Σάββατο

Γιατί κε Κάμερον ;

Αρνητικός δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.


Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο Στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία, με αφορμή το αίτημα της χώρας αυτής για την επιστροφή ενός διαμαντιού 105 καρατίων που βρίσκεται στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί κανένας πολιτιστικός θησαυρός που έχουν βάλει «στο χέρι» οι Αγγλοι κατά το παρελθόν.
Ο Κάμερον εξομοίωσε το πολύτιμο πετράδι με τα αριστουργήματα του Φειδία, τα οποία φυσικά αποκάλεσε «Ελγίνεια» (από το όνομα του άρπαγά τους). Επιδεικνύοντας την αμετροέπεια του πάλαι ποτέ αποικιοκράτη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στους Ινδούς πως δεν θα πάρουν πίσω το γιγάντιο διαμάντι που η Βρετανία πήρε από την Ινδία την εποχή που αποτελούσε αποικία της, καθώς αυτό στολίζει πλέον ένα βασιλικό στέμμα. Πρόκειται για το στέμμα της εκλιπούσης σήμερα βασιλομήτορος, το οποίο εκτίθεται μαζί με άλλα σύμβολα της βρετανικής μοναρχίας στον Πύργο του Λονδίνου. Το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Στο παρελθόν πολλοί Ινδοί, εκ των οποίων και ο εγγονός του ηγέτη της Ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι, έχουν ζητήσει την επιστροφή του ως ένδειξη μεταμέλειας αλλά και εξιλέωσης για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ετσι, με κάθε ευκαιρία θέτουν ξανά το αίτημα επιστροφής του διαμαντιού, πράγμα που έπραξαν και τώρα.
«Δεν πιστεύω πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», απάντησε ο Κάμερον στους Ινδούς. «Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα», είπε. «Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά θα τα μοιραζόμαστε, όπως αρμόζει, με ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο. Σίγουρα δεν πιστεύω στην ανάγκη επιστροφής τους. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό», τόνισε.

Γιατί είσαι αντευρωπαϊστής - αντιπολιτισμικός Κε Κάμερον; Είστε σε θέση να μας δόσετε μια απάντηση; Μόνο μια που να δείχνει ότι είστε"Ευρωπαίος" πολιτικός; και όχι βάρβαρος;
Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ "Έλληνα" και "βαρβάρου" Είστε βάρβαρος κε Κάμερον;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου