Πέμπτη

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΛΙΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ (ακόμη ελάχιστοι θυμούνται)

  Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1931 κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών στην αρχαία αγορά της Αθήνας.
 Οι αρχαιολόγοι είχαν μείνει άφωνοι με την ανακάλυψη σε ένα πηγάδι.
   Είχαν φέρει στο φως έναν μαζικό τάφο που περιείχε 450 σκελετούς βρεφών και 150 σκελετούς σκύλων.
 Ο τάφος βρισκόταν ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη στην καρδιά της Αθήνας και αποτέλεσε ένα από τα μυστήρια που απασχόλησαν επί σειρά ετών τους επιστήμονες.

                                                                 ***Αθήνα 1931***
Για ποιο λόγο οι Αθηναίοι είχαν θάψει εκατοντάδες μωρά στην αγορά; 
   Αρχικά θεώρησαν ότι ίσως είχαν πεθάνει από μεταδοτική ασθένεια ή ότι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Σύμφωνα με ορισμένες γενετικές εξετάσεις ένα από τα μωρά είχε πεθάνει από φυσικά αίτια στο τέλος της ελληνιστικής περιόδου.
   Ακολούθησαν κι άλλες έρευνες από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Οντάριο στους υπόλοιπους σκελετούς, που έδειξαν ότι τα βρέφη δεν είχαν δολοφονηθεί αλλά είχαν πεθάνει από παθολογικά αίτια.

   Από τα 450 βρέφη τα τρία είχαν ζήσει περισσότερο από μια εβδομάδα και ορισμένα είχαν πεθάνει από βακτηριακή μηνιγγίτιδα που προκαλείται όταν ο ομφάλιος λώρος κόβεται με μολυσμένο αντικείμενο. Μάλιστα, ένας σκελετός ανήκε σε βρέφος 18 μηνών και είχε σημάδια κακοποίησης!
 Χρονολογούνταν τον 2ο αιώνα π.Χ. και πολλά είχαν γενετικές ανωμαλίες.
   Οι επιστήμονες θεώρησαν ότι οι αρχαίοι δεν έθαβαν με τον καθιερωμένο τρόπο τα βρέφη επειδή δεν τα θεωρούσαν κανονικούς πολίτες και δεν είχαν προλάβει να ζήσουν.
 Για τον λόγο αυτό, οι σκελετοί τους βρέθηκαν στο πηγάδι.
 Όσο για τους σκελετούς των σκύλων, θεωρείται ότι στην αρχαία Ελλάδα θυσίαζαν σκύλους όταν ένα παιδί πέθαινε από αρρώστια προκειμένου για να αγαλιάσει η ψυχή των νεκρών νεογνών. 


πηγή: thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου