Σάββατο

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ PUBLIC ISSUE:

Οι πολίτεσ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση καταρρέει


Συντριπτική είναι πια η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην -ιστορικά αδιάψευστη- παράσταση νίκης, όπως φάνηκε στο «Βαρόμετρο» της Public Issue που δημοσίευσαν ο ΣΚΑΪ και η εφημερίδα

«Καθημερινή». Την ίδια ώρα, οι πολίτες διαπιστώνουν έλλειμμα δημοκρατίας, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το κυβερνητικό σχήμα δεν θα αντέξει.

Στην ερώτηση «ανεξαρτήτως τι ψηφίζετε, ποιος θα ήταν ο νικητής, αν γίνονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή», το 59% των ερωτηθέντων αναδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ ως αδιαφιλονίκητο νικητή, ενώ τη Ν.Δ. «βλέπει» ως νικήτρια μόλις το26%.

Παράλληλα, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Αντ. Σαμαράς προτιμάται από το 37% των ερωτηθέντων και ο Αλ. Τσίπρας ακολουθεί με 31%, αλλά σε σχέση με το «Βαρόμετρο» του Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός έχει «κατρακυλήσει» κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το πρωθυπουργικό προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ενισχυθεί κατά 3 μονάδες (από 28%).

Το 76% των ερωτηθέντων «βλέπει» κατάρρευση της κυβέρνησης, αφού δηλώνει ότι δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ στη δημοφιλία των κομμάτων προηγείται η ΔΗΜΑΡ (41% θετική, 58% αρνητική άποψη), ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (39 έναντι 60%), οι ΑΝ.ΕΛΛ.(35 έναντι 62%), η Ν.Δ. (31 έναντι 68%),το ΚΚΕ (20 έναντι 79%), η Χρυσή Αυγή (16 έναντι 82%) και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τελευταία θέση (13 έναντι 86%). Τη μεγαλύτερη πτώση στη δημοφιλία σε σχέση με το «Βαρόμετρο» του Οκτωβρίου- καταγράφει το ΠΑΣΟΚ, που υποχώρησε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ 5 μονάδες υποχώρησε και η δημοφιλία των νεοναζί. Η Ν.Δ. «έχασε» 4 μονάδες στη δημοφιλία, οι ΑΝ.ΕΛΛ. 3 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ μία μονάδα. Στάσιμα παρέμειναν η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο Φ. Κουβέλης(49% θετική, 48% αρνητική γνώμη) και ακολουθούν: Αλ. Τσίπρας (42% θετική έναντι 56% αρνητική), Αντ. Σαμαράς (38 έναντι 60%), Π. Καμμένος (37 έναντι 59%), Αλ. Παπαρήγα (23 έναντι 74%), Ευ.Βενιζέλος (20 έναντι 78%) και τελευταίος ο Ν. Μιχαλολιάκος (15 έναντι 78%).

Έλλειμμα δημοκρατίας

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι διαρκώς αυξάνεται, όπως προκύπτει από τη σφυγμομέτρηση της Public Issue, η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στην κυβέρνηση. Μάλιστα, οι 8 στους 10 «βλέπουν» έλλειμμα δημοκρατίας, ενώ σε όλα τα ποιοτικά ευρήματα της έρευνας -που δεν παρουσιάζει πρόθεση ψήφου ή εκτίμηση εκλογικής επιρροής- η Χρυσή Αυγή πέφτει και οι πολίτες δηλώνουν ενοχλημένοι με τις προκλητικές συμπεριφορές βουλευτών και στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου