Τετάρτη

Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΦΤΕΡΩΜΑ ΤΩΝ ΩΔΙΚΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ

 

από Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον

Κόκκινος-υποχωρημένος Νεράιδα-κλειδί (Malurus melanocephalus) Θηλυκό Samsonvale, 

SE Κουίνσλαντ, Αυστραλία. Πίστωση: Αβιτσεντά/ CC BY-SA 3.0/ Wikimedia


Η φωτιά μπορεί να βάλει τη σεξουαλική ζωή ενός τροπικού ωδικού πτηνού στον πάγο.

Μετά από πυρκαγιές που καταστρέφουν τους οικοτόπους στην Αυστραλία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί άνδρες νεράιδες που υποστηρίζονται από κόκκινο δεν κατάφεραν να μολύνουν το κόκκινο και μαύρο διακοσμητικό φτέρωμα τους, καθιστώντας τα λιγότερο ελκυστικά για πιθανούς συντρόφους. Είχαν επίσης μειώσει την κυκλοφορούντα τεστοστερόνη, η οποία έχει συσχετιστεί με τα επιδεικτικά φτερά τους.

Για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Avian Biology, οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα αποθέματα λίπους των πτηνών και την ορμόνη του στρες κορτικοστερόνη , αλλά διαπίστωσαν ότι αυτά παρέμειναν σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Πραγματικά, κατέληξε όλα καταλήγουν στην τεστοστερόνη», δήλωσε ο Jordan Boersma, διδακτορικός φοιτητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και κύριος συγγραφέας της μελέτης. "Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα πουλιά ήταν στρεσαρισμένοι. Η wildfire απλά παρενέβαινε στο φυσιολογικό, χρονικό μοτίβο της αύξησης της τεστοστερόνης και στη συνέχεια της παραγωγής αυτού του πολύχρωμου φτερού."

Ενώ τα ευρήματα είναι ειδικά για αυτό το τροπικό ωδικό πτηνό, μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε άλλα είδη που δίνουν ειδικό χρωματισμό για ζεματισμό, πρόσθεσε ο Boersma.

"Θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να εκτιμήσετε πόσο υγιής είναι ένας πληθυσμός εάν γνωρίζετε το φυσιολογικό επίπεδο διακόσμησης", ανέφερε. "Εάν δείτε ότι υπάρχουν πολύ λίγα αρσενικά που υποβάλλονται σε αυτή τη μετάβαση, τότε υπάρχει πιθανώς κάτι στο περιβάλλον τους που δεν είναι ιδανικό."

Χωρίς την αυξημένη τεστοστερόνη, αρσενικά κόκκινα-υποστηρίζεται fairywrens δεν είναι τόσο κόκκινο. Αντ 'αυτού έχουν μονότονα, καφέ φτερά όπως και οι γυναίκες ομολόγους τους. Τα διακοσμητικά φτερά μπορούν να τα κάνουν να ξεχωρίζουν στους θηρευτές και να προκαλέσουν σύγκρουση με ανταγωνιστικά αρσενικά. Όπως το θέτει η Boersma, τα φανταχτερά φτερά είναι "δαπανηρά". Το μόνο τους πλεονέκτημα είναι να προσελκύουν γυναίκες νεράιδες.

"Τα θηλυκά προτιμούν να ζευγαρώνουν με έναν άνδρα νεράιδα που είναι ομορφότερος", δήλωσε ο Boersma. "Η τεστοστερόνη είναι μόνο ένας από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν για να πάρουν τη στολισμό τους."

Σε μια προηγούμενη μελέτη, Boersma και οι συνάδελφοί του έδειξε ότι η τεστοστερόνη βοηθά το fairywren επεξεργαστεί χρωστικές ουσίες στη διατροφή τους που ονομάζονται καροτενοειδή για να δημιουργήσουν πολύχρωμα φτερά τους. Αυτή η μελέτη προσθέτει περαιτέρω στοιχεία αυτής της σύνδεσης καθώς και την αντίδραση των πτηνών στην πυρκαγιά.

Ενώ άλλες έρευνες έχουν εξετάσει πώς η πυρκαγιά επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των πτηνών και άλλων ζώων, αυτή είναι μία από τις λίγες μελέτες που εξετάζουν πώς η πυρκαγιά μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογία των πτηνών.

Τα νεράιδα που υποστηρίζονται από το κόκκινο έχουν συνηθίσει να ζουν με περιοδικές πυρκαγιές και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η καταστολή της τεστοστερόνης είναι μια εξελιγμένη απάντηση. Οι πυρκαγιές μπορούν να καταστρέψουν τον βιότοπο φωλεοποίησης των λειμώνων των πτηνών, οπότε είναι ένα μήνυμα ότι ίσως δεν είναι καλή στιγμή να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Τα αρσενικά πτηνά στη συνέχεια μπορούν να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την αναπαραγωγή παραμένοντας καφέ και μη ελκυστικά για τους συντρόφους.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές παρατήρησαν και πήραν δείγματα αίματος από τα νεράιδα για πέντε χρόνια σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στο τροπικό βορειοανατολικό τμήμα της πολιτείας Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. Αυτό τους επέτρεψε να συγκρίνουν τα πουλιά που ζουν σε περιόδους και μέρη που βίωσαν πυρκαγιά με εκείνα που δεν το έκαναν.

Οι αρσενικοί νεράιδες που υποστηρίζονται από κόκκινο συνήθως περιμένουν την εποχή των μουσώνων να θαμπώνουν στα φωτεινά χρώματά τους όταν οι βροχές φέρνουν περισσότερα από τα έντομα που τρώνε έξω στο ύπαιθρο. Οι ερευνητές ήθελαν να είναι σίγουροι ότι ήταν η πυρκαγιά και όχι μια ξηρή εποχή που επηρέαζε τα επίπεδα τεστοστερόνης και το χρώμα των φτερών τους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, υπήρξε μια ασυνήθιστα ξηρή εποχή και οι ερευνητές παρατήρησαν ελάχιστη αναπαραγωγή μεταξύ των πτηνών, αλλά παρόλα αυτά τα αρσενικά εξακολουθούσαν να παράγουν διακόσμηση σε φυσιολογικό επίπεδο. Μόνο μετά τη φωτιά τα πολλά από τα αρσενικά πουλιά έμειναν καφέ.

Οι ερευνητές όχι μόνο διαπίστωσαν ότι περισσότερα αρσενικά παρέμειναν καφέ αμέσως μετά το συμβάν της πυρκαγιάς, αλλά και ότι η τεστοστερόνη ήταν χαμηλότερη στα καφέ αρσενικά - και χαμηλότερη στον πληθυσμό γενικότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια χωρίς πυρκαγιές.

πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου