ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ (ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΝΤΩΝ & ΜΗ) ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ ΨΥΧΩΝ - ΗΓΗΤΟΡΩΝ.
ΕΔΩ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ "ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ" ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ, ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΥΘΥΝΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ.
2. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ
Και τώρα τι; Η νέα Κυβέρνηση επιχείρησε να είναι συνεπής με τις προεκλογικές της εξαγγελίες και φρόντισε να τις υιοθετήσει άμεσα, αν και είχε μπροστά της «ανοιχτή» μία διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» ώστε να εξασφαλίσει χρήματα που θα επέτρεπαν στην οικονομία να «κυλήσει» ομαλά χωρίς αναταράξεις.
Τι έκανε λοιπόν; Προχώρησε στην επαναπρόσληψη των καθαριστριών και των εργαζομένων της ΕΡΤ, χωρίς ίσως να υπολογίσει ότι έτσι «άνοιγε» τον «ασκό του Αιόλου» για απαιτήσεις από άλλες ομάδες απολυμένων που την «στήριξαν». Και βέβαια για να «διευρύνεις» το Δημόσιο χρειάζεσαι και χρήματα.Υιοθέτησε νέες ρυθμίσεις για εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις με την διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων, επιτρέποντας να μπουν σε αυτές και φορολογούμενοι με χρέη άνω του 1 εκατ., χωρίς ίσως και πάλι να υπολογίσει πως θα τις αξιοποιήσουν για να «καθαρίσουν» με την Εφορία ακόμη και πρόσωπα που θεωρήθηκαν «σύμβολα» της φοροδιαφυγής και του προκλητικού πολυτελούς βίου με «λεφτά των άλλων» …όπως και έγινε.
Υποσχέθηκε κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, επαναφορά του 13ου μισθού, αλλά και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς ίσως και σε αυτή την περίπτωση να υπολογίσει ότι εάν αυξήσει τα έξοδα και μειώσει τους φόρους η εξίσωση… δεν βγαίνει.
Και επειδή η εξίσωση δεν βγαίνει, εκεί «πατούν» οι δανειστές και ζητούν «πειστικά» μέτρα: Και όταν η Κυβέρνηση τους μιλά για πάταξη της φοροδιαφυγής που θα φέρει «πλούσια» έσοδα στον κρατικό κορβανά -με δράσεις που ως επί το πλείστον ήταν προγραμματισμένες βάσει Μνημονίου να γίνουν- αλλά και με «σκέψεις» για νέες περαιώσεις –μέσω των οποίων θα «βαφτιστούν» νόμιμοι οι «φοροφυγάδες» που έκαναν το «μαύρο χρήμα» τους «κομπόδεμα»- οι «θεσμοί» κουνάνε το κεφάλι μονολογώντας «τα ακούσαμε και από τους άλλους».
Είτε λοιπόν η Κυβέρνηση δεν τα σχεδίασε και πολύ καλά τα πράγματα δεδομένου ότι όπως και να τα δεις το πλάνο μοιάζει παλαιάς κοπής βγαλμένο όμως από εποχές που το χρήμα έρεε, είτε ίσως υπολόγιζε ότι οι δανειστές φοβούμενοι τις αναταράξεις «θα κάνουν πίσω» και θα στρώσουν και το «κόκκινο χαλί»…
Μακάρι οι υπολογισμοί της να της βγουν.. και μακάρι -για αυτή την χώρα- οι πιστωτές να κάνουν πίσω και να αρχίσουν να δίνουν τα λεφτουδάκια τους για να αναμορφώσουμε το …Δημόσιο.
Όμως τα πράγματα μοιάζει να έχουν πάρει μια διαφορετική τροπή και μέσα στην κοινωνία: Η εμμονή της νέας Κυβέρνησης να δείχνει πως βασικό της μέλημα είναι πως θα κάνει μεγάλο και τρανό το κράτος (χωρίς όμως να έχει λεφτά στο Ταμείο και χωρίς παράλληλα να έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι παραγωγικές δομές της χώρας) φαίνεται να «διχάζει» τους πολίτες σε ένα διαφορετικό επίπεδο από εκείνο το γνωστό «μνημονιακός» και «αντιμνημονιακός»…
Η κοινωνία -για όποιον συζητά και λίγο με τον κόσμο- μοιάζει πλέον να «χωρίζεται» σε απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα και σε υπαλλήλους του δημοσίου: Οι μεν πρώτοι εργοδότες και υπάλληλοι βιώνουν καθημερινά την αβεβαιότητα της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης και δεν γνωρίζουν εάν αύριο θα είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν σε ένα πιθανό «ατύχημα», δεδομένου ότι κανένας σχεδιασμός της Κυβέρνησης δεν μοιάζει να τους περιλαμβάνει…
Οι δεύτεροι επίσης αγωνιούν, αλλά μόνον εάν θα μπει η όχι ο μισθός τους στο τέλος του μήνα (όταν εκείνοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν μάθει να μένουν για μήνες απλήρωτοι και να χάνουν την δουλειά τους μέσα σε μια στιγμή), όμως γνωρίζουν πως και την επόμενη ημέρα θα είναι στην θέση τους και πως σε κάθε περίπτωση θα πληρωθούν σε όποιο νόμισμα ή ισοτιμία.. και επιπλέον, αναμένουν και τις «επαναπροσλήψεις» για να δώσουν και λίγο χώρο στους νέους.
Και βέβαια η λειτουργία του δημοσίου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε μεγάλο «κομμάτι» του στηρίζεται στα έσοδα που προκύπτουν από τον ιδιωτικό τομέα.
Είναι κρίμα μια Κυβέρνηση της Αριστεράς να επιτρέπει να αναπτύσσονται στους κόλπους της τέτοιου τύπου λογικές «διαίρει και βασίλευε», που βέβαια ξεκίνησαν από τις «ταμπελίτσες» μνημονιακός και αντιμνημονιακός, όμως πια έχουν άλλη εκκίνηση: Μια ατέρμονη διαπραγμάτευση που δεν μοιάζει να έχει ξεκάθαρο στόχο γιατί πέρα από το «όχι στα υφεσιακά μέτρα», πρέπει να έχεις και ένα σχέδιο που γνωρίζεις πως θα το χρηματοδοτήσεις και τι πολλαπλασιαστικό όφελος μπορεί να σου αποφέρει…
3.Νίκος Ελευθερόγλου (Εφημ. Δημοκρατία http://www.dimokratianews.gr/content/42446/i-taktiki-toy-diairei-kai-vasileye)
Από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, οι ξένοι (σύμμαχοι κ.λπ.) γνώριζαν πολύ καλά την τακτική τού «διαίρει και βασίλευε». Την εφάρμοζαν με απόλυτη επιτυχία και μας έκαναν να νιώθουμε και υποχρεωμένοι από πάνω για τη «βοήθεια» που μας προσέφεραν. Βλέπετε, η πολιτική τους, σε αντίθεση με τη δική μας, συντασσόταν με μόνο έναν γνώμονα: τα δικά τους συμφέροντα. Οσο για εμάς, αρκούμασταν στο χτύπημα της πλάτης και στα δανεικά που μας έδιναν, με πολλαπλάσια βέβαια ανταλλάγματα για εκείνους.
Οσοι εντρυφήσουν λίγο στα ιστορικά γεγονότα θα μπορέσουν να ερμηνεύσουν το πώς φτάσαμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., αλλά κυρίως το πώς η ξενοκρατία κατάφερε πάλι να προσαρμοστεί στους καιρούς και να παίξει το δικό της παιχνιδάκι, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα. Μια Ελλάδα η οποία, αντί να συνεννοείται μεταξύ της, επιλέγει να στήνει χαρακώματα εντός της και να κλείνει μέτωπα με τους εκτός, με αντάλλαγμα την εξουσία. Το παράδειγμα της πρώτης σύγκρουσης Πλαστήρα - Παπάγου είναι ενδεικτικό: Οταν οι σύμμαχοι επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν την κοινωνική γαλήνη στο εσωτερικό, στήριξαν τον «Μαύρο Καβαλάρη» και «άδειασαν» τον στρατάρχη του Γράμμου και του Βίτσι.
Με τον ίδιο τρόπο, στη συνέχεια, όταν τα συμφέροντά τους ήθελαν μια ισχυρή και συμπαγή Δεξιά, ανέτρεψαν τον Πλαστήρα και επέβαλαν τον Παπάγο, για τον οποίο δεν ήθελαν να ακούνε! Για την ιστορία, αμφότεροι πέθαναν από... ασθένεια. Το ίδιο παιχνίδι έπαιξαν και στη συνέχεια, με άλλους πρωταγωνιστές. Οι δε Ρώσοι (Σοβιετικοί παλαιότερα) έπαιξαν το δικό τους, χρησιμοποιώντας την τότε Αριστερά και πνίγοντας την Ελλάδα στο αίμα, την ώρα που είχαν υπογράψει τις συμφωνίες για την παραχώρηση της χώρας μας στη σφαίρα επιρροής της Αγγλίας αρχικά και της Αμερικής στη συνέχεια.
Το «δόγμα Τρούμαν» και το Σχέδιο Μάρσαλ, που είχε όρους οι οποίοι ελάχιστα διαφέρουν από τα Μνημόνια, έδωσαν και τότε την ψευδαίσθηση της σωτηρίας του λαού μας, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα να γίνει παρίας της ανάπτυξης, μια και ουδέποτε κατεβλήθησαν αποζημιώσεις για όσα στοίχισαν στη χώρα μας οι δύο πόλεμοι.
Και επειδή η Ιστορία διδάσκει όποιον θέλει να διδαχθεί, βλέπουμε ότι και σήμερα από τη μία η ξενοκρατία ετοιμάζει το νέο «πακέτο», χωρίζοντας ξανά τους Ελληνες, και από την άλλη τα πολιτικά κόμματα δεν καταφέρνουν ούτε τώρα να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να υπογράψουν ένα κείμενο-απάντηση στους δανειστές. Για άλλη μια φορά πέφτουν στην παγίδα τού «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», αντί να συνειδητοποιήσουν αυτήν την ώρα ότι χρειαζόμαστε και τον Πλαστήρα και τον Παπάγο. Οσο για αυτούς που τη βλέπουν... Ζαχαριάδηδες, ας προσγειωθούν, διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια για τέταρτο γύρο. Και ο νοών νοείτω! Γι' αυτό ξυπνήστε...
Νίκος Ελευθερόγλου
4. & Μία γενική σχετική και σύγχρονη άποψη από analyst (οικονικοί αναλυτές)(http://www.analyst.gr/2014/10/08/dierei-kai-vasileve/)
Κάποια στιγμή θα ακούσουμε ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους κανένας δεν θα χάσει κάτι από τη διάλυση της Ευρωζώνης, πως μία τέτοια εξέλιξη θα είναι καλύτερη για τους Ευρωπαίους, καθώς επίσης ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε τίποτα
.
Μία ένωση 500 εκ. ανθρώπων, χωρίς τιμόνι και χωρίς κινητήρα, κατευθύνεται με συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα προς έναν απύθμενο γκρεμό. Χωρίς καμία αμφιβολία, κάποιος θα εγκαταλείψει ξαφνικά το σκάφος του ευρώ, θέλοντας να διασωθεί ο ίδιος – ενώ δεν είναι απίθανο να προηγηθεί η έξοδος μίας χώρας από την ΕΕ, με «κύριο υποψήφιο» τη Μ. Βρετανία.
Αμέσως μετά θα ξεκινούσε η αντίστροφη μέτρηση προς το χάος, η οποία ενδεχομένως δεν θα αργήσει πολύ, κρίνοντας από την πρόσφατη δημοσίευση των οικονομικών δεικτών της Γερμανίας – με βάση τους οποίους φαίνεται να επιστρέφει ξανά στο 2009:
Μείωση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων κατά -25%, «βουτιά» -8,8% των παραγομένων κεφαλαιουχικών αγαθών (μηχανήματα κλπ.), περιορισμός των εργοστασιακών παραγγελιών κατά -5,7%, πτώση της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής κατά -4% σε μηνιαία βάση.
Φυσικά η δυσμενής αυτή εξέλιξη ήταν αναμενόμενη – αφού η Γερμανία έχει πάψει να επενδύει, επιλέγοντας ανόητα τα πλεονάσματα στο εμπορικό της ισοζύγιο, τα οποία προϋποθέτουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των αποταμιεύσεων (ανάλυση). Πόσο μάλλον μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, η οποία δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα στη βιομηχανία της χώρας – ενώ θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.
Εν τούτοις, η κυβέρνηση της δεν θα το παραδεχθεί ενοχοποιώντας, όπως όλες οι υπόλοιπες όταν κάνουν τραγικά λάθη, το κοινό νόμισμα: το οποίο χρησιμοποιείται από αρκετό καιρό τώρα ως ο «αποδιοπομπαίος τράγος» – σαν τη γνωστή «κολυμβήθρα», στην οποία ανίκανοι ή ανεπαρκείς ηγέτες «ξεπλένουν» επαίσχυντα τα δικά τους σφάλματα, καθώς επίσης τις δικές τους αποτυχίες.
Περαιτέρω, εάν προσθέσει κανείς τα προβλήματα της Γαλλίας, την κατάρρευση κυριολεκτικά της Ιταλίας, τη συνεχιζόμενη καθοδική πορεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τα τεράστια ιδιωτικά χρέη της Ολλανδίας, την επιδείνωση του δημοσίου χρέους του Βελγίου, τις τραπεζικές δυσκολίες της Αυστρίας κοκ., θα κατανοήσει πως η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών δεικτών της Γερμανίας ίσως αποτελέσει εκείνη τη σταγόνα, η οποία θα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Ήδη ορισμένα κόμματα της είναι υπέρ της επιστροφής στο μάρκο, αναφερόμενοι, όπως πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, στο «ζουρλομανδύα» του ευρώ – αν και θα ήταν ευχής έργο (άρθρο), αρκεί να γινόταν σωστά.
Φυσικά κανένας δεν δίνει σημασία στο γεγονός ότι, το σημερινό βιοτικό μας επίπεδο είναι κατά πολύ καλύτερο από κάθε προηγούμενη χρονική περίοδο – όχι μόνο της Ευρώπης βέβαια, αλλά ολόκληρου του πλανήτη (γράφημα). Άλλωστε τα ΜΜΕ επιλέγουν μία εντελώς διαφορετική ειδησεογραφία – η οποία έχει άλλους στόχους (άρθρο).
.
Κόσμος – η συνεχιζόμενη βελτίωση (κατά μέσον όρο) του βιοτικού επιπέδου ανά περιοχή και ήπειρο (περίοδος 1820-2000).
.
Φυσικά υπάρχουν ακόμη εξαιρετικά μεγάλες τοπικές ανισότητες. Εν τούτοις, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (ιστοσελίδα που μπορεί να δει κανείς το κράτος του), ακόμη και οι φτωχότερες χώρες της νοτίου Σαχάρας δεν είχαν ποτέ καλύτερο βιοτικό επίπεδο, από αυτό που τις χαρακτηρίζει σήμερα.
Περαιτέρω, υποθέτουμε πως δεν πρόκειται να εισακουσθούν εκείνες οι φωνές, οι οποίες υποστηρίζουν πως το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι το νόμισμα, αλλά η πολιτική της Γερμανίας – ο μερκαντιλισμός που έχει υιοθετήσει, τοποθετώντας τα δικά της συμφέροντα επάνω από τα συμφέροντα της ζώνης του ευρώ την οποία, από το 2006 και μετά, χρησιμοποιεί με μία απίστευτη ιδιοτέλεια.
Επίσης δεν θα δοθεί καμία σημασία στις υποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι κυβερνήσεις ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης είναι αυτές που ευθύνονται για εκείνα τα οικονομικά προβλήματα των κρατών τους, τα οποία δεν πηγάζουν από την πολιτική της Γερμανίας – όπως συμβαίνει με την Ελλάδα, στην οποία έχει διαστρεβλωθεί εντελώς η έννοια των διαρθρωτικών μέτρων, γεγονός που συμπεραίνεται από τη συνεχή μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, καθώς επίσης από την επιβολή διαρκώς υψηλότερων, «ανάλγητων» φόρων, εις βάρος των επενδύσεων και της ανάπτυξης.
Η κριτική λοιπόν θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην ηγεσία της ΕΕ, καθώς επίσης στο διοικητή της ΕΚΤ – στο μοναδικό άτομο που αγωνίζεται για τη διατήρηση του ευρώ, χωρίς να βοηθείται από κανέναν άλλο.
Σε αυτόν άλλωστε έχει συγκεντρώσει ξανά τα «πυρά» της η γερμανική κεντρική τράπεζα, ενοχοποιώντας τον για την υιοθέτηση μέτρων, τα οποία θα προκαλέσουν υπερπληθωρισμό – χωρίς να δίνεται καμία σημασία στην κατακόρυφη αύξηση των αποπληθωριστικών πιέσεων, στην κλιμάκωση της ανεργίας, καθώς επίσης στα αποτελέσματα της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
Κάποια στιγμή λοιπόν θα ακούσουμε ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους, κανένας δεν έχει να χάσει τίποτα από τη διάλυση της Ευρωζώνης, πως μία τέτοια εξέλιξη θα είναι καλύτερη για τους Ευρωπαίους Πολίτες, καθώς επίσης ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσει η ειρήνη, ούτε η ασφάλεια των συνόρων της ηπείρου μας, από τις γύρω φλεγόμενες περιοχές.
Ελάχιστοι θα σκεφθούν πως η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το «διαίρει και βασίλευε» - με το οποίο επιβάλλονται συνήθως οι ηγετικές δυνάμεις του πλανήτη σε όλες τις υπόλοιπες, ειδικά όταν οι ίδιες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου