Συνολικά επτά εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν τα κόμματα ενόψει των Ευρωεκλογών. Σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών η χρηματοδότηση θα διανεμηθεί βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών του 2009, αλλά και με τα αποτελέσματα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης.
Συγκεκριμένα, το 50% της χρηματοδότησης, δηλαδή 3,5 εκατ. ευρώ, θα πάει στα κόμματα που εξέλεξαν ευρωβουλευτή στις τελευταίες Ευρωεκλογές και θα δοθεί ανάλογα με τα ποσοστά τους που είχαν τότε στις κάλπες.
Το 10%, δηλαδή 700.000 ευρώ, θα πάει στα κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στην ελληνική Βουλή.
Τα κόμματα θα χρηματοδοτηθούν μετεκλογικά με το υπόλοιπο 40%, ανάλογα με τα ποσοστά που θα επιτύχουν στις εκλογές της 25ης Μαΐου.
Διακομματική επιτροπή: Η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 85%
Στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής έγινε, επίσης, μια σύντομη συζήτηση για την τακτική χρηματοδότηση των κομμάτων. Όπως διαπιστώθηκε, η χρηματοδότηση από το 2011 μέχρι σήμερα μειώθηκε κατά 85%. Συγκεκριμένα
- Το 2011 ήταν 55.000.000 ευρώ
- Το 2012 ήταν 21.000.000 ευρώ
- Το 2013 ήταν 31.000.000 ευρώ
- Το 2014 υπολογίζεται περίπου στα 7.000.000 ευρώ
Στο πώς θα κατανεμηθεί ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός χρόνος των κομμάτων τα μέλη της επιτροπή δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία και έως τώρα οι σκέψεις που εξετάζονται είναι τρεις. Να κατανεμηθεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2012 ή αλλιώς ισότιμα.
Κανένας περιορισμός στις εμφανίσεις των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών
Κανένας περιορισμός δεν θα υπάρχει στις προεκλογικές εμφανίσεις των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και διαδίκτυο, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η μικρή διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ιδίως σε περιφέρειες και δήμους με μεγάλο αριθμό πολιτών, καθιστά προφανώς δυσχερή τη δυνατότητα των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων να επικοινωνήσουν με τους πολίτες και να εκθέσουν τα προγράμματά τους. Ο εύλογος περιορισμός των εκλογικών δαπανών, σημειώνεται, αποκλείει την πλειοψηφία τους από τη χρήση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων, καθώς και των διαδικτυακών τόπων και σελίδων, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθοριστική αδυναμία πληροφόρησης των πολιτών.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/152395#ixzz2zvkgn4bM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου