Κυριακή

Στον… Κορυδαλλό Τουρκάλα πολιτική πρόσφυγας

 

Μία από τις γνωστότερες αγωνίστριες της “Επιτροπής αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν”, η Εμινέ, βρίσκεται από τις 21 Μαρτίου προφυλακισμένη. Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα τουρκικά δημοσιεύματα για… τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα αν η Αθήνα “συνεργαστεί σε θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας”
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου (ΕΦ.ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)
Τα χαρτιά της γράφουν Γκιονούλ Γιλμάζ, πολιτική πρόσφυγας από την Τουρκία, με πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα από το 2001. Στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα όλοι την ξέρουν ως Εμινέ. Μία από τις γνωστότερες αγωνίστριες της «Επιτροπής αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν» και του περιοδικού «Ο Αγώνας», μία από τις γνώριμες φυσιογνωμίες επί χρόνια λόγω της συμμετοχής της στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Από την Πέμπτη 21 Μαρτίου είναι στη φυλακή!
Κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κατοχή εκρηκτικών υλών. Απειλείται με πολυετή κάθειρξη με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.
Η ιστορία γυρίζει πίσω στη Θεσσαλονίκη του Οκτωβρίου του 2010: Σε ένα διαμέρισμα στην Τριανδρία, στην οδό Υψηλάντου, γίνεται μια τεράστια έκρηξη κατά την οποία σκοτώνεται ένας Τούρκος την ώρα που προσπαθούσε να συναρμολογήσει μια βόμβα. Το διαμέρισμά του καταστρέφεται ολοσχερώς και μέσα ανακαλύπτεται ένα ολόκληρο οπλοστάσιο. Ακολουθεί κυνηγητό της αντιτρομοκρατικής στη Θεσσαλονίκη, εξετάζονται 30 άτομα, αλλά δεν βρίσκεται κανένα στοιχείο που να τους ενοχοποιεί. Εν συνεχεία βγαίνει ένταλμα σύλληψης για 5 άτομα. Η Εμινέ ήταν μία από τους πέντε. Δύο από αυτούς απαλλάσσονται οριστικά τον Ιούνιο του 2011 με βούλευμα, ένας διαφεύγει στην Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι η Εμινέ δεν κρυβόταν, ήταν γνωστή στις αρχές και γνωστής διαμονής, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της ως «αγνώστου διαμονής» και της αποδόθηκαν οι συγκεκριμένες κατηγορίες μόνον εκ του γεγονότος ότι συνόδευσε ως διερμηνέας κατά τη μετακόμισή του τον θανόντα Basbak να παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού του στον Ελληνα ιδιοκτήτη (σημειωτέον ότι το διαμέρισμα αυτό ΔΕΝ ΗΤΑΝ το διαμέρισμα στο οποίο έγινε η έκρηξη).
Το ένταλμα εκδίδεται το 2011 και μέχρι πριν από δύο βδομάδες κανείς δεν ασχολείται με την υπόθεση ελλείψει στοιχείων. Την Πέμπτη 21 Μαρτίου ξαφνικά εκδίδεται ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και μέσα σε λίγες ώρες η «εξαφανισμένη» για δύο χρόνια Εμινέ συλλαμβάνεται.
Χωρίς κανένα στοιχείο
«Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην προσπάθειά της να επιδείξει έργο σχετικό με την “πάταξη της τρομοκρατίας” ποινικοποιεί τις απλές ανθρώπινες συναναστροφές και σχέσεις», σχολιάζει η δικηγόρος της Εμινέ, Εφη Τελλή, και συμπληρώνει: «Δεν έχουν βρει κανένα αποτύπωμά της πουθενά, έχει καθαρό μητρώο και δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον της».
Με συνοπτικές διαδικασίες μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη όπου και αρνείται να υποστεί εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο και την οδηγούν για πέντα μέρες στην απομόνωση. Αποφασίζεται η προφυλάκισή της στον Κορυδαλλό. Επειδή δεν υπάρχουν συγγενείς της, τα ρούχα και τα είδη πρώτης ανάγκης που της πήγαν οι συγγενείς της η διεύθυνση των φυλακών δεν επέτρεψε να της τα δώσουν. Η προφυλάκισή της στην ουσία καταστρατηγεί στην πράξη το τεκμήριο της αθωότητας, εφόσον ουδέποτε μπόρεσε να αναπτύξει τους ισχυρισμούς της ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή.
«Κάθε μέρα που η Εμινέ είναι στη φυλακή, είναι για μας ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα, δεν μπορεί να απεμπολούνται τα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι αντιμετωπίζονται σαν πεσκέσι για την τουρκική κυβέρνηση», σχολίασε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την «Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν». Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα τουρκικά δημοσιεύματα που μιλούν για δέλεαρ ενδεχόμενων τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα αν η Αθήνα «συνεργαστεί σε θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας».
Ο Ρουπακιώτης
Μάταια προσπαθούν επί μέρες εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ να συναντήσουν για να ενημερώσουν για το θέμα τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος επικαλείται φόρτο εργασίας. «Η αύξηση των διώξεων εναντίων των πολιτικών προσφύγων είναι ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης του αυταρχισμού της “ελληνικής δημοκρατίας έκτακτης ανάγκης” που επιχειρούν να επιβάλουν σε όποιον αγωνίζεται», δήλωσε ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, ζητώντας και αυτός την άμεση αποφυλάκιση της Γκιονούλ Γιλμάζ.
 
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ & ΞΑΣΤΕΡΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ...ΑΛΛΟΙ !!! κκ Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη (+) !!!!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου