Πέμπτη

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Υπογράφηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκο Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται πλέον τα μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης που προορίζονται για βιομηχανική χρήση, απόφαση που προσδιορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή της καλλιέργειας των ποικιλιών αυτών.

Η ποικιλία θα χορηγείται από τα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης των Διευθύνσεων Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αρμόδια και για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, τη συλλογή των δειγμάτων και την αποστολή τους σε δημόσια ή ιδιωτικά διαπιστευμένα, από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εργαστήρια επιλογής του παραγωγού.

Με αυτό τον τρόπο ελέγχεται ότι χρησιμοποιούνταν οι εγκεκριμένες ποικιλίες χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη και ότι σε καμία περίπτωση στα καλλιεργούμενα φυτά η περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη δεν ξεπερνά το 0,2%.

Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο.- ΔΗΜΗΤΡΑ) ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την αξιολόγηση των ποικιλιών κάνναβης που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για βιομηχανική χρήση.

Ο ενδιαφερόμενος παραγωγός υποβάλλει αίτηση προέγκρισης στα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης συνοδευόμενη από αποδεικτικό για την ακριβή θέση και την έκταση την οποία πρόκειται να καλλιεργήσει, την άδεια χρήσης νερού και αντίγραφο ποινικού μητρώου από το οποίο πρέπει να προκύπτει ότι ο αιτών δεν έχει καταδικαστεί για αδίκημα που προβλέπεται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών καθώς και ότι δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε βαθμό κακουργήματος για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα.

Τα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης χορηγούν, εντός δέκα ημερών από την υποβολή της αίτησης, την προέγκριση ή απορρίπτουν την αίτηση του ενδιαφερόμενου με αιτιολόγηση. Αν διαπιστώσουν έλλειψη κάποιου δικαιολογητικού ενημερώνουν τον αιτούντα, ο οποίος μέσα σε δέκα ημέρες από την ενημέρωσή του προσκομίζει τα ελλείποντα δικαιολογητικά, άλλως η αίτησή του απορρίπτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου