Παρασκευή

Τι είδαν οι Άγγλοι στην Ελλάδα

Ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός David Lammy, ο Andrew Love, Σκοτσέζος βουλευτής με το Εργατικό κόμμα, μέλος της Βουλής του Edmonton, και συνδικαλιστές από το χώρο της Υγείας.
Συζητούν με ενδιαφέρον για την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, έχουν γνώμη για το ΠΑΣΟΚ, ασκούν κριτική στον Σαμαρά και ξέρουν ποιος είναι ο Μανώλης Γλέζος. «Είναι -και λόγω ηλικίας- ο Ελληνας Τόνι Μπεν», είπε κάποιος από αυτούς, αναφερόμενος στο Βρετανό πολιτικό, ο οποίος είναι επίτιμος πρόεδρος του «Greece Solidarity Campaign». Της Βρετανικής Επιτροπής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα, η οποία ιδρύθηκε πριν από 1,5 χρόνο στο Λονδίνο, από μέλη του εργατικού κινήματος της Αγγλίας και έχει την υποστήριξη των βρετανικών συνδικάτων.
«Είναι η τρίτη φορά που μέλη μας επισκέπτονται την Ελλάδα, με δικά τους έξοδα, για να ανταλλάξουν απόψεις και να συναντήσουν ομόλογούς τους, πολιτικούς, μέλη συνδικάτων και δημοσιογράφους» λέει ο Ισίδωρος Διακίδης, πρόεδρος της Επιτροπής. Κυριακή βράδυ, με δικό τους πανό, συμμετείχαν στην πορεία κατά της χούντας, ενώ τις επόμενες ημέρες συνάντησαν την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επισκέφθηκαν συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς αλληλεγγύης.
   
Εντυπώσεις
«Ηταν ένα σύντομο και σοκαριστικό ταξίδι» δήλωσε η Jane Beach, επικεφαλής του τομέα Υγείας της Ενωσης «Unite the Union» (συνιστά το μεγαλύτερο σωματείο Βρετανών και Ιρλανδών, με 1,5 εκατομμύριο συνδρομητικά μέλη). «Σοκαρίστηκα μπαίνοντας στο νοσοκομείο» συνέχισε η ίδια, αναφερόμενη στην επίσκεψη της ομάδας στο Νοσοκομείο Νίκαιας. «Στη συνέχεια ήρθε το δεύτερο σοκ. Δεν υπάρχουν γάντια και φάρμακα, οι νοσοκόμες εξυπηρετούν τους διπλάσιους ασθενείς από ό,τι στην Αγγλία. Η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που περίμενα». Η Pilgrim Tucker, επικεφαλής των κοινωνικών προγραμμάτων στο ίδιο σωματείο, εντυπωσιάστηκε με το Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού, που βοηθά ανασφάλιστους ασθενείς. «Ο ιδιωτικός τομέας διογκώνεται στο χώρο της Υγείας στην Αγγλία και τα πράγματα δυσκολεύουν. Νοσοκομεία απειλούνται. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε πριν φτάσουμε σ' αυτό το σημείο» τόνισε η ίδια.
   
«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, αλλά είναι ακόμα δεμένοι και βοηθούν ο ένας τον άλλον. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω μεταφέροντας στους Αγγλους το μήνυμα ότι οι Ελληνες δεν διαδηλώνουν μόνο, αλλά έχουν και πρωτοποριακές ιδέες για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους. Είναι υπέροχο ότι υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ ανέργων, ότι υπάρχουν τράπεζες τροφίμων. Ενθουσιάστηκα με τις πωλήσεις από τον παραγωγό στον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες», είπε, αναφερόμενος στην ομάδα «Σπάμε τους Μεσάζοντες», η οποία αποτελείται από πολίτες της Πετρούπολης.
«Εξηγήσαμε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που φτιάχνουν το πρόγραμμα, πώς κάναμε τη νομοθεσία στην Αγγλία. Τους ενημερώσαμε ότι υπάρχει ένα κολέγιο 150 ετών για συνεργατικούς οργανισμούς και μπορούμε να οργανώσουμε μια έρευνα από κοινού.
Επαφές
Επίσης συζητήσαμε με βουλευτές του κόμματος, πώς μπορούμε να φέρουμε σε επαφή ελληνικούς και βρετανικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται γύρω από αγροτικά προϊόντα» λέει ο κ. Διακίδης. Πριν από ένα μήνα, ξεκίνησε «εντελώς βιαστικά ένας έρανος για να βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά». Το συμβολικό ποσό των 5.000 ευρώ που συγκέντρωσαν θα διατεθεί σε παιδικά εμβόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου