Τρίτη

Στα "μαχαίρια" Σημίτης - Παπανδρέου για τον "εκτροχιασμό" της οικονομίας

Σε ανεπανόρθωτη ρηγμάτωση οδηγεί τις σχέσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, η σκληρή κριτική που ασκεί ο πρώτος στον δεύτερο μέσα από το βιβλίο του: "Ο εκτροχιασμός". Στον αιχμηρό λόγο που χρησιμοποιεί ο Κ. Σημίτης αξιολογώντας την κυβερνητική θητεία και τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου για τη χώρα, χαρακτηρίζοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ "επιπόλαιο", εκείνος απάντησε σε ήπιους τόνους, αν και όχι χωρίς υπαινιγμούς, κατηγορώντας τον εμμέσως πλην σαφώς ότι μιλά κι εκείνος "εκ τους ασφαλούς".

Στο βιβλίο του ο Κ. Σημίτης χαρακτηρίζει "εξωπραγματικές" τις προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος και την επιστροφή στις αγορές το 2012, αξιολογώντας τις ως "αποτέλεσμα απειρίας, ανικανότητας, προχειρότητας και κάκιστης διαπραγμάτευσης με την τρόικα". Αφήνει αιχμές για καθυστέρηση της προετοιμασίας για το "κούρεμα" του χρέους, ενώ χαρακτηρίζει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα "ανεπίτρεπτη επιπολαιότητα", με επιδίωξη "μέσω της επιδοκιμασίας της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ να επιδοκιμαστεί και η δική του πολιτική".

Ακόμη εκφράζει καχυποψία για τις σχέσεις της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου με τις ΗΠΑ, καθώς, σχολιάζοντας τηλεφώνημα του Γ. Παπακωνσταντίνου με τον ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ, αναφέρει: "Ποιος ο λόγος να ρωτά η Ελλάδα τις ΗΠΑ αν θα ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους;". Επιπλέον δεν αφήνει ασχολίαστο τον τρόπο με τον οποίο ανακοίνωσε την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο και το ΔΝΤ από το Καστελόριζο, κάνοντας λόγο για "μεγαλόσχημα" λόγια που "ήθελαν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά τα όσα ισχυριζόταν ο πρωθυπουργός, δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία της και αποδεχόταν γι' αυτόν το λόγο μια επιτήρηση πολύ σκληρότερη από όσες είχε γνωρίσει από το 1974 και μετά". Μεταξύ άλλων, κριτικάρει τη νοοτροπία της κυβέρνησης Παπανδρέου και την ικανότητα όσων αρμοδίως διαπραγματεύονταν.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει αποφασίσει να απαντά σε κάθε είδους "επιθέσεις" με γενικό τρόπο και τονίζοντας πάντα ότι κίνητρό του ήταν το "εθνικό καθήκον", έσπευσε να απαντήσει μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου του ότι "όλοι μπορούν να μιλούν και να κρίνουν, αν και εκ του ασφαλούς, επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε από το 2009 το εθνικό της καθήκον σηκώνοντας τα βάρη του παρελθόντος (σ.σ.: προφανώς και της κυβέρνησης Σημίτη) μαζί με τον ελληνικό λαό, ώστε να αποφευχθεί μια εθνική τραγωδία".

Επιπλέον αναφέρεται ότι οι βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου "υιοθετήθηκαν, τότε, από πολλούς, οι οποίοι τώρα το έχουν ξεχάσει και σήμερα επικρίνουν, ενώ υιοθετήθηκαν και από πολλούς που σήμερα βρίσκονται στην κυβέρνηση και τότε τα απέρριπταν ασυζητητί". Επιχειρώντας να διατηρήσει ήπιους τόνους, αναφέρεται ακόμη ότι "καλούμαστε όλοι να συστρατευτούμε στο εθνικό έργο αλλαγής της χώρας, μακριά από πολώσεις, αδιέξοδες αντεγκλήσεις και προσπάθειες αποφυγής ή μετάθεσης ευθυνών".

πηγή: http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου