Παρασκευή

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΜΑΛΤΑΣ

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Συνοδό Κορυφής της Μάλτας στην οποία αναμένεται να καθοριστεί η στάση της ΕΕ στη νέα αμερικανική κυβέρνηση.
«Δεν υπάρχει μέλλον με την κυβέρνηση Τραμπ αν δεν κινηθούμε όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να σκεφτούν ότι το μέλλον τους είναι σε μια ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι σε διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ» πρόσθεσε.
Τέτοιες επαφές έχω και εγώ με την Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ο κ. Ολάντ, άλλα προέχει η ενιαία φωνή της Ευρώπης είπε ο Ολαντ, σχολιάζοντας δηλώσεις άλλων ευρωπαίων όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν.

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ, ο Ολάντ είπε ότι υπάρχει η σχέση Ευρώπης – ΗΠΑ, ότι πρέπει να δούμε τις προθέσεις του κ. Τραμπ, άλλα απάντησε στον αμερικανό πρόεδρο που έχει κατηγορήσει την Ευρώπη ότι δεν συνεισφέρει στο ταμείο της Συμμαχίας ότι «και η Γάλλια και άλλες χώρες σηκώνουν το φορτίο της συνεισφοράς στο ΝΑΤΟ».


Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας   συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας  Άνγκελα Μέρκελ  η οποία ήταν σε καλό κλίμα. Παράλληλα, ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία και με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.  
 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να επιδείξουν ενότητα σήμερα Παρασκευή στη Μάλτα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, όμως και να καθορίσουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit και την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η Μάλτα, που έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: ο ερχομός της άνοιξης ενδέχεται να σημάνει μια νέα προσφυγική κρίση.

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για μια ισχυρή Ευρώπη, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου