Τετάρτη

Ζέλιμιρ Ζίλνικ: «Η Ελλάδα άντεξε 3.000 χρόνια, θα αντέξει και τώρα»

Mε τον Χρυσό Αλέξανδρο τίμησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  τον σέρβο σκηνοθέτη Ζέλιμιρ Ζίλνικ για το σύνολο του έργου του, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο πλαίσιο της φετινής 55ης διοργάνωσης, η οποία πραγματοποιεί αφιέρωμα στον δημιουργό.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο σέρβος κινηματογραφιστής μίλησε για σινεμά και πολιτική. Αναφερόμενος στους νέους κινηματογραφιστές είπε ότι υπάρχουν νέα ταλέντα, «αλλά αυτά δεν αυξάνονται με τον ρυθμό που αυξάνονται τα Gigabyte». Ο Ζ.Ζίλνικ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας πως αν και δεν γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική κατάσταση στη χώρα, πιστεύει ότι «αφού οι Έλληνες άντεξαν 3.000 χρόνια θα αντέξουν και τώρα».

Στον χαιρετισμό του, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης ανέφερε ότι ο ίδιος είχε έρθει σε επαφή με το έργο του Ζίλνικ πριν από 28 χρόνια ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό και ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται συνολικά το έργο του στην Ελλάδα. Για αυτό το γεγονός συνεχάρη τον Δημήτρη Κερκινό, υπεύθυνο του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια», ο οποίος επιμελήθηκε το αφιέρωμα. Όπως επεσήμανε ο κ. Εϊπίδης «απόψε το Φεστιβάλ τιμά έναν πολύ ξεχωριστό προσκεκλημένο, έναν ακτιβιστή της εικόνας, με πλούσιο και σπουδαίο έργο, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Ζίλνικ εκπροσωπεί την πρωτοπορία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που φέρνει στην 55η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το έργο του, το οποίο υμνεί πάνω από όλα τον άνθρωπο. Με ιδιαίτερη χαρά τον τιμούμε απόψε, απονέμοντάς του τον Χρυσό Αλέξανδρο, το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ».
Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης επεσήμανε ότι νιώθει τιμή που συμμετέχει σε αυτό το «εξαιρετικό φεστιβάλ», όπως υπογράμμισε, καθώς και για τη βράβευσή του. Ο κ. Ζίλνικ τόνισε επίσης ότι η Θεσσαλονίκη, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά, αποτέλεσε για τον ίδιο μια «μεγάλη κι ευχάριστη έκπληξη». Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για να οργανωθεί αυτό το αφιέρωμα στο έργο του, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Κινηματογράφου της Σερβίας και το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη.

Τo 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου