Κυριακή

Η πρόταση από τον Αυστριακό ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτζ.

Η πρόταση από τον Αυστριακό  ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτζ.
Προτείνει να μετατραπεί η Λέσβος και η Λαμπεντούζα σε «Νήσους Έλις» για να κρατούνται οι λαθρομετανάστες, προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τη κρίση της εισόδου των λαθρομετανάστες.

Σε συνέντευξή του στην Die Presse, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να υιοθετήσει ένα σύστημα ανάλογο με αυτό που εφαρμόζει η Αυστραλία σήμερα, ή αυτό που ίσχυε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα, ώστε να αντιμετωπίσει την αυξημένη ροή προσφύγων.
Οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Αυστραλία με βάρκες αποτρέπονται ή προωθούνται σε καταυλισμούς εγκλεισμού στο Ναούρου ή την Παπούα Νέα Γουινέα, όπου καταγράφονται και περιμένουν επ’ αόριστον ενώ εξετάζονται τα αιτήματα χορήγησης ασύλου.
«Το μοντέλο της Αυστραλίας δεν θα μπορούσε βέβαια να εφαρμοστεί πλήρως, αλλά οι αρχές του μπορούν να ισχύσουν και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Κουρτζ, που στα 29 του χρόνια είναι ο νεότερος υπουργός της Ευρώπης.
Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, οι μετανάστες που έφταναν στις ΗΠΑ μεταφέρονταν πρώτα στη νήσο Ελις, παραλείποντας ωστόσο να αναφέρει ότι εκεί κρατούνταν μόνο αν υπήρχε η υποψία ότι ήταν φορείς ασθενειών.
«Ενα τέτοιο νησί θα μπορούσε να είναι ο τρόπος πρόσβασης στην Ευρώπη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σύστημα με τάξη», υπογράμμισε ο Κουρτζ.

Ερωτηθείς δε εάν αυτή η ευρωπαϊκή «Νήσος Ελις» θα μπορούσε να είναι η Λέσβος ή η Λαμπεντούζα, απάντησε ότι κάποιος που αναγκάζεται να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος χωρίς να έχει ελπίδα για άσυλο, θα θελήσει πιο εύκολα να γυρίσει στην πατρίδα του, απ’ ό,τι π.χ. εάν έχει προωθηθεί στη Βιέννη ή το Βερολίνο, εννοώντας ότι αυτό θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τις προσφυγικές ροές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου