Πέμπτη

Με αφορμή των έναρξη των εκδηλώσεων «Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015»


Η Καλαμάτα… αρμενίζει στραβά
Συμπεράσματα από μια συνέντευξη τύπου

Από μεθαύριο Σάββατο 24 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015» στους χώρους του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου, αλλά και σε διάφορες εγκαταστάσεις στην πόλη, όπου θα παρουσιαστούν αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και εικαστικές προτάσεις οι οποίες αφορούν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή, προσκαλώντας κατοίκους και φορείς να φανταστούν το αστικό τους τοπίο.
Η έκθεση θα είναι με ελεύθερη είσοδο και στο πλαίσιό της θα φιλοξενηθούν δράσεις αστικού πολιτισμού, διαλέξεις πανεπιστημιακών και ερευνητών, fora συζητήσεων, αλλά και παράλληλες δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και δρώμενα σε δημόσιους χώρους.


ΣΤΟΧΟI ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Στόχοι για την Καλαμάτα είναι:
-Να αναδειχθούν νέες ταυτότητες και δυνατότητες της πόλης με άξονες την βιώσιμη πόλη, την αειφόρο ανάπτυξη και το μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα
-Να τεθούν οι βάσεις ενός δημιουργικού διαλόγου μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας πάνω στην ανάλυση και αποκατάσταση των εννοιών «βιώσιμη και αειφόρος πόλη»
-Να αναδειχθεί ο δημόσιος χώρος ως εν δυνάμει πλατφόρμα της κοινωνικοπολιτικής ζωής στην πόλη
-Να συνεργαστούν οι ενεργές ομάδες της πόλης ως προς τους στόχους της έκθεσης, πραγματοποιώντας κοινές δράσεις
-Να ενεργοποιηθεί το φαντασιακό των πολιτών, ώστε να οραματιστούν την πόλη που επιθυμούν και να συνδιαμορφώσουν το χώρο που ζουν.


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και καλλιτεχνικές μελέτες, διπλωματικές, μεταπτυχιακές και ερευνητικές εργασίες, προτάσεις συλλόγων και μεμονωμένων κατοίκων που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας είναι δυνατόν να παρουσιασθούν στην έκθεση.
Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή, χρειάζεται να προωθήσουν το όνομα και τα στοιχεία τους για περαιτέρω επικοινωνία στο eutopos.kalamata@gmail.com.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Kalamata:21 και έχουν προσκληθεί ως υποστηρικτές το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Καλαμάτας, το ΤΕΕ Πελοποννήσου, ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας, η ΠΕ.ΕΚ.Π.Ε Πελοποννήσου, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, το Re:Think Project, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, και άλλοι φορείς.
Η ομάδα ΕΥ- ΤΟΠΟΣ, που έχει και την ευθύνη των εκδηλώσεων, είναι μια διεπιστημονική ομάδα με κοινό σημείο αναφοράς την Καλαμάτα. Δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2014 με τον ενθουσιασμό να διοργανώσει την έκθεση "Φαντάσου την πόλη, Καλαμάτα 2015" και να συνεχίσει την έρευνα και το διάλογο για το δημόσιο χώρο της πόλης.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου και μετά την παρουσίαση των εκδηλώσεων, σε ερώτηση του «Θ» κατά πόσο αυτό που ζούμε όλοι μας καθημερινά έχει σχέση με τα χαρακτηριστικά μιας "έξυπνης", "βιώσιμης" και "οικολογικής" πόλης, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι η Καλαμάτα δεν έχει εκμεταλλευτεί, όπως θα έπρεπε, τη θέση της και ότι υπάρχει μια ισοπεδωτική διαφορά ανάμεσα σε παρόμοια έργα που εκτελούνται εδώ και σε πόλεις ου εξωτερικού.
Μάλιστα, σημειώθηκε ότι οι σημειακές παρεμβάσεις που αποφασίζει η Δημοτική Αρχή δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πίσω τους ένας γενικός μπούσουλας, ένας… οδικός χάρτης.
ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΥΝΗ, ΚΙ ΟΜΩΣ ...ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ !!!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου