοίνωσε επισήμως από την τηλεόραση ότι ο Τσάβες πέθανε, μετά από δύο χρόνια μάχης με τον καρκίνο.
Στη θέση του ο Μαντούρο
Ο ηλικίας 58 ετών πρώην αλεξιπτωτιστής, είχε διορίσει τον Μαντούρο αντιπρόεδρο. Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τώρα τα ηνία της χώρας. Αμέσως, η ηγεσία του στρατού εμφανίστηκε επίσης στην τηλεόραση και δήλωσε πίστη στο νέο Κομαντάντε.
Ο υπουργός Ενημέρωσης της Βενεζουέλας, Ερνέστο Βιγέγκα, είχε νωρίτερα προετοιμάσει τους πολίτες και τη διεθνή κοινότητα για κάθε ενδεχόμενο, δηλώνοντας πως «η κατάσταση του προέδρου είναι πολύ ευαίσθητη», χωρίς όμως να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Μαντούρο είχε δηλώσει ότι στο προσκέφαλο του ηγέτη της Βενεζουέλας, βρίσκονται οι «προσευχές του λαού και οι γιατροί του Κομαντάντε». Είχε προσθέσει μάλιστα, σε δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση, ότι «σε επίθεση των εχθρών» οφείλεται ο καρκίνος του Τσάβες και «η υπόθεση θα διερευνηθεί», κατηγορώντας εκ νέου τις ΗΠΑ για συνωμοσία με στόχο την υπονόμευση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.
Το γεγονός ότι ο Ούγκο Τσάβες είχε εδώ και τρεις μήνες να κάνει δημόσια εμφάνιση, είχε πυροδοτήσει σενάρια συνωμοσίας, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποκρύπτει την πραγματικότητα. Εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν διαδήλωση την Κυριακή στο Καράκας, ζητώντας από την κυβέρνηση «αποδείξεις ζωής», με κεντρικό σύνθημα: «Πείτε την αλήθεια».

ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΛΑΟ ΤΗΣ "ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου