Νίκος Κατσαρός (Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ)
Η έκθεση του ΟΟΣΑ που παρήγγειλε το Υπουργείο Ανάπτυξης αποτελείται απο 325 σελίδες και κόστισε 990.000 Ευρώ.Η έκθεση έγινε με σκοπό να μειωθούν οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως ειναι το ψωμί, το γάλα,το ελαιόλαδο καθώς και τα φάρμακα.Στην ουία η κυβέρνηση επιζητούσε την κάλυψη ενος διεθνούς οργανισμού για μέτρα που η ίδια ποτέ δεν θα τολμούσε να ανακοινώση.Τα προτεινόμενα μετρα ααπο τον ΟΟΣΑ υιοθετήθηκαν αμέσως απο την τρόίκα η οπία ζήτησε και την άμεση εφαρμογή τους.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνωνται είναι:
τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να πωλούνται και απο τα πολυκαταστήματα καθως στα φαρμακεία να είναι και μή φαρμακοποιοί και να μπορούν να ανοίγουν οπουδήποτε.Οι φαρμακοποιοί επιμένουν οτι οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν θαμειωθουν και μετα άλλα μέτρα μόνο συγχιση και αβεβαιότητα θα προκύψη μεταξύ των καταναλωτών.Για το γάλα προτείνεται να καταργηθεί το γάλα πέντε ημερών και γιαούρτια να παρασκυάζωνται και απο γάλα σκόνη.Είναι γεγονός οτι στην χώρες-μέλη της ΕΕ δεν υπάρχει ο ορος <φρέσκο γάλα> αυτό ειναι ενα ελληνικό εύρημα για να προστατευθεί η ελληνική κτηνοτροφία.
Επί δεκαετίες η ελληνική πολιτεία παραπλανούσε τους ελληνες καταναλωτές με την σιωπή και την ανοχή των επιστημόνων του κλάδου οτι φρέσκο ειναι μόνο το γάλα των πέντε ημερών.Σήμερα καλείται να αντιμετωπιση την πραγματικότητα αλλα και να προστατεύση την ελληνική κτηνοτροφία.Ολοι γνωρίζουμε οτι το 80% του βόειου κρέατος είναι εισαγόμενο.Τα προτεινόμενα απο το υπουργειο Ανάπτυξης για γάλα,δύο,τριών κλπ ημερών κρίνωνται ανεδαφικά διότι οι τιμές δεν θα μειωθουν και πάλι.
Ισως μια πρόταση για γάλα τεσσάρων,πέντε και έξη ημερών να αποτελούσε λύση.¨οσο για το γάλα σκόνη στην παρασκευή γιαουρτιού ειναι επιεικώς απαράδεκτη πρόταση την στιγμή που το ελληνικό γιαούρτη απο φρέσκο γάλα θριαμβευει σε Ευρώπη και Αμερική.Οσον αφορά το ψωμί να πωλείται και απο κρεοπωλια,ψαράδικά,περίπτερα και απο μαγαζιά που δεν πωλούν τρόφιμα ειναι ενας καθαρός δείκτης της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των καταναλωτών περαν απο τους κινδύνους για την δημόσια υγεία.Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΟΣΑ επισης το ψωμί απο κατεψυγμενη και πολλές φορές εισαγόμενη ζύμη και το φρέσκο ψωμι του παραδοσιακού φούρνου είναι το ίδιο και προτείνει ο ορος φούρνος να επεκταθει και στα πρατηρια ψωμιού και στα bake off.
Ομως την τσιμπίδα του ΟΟΣΑ δεν γλύτωσε ούτε ο χρυσός της ελληνικής γής το ελαιόλαδο.Προτείνει το ελαιόλαδο να πωλειται και αναμεμιγμένο σε οιανδήποτε αναλογία με κάθε είδους σπορέλαιο.Ειναι ηλίου φαεινότερον οτι ενα τέτοιο μετρο δεν θα ρίξει τις τιμές αφου οι τιμές ελαιολάδου και σπορελαιου ειναι σταθερες συνεπώς και τα μίγματα θα είναι σταθερά.Επειτα αν ο καταναλωτής επιθυμει αγοράζει ελαιόλαδο και σπορέλαιο/α της αρεσκείας του και φτιάχνει το δικό του μίγμα.Αντίθετα ο έλεγχος της αναλογίας σπορελαίου προς ελαιόλαδο ειναι και δύσκολος και χρονοβόρος και ακριβός. Mε την πρότση αυτή θεσμοθετείται κατα κάποιο τρόπο η νόθευση του ελαιολάδου σε συνδυασμό ιδιαίτερα με την δεύτερη πρόταση το ελαιόλαδο συνεπώς και τα μίγματα να μην πωλουνται προς τα εστιατόρια σε συσκετασίες των 5 λίτρων αλλά και των 10,15 και 20 λίτρων.Αυτό θα διευκολύνει το πλανόδιο παραεμπόριο και θα υποβαθμίση την ποιότητα του ελαιολάδου.
Στις 8 και 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Πανελλήνιο Συνέδριο Ελαιολάδου ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2014 στα πλαισια της 6ης Μεσογειακής Εκθεσης Ελιάς και Ελαιολάδου.Οι Σύνεδροι που παρακολούθησαν το συνέδριο αυτό ενέκριναν ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:
Η πρόταση του ΟΟΣΑ για άρση της απαγόρευσης ανάμιξης ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια θα δημιουργήσει σύγχιση στην αγορά και κινδύνους παραπλάνησης των καταναλωτών.Ειναι δύσκολος και δαπανηρός ο προσδιορισμός του ποσοστού σπορελαίου στο ελαιόλαδο και ισοδυναμεί με νόθευση του ελαιολάδου.Η δεύτερη πρόταση του ΟΟΣΑ για κατάργηση της εμπορίας ελαιολάδου σε συσκευασίες 5 λίτρων διευκολύνει το παραεμπόριο και και υποβαθμίζει την ποιότητα του ελαιολάδου.
Ζητούμε απο την κυβέρνηση να μην εφαρμόση τις απαράδεκτες αυτές προτάσεις .
Νικος Κατσαρος
Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Μεταξύ των μέτρων που προτείνωνται είναι:
τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να πωλούνται και απο τα πολυκαταστήματα καθως στα φαρμακεία να είναι και μή φαρμακοποιοί και να μπορούν να ανοίγουν οπουδήποτε.Οι φαρμακοποιοί επιμένουν οτι οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν θαμειωθουν και μετα άλλα μέτρα μόνο συγχιση και αβεβαιότητα θα προκύψη μεταξύ των καταναλωτών.Για το γάλα προτείνεται να καταργηθεί το γάλα πέντε ημερών και γιαούρτια να παρασκυάζωνται και απο γάλα σκόνη.Είναι γεγονός οτι στην χώρες-μέλη της ΕΕ δεν υπάρχει ο ορος <φρέσκο γάλα> αυτό ειναι ενα ελληνικό εύρημα για να προστατευθεί η ελληνική κτηνοτροφία.
Επί δεκαετίες η ελληνική πολιτεία παραπλανούσε τους ελληνες καταναλωτές με την σιωπή και την ανοχή των επιστημόνων του κλάδου οτι φρέσκο ειναι μόνο το γάλα των πέντε ημερών.Σήμερα καλείται να αντιμετωπιση την πραγματικότητα αλλα και να προστατεύση την ελληνική κτηνοτροφία.Ολοι γνωρίζουμε οτι το 80% του βόειου κρέατος είναι εισαγόμενο.Τα προτεινόμενα απο το υπουργειο Ανάπτυξης για γάλα,δύο,τριών κλπ ημερών κρίνωνται ανεδαφικά διότι οι τιμές δεν θα μειωθουν και πάλι.
Ισως μια πρόταση για γάλα τεσσάρων,πέντε και έξη ημερών να αποτελούσε λύση.¨οσο για το γάλα σκόνη στην παρασκευή γιαουρτιού ειναι επιεικώς απαράδεκτη πρόταση την στιγμή που το ελληνικό γιαούρτη απο φρέσκο γάλα θριαμβευει σε Ευρώπη και Αμερική.Οσον αφορά το ψωμί να πωλείται και απο κρεοπωλια,ψαράδικά,περίπτερα και απο μαγαζιά που δεν πωλούν τρόφιμα ειναι ενας καθαρός δείκτης της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των καταναλωτών περαν απο τους κινδύνους για την δημόσια υγεία.Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΟΣΑ επισης το ψωμί απο κατεψυγμενη και πολλές φορές εισαγόμενη ζύμη και το φρέσκο ψωμι του παραδοσιακού φούρνου είναι το ίδιο και προτείνει ο ορος φούρνος να επεκταθει και στα πρατηρια ψωμιού και στα bake off.
Ομως την τσιμπίδα του ΟΟΣΑ δεν γλύτωσε ούτε ο χρυσός της ελληνικής γής το ελαιόλαδο.Προτείνει το ελαιόλαδο να πωλειται και αναμεμιγμένο σε οιανδήποτε αναλογία με κάθε είδους σπορέλαιο.Ειναι ηλίου φαεινότερον οτι ενα τέτοιο μετρο δεν θα ρίξει τις τιμές αφου οι τιμές ελαιολάδου και σπορελαιου ειναι σταθερες συνεπώς και τα μίγματα θα είναι σταθερά.Επειτα αν ο καταναλωτής επιθυμει αγοράζει ελαιόλαδο και σπορέλαιο/α της αρεσκείας του και φτιάχνει το δικό του μίγμα.Αντίθετα ο έλεγχος της αναλογίας σπορελαίου προς ελαιόλαδο ειναι και δύσκολος και χρονοβόρος και ακριβός. Mε την πρότση αυτή θεσμοθετείται κατα κάποιο τρόπο η νόθευση του ελαιολάδου σε συνδυασμό ιδιαίτερα με την δεύτερη πρόταση το ελαιόλαδο συνεπώς και τα μίγματα να μην πωλουνται προς τα εστιατόρια σε συσκετασίες των 5 λίτρων αλλά και των 10,15 και 20 λίτρων.Αυτό θα διευκολύνει το πλανόδιο παραεμπόριο και θα υποβαθμίση την ποιότητα του ελαιολάδου.
Στις 8 και 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Πανελλήνιο Συνέδριο Ελαιολάδου ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2014 στα πλαισια της 6ης Μεσογειακής Εκθεσης Ελιάς και Ελαιολάδου.Οι Σύνεδροι που παρακολούθησαν το συνέδριο αυτό ενέκριναν ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:
Η πρόταση του ΟΟΣΑ για άρση της απαγόρευσης ανάμιξης ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια θα δημιουργήσει σύγχιση στην αγορά και κινδύνους παραπλάνησης των καταναλωτών.Ειναι δύσκολος και δαπανηρός ο προσδιορισμός του ποσοστού σπορελαίου στο ελαιόλαδο και ισοδυναμεί με νόθευση του ελαιολάδου.Η δεύτερη πρόταση του ΟΟΣΑ για κατάργηση της εμπορίας ελαιολάδου σε συσκευασίες 5 λίτρων διευκολύνει το παραεμπόριο και και υποβαθμίζει την ποιότητα του ελαιολάδου.
Ζητούμε απο την κυβέρνηση να μην εφαρμόση τις απαράδεκτες αυτές προτάσεις .
Νικος Κατσαρος
Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου