Τρίτη

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΙΑ !

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΗΜΙΤΗ!

Παντού φαντάσματα βλέπει το Μαξίμου τις τελευταίες δραματικές ώρες, που φαίνεται να έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο. Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος, κύκλοι του Μαξίμου, "δείχνουν" τον πρώην πρωθυπουργό, μιλώντας για οργανωμένη αποστασία βουλευτών, με εγκέφαλο τον Κώστα Σημίτη!

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως ο πρώην πρωθυπουργός, ποτέ δεν έπαψε να συνομιλεί με σημαντική μερίδα βουλευτών και τώρα πρωτοστατεί σε αυτήν την ..οργανωμένη αποστασία.

Το σίγουρο είναι πως τις τελευταίες ώρες επικρατεί χάος στο Μαξιμου, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να βρίσκονται σε πρωτοφανή σύγχυση, κατηγορώντας του πάντες και τα πάντα...


Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΤΗΣΕ ΤΟ... ΜΠΟΥΤΟΝ!

Οικογενειακό τραπέζι είχαν χθες το βράδυ στο Καστρί οι Παπανδρέου, προκειμένου να αξιολογήσουν τις εξελίξεις και πιθανώς να... ξεπροβοδίσουν τον Γιώργο. Πλην των αδελφών του πρωθυπουργού Νίκου και Ανδρίκου, παρούσα στο δείπνο ήταν φυσικά και η Μαργαρίτα Παπανδρέου. Ίσως αυτή την φορά, η μητέρα του πρωθυπουργού να... προσυπέγραψε την απόφαση για την διαφαινόμενη αποχώρησή του. Άλλωστε, από χθες φαινόταν ότι το μπουτόν είχε... πατηθεί. Αυτό που δεν ξέρουμε, είναι αν ο Γιώργος συμβουλεύτηκε την οικογένειά του πριν ανακοινώσει την διενέργεια δημοψηφίσματος.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η ανεξαρτητοποίηση της κυρία Μιλένας Αποστολάκη και οι προειδοποιητικές βολές των Βάσως Παπανδρέου, Εύας Καϊλή, Δημήτρη Λιντζέρη, Τόνιας Αντωνίου και ορισμένων ακόμα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οδηγεί αρκετούς στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να μην καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.
Τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση; Ηδη, το protothema.gr περιέγραψε τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν εάν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής που θα καταλήξουν με διεξαγωγή εκλογών λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Πάντως, με τους καταιγιστικούς ρυθμούς των πολιτικών εξελίξεων κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο πρωθυπουργός, δεν θα περιμένει άλλη παραίτηση, αλλά θα προκηρύξει άμεσα εκλογές.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που τις επόμενες ώρες ακολουθήσουν τουλάχιστον δύο ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αυτοματισμούς του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στην διάθεσή του έως έξι ημέρες, προκειμένου να διαπιστώσει, μέσω διερευνητικών εντολών προς τη ΝΔ και το ΚΚΕ, εάν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας κοινοβουλευτικής αποδοχής. Στην περίπτωση που οι διερευνητικές αποτύχουν τότε προκηρύσσει εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν μετά από 30 ημέρες.

Αναλυτικά, στο υποθετικό σενάριο που η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου χάσει την δεδηλωμένη τότε άμεσα ο κ. Κάρολος Παπούλιας την απαλλάσσει από τα καθήκοντά της και ταυτόχρονα θα παράσχει διερευνητική εντολή στον κ. Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Αν δεν τελεσφορήσει τότε σχετική εντολή θα δοθεί και στην κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Να σημειωθεί ότι κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

Στην περίπτωση που καμιά από τις εντολές δεν τελεσφορήσουν, τότε ο κ. Παπούλιας θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς  και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας θα αναθέσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, για να πάει τη χώρα έως τις εκλογές και παράλληλα θα διαλύσει τη Βουλή. Οι εκλογές θα διεξαχθούν τριάντα ημέρες μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

ΟΔ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ

Με το δημοψήφισμα και το περιεχόμενό του συνέδεσε την ψήφο του στη διαδικασία ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης.

«Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να έχω όλα τα στοιχεία, όλες τις παραμέτρους αυτού του προβλήματος. Για τι δημοψήφισμα μιλάμε, ποιο θα είναι το ερώτημα, σε ποια προθεσμία θα γίνει, και πως επίσης θα ανταποκριθούμε στην ολότητα του προβληματισμού που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ

 Eξιτήριο αναμένεται να πάρει το απόγευμα από την Κεντρική Κλινική Αθηνών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εισήχθη νωρίς το πρωί με κοιλιακό άλγος.

Η κατάσταση του κ. Βενιζέλου δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία του, ενώ από το πρωί τον επισκέφθηκαν οι Φ. Πετσάλνικος, Π. Μπεγλίτης, Δ. Ρέππας, Δ. Κρεμαστινός, Μ. Παπαϊωάννου και Αν. Λοβέρδος.




Κατά την έξοδό του από την κλινική, ο κ. Βενιζέλος θα κάνει δηλώσεις για τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΕΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Νέο οικοπεδικό χώρο με ανεπτυγμένες κτηριακές εγκαταστάσεις, αναζητά το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής για να μεταστεγαστεί και να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια.

Το γνωστό κτήριο επί της οδού Ιώνων  τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί παρελθόν, αφού η Τουρκία αναβαθμίζοντας το προξενείο της με διπλωμάτες και διοικητικό προσωπικό έδωσε εντολή για κατασκευή νέου ιδιόκτητου εντυπωσιακού κτηρίου σε χαρακτηριστικό σημείο της πόλης, όπου θα συγκεντρωθούν διοικητικές διπλωματικές υπηρεσίες κατοικίες διπλωματών, ενώ προβλέπονται κατασκευή γυμναστηρίου, βιβλιοθήκης κι εστιατορίου για την εξυπηρέτηση των σχετικών αναγκών.

Επικρατέστερη περιοχή θεωρείται μάλλον η Νέα Μοσινούπολη, που διατηρεί ευκολία προσβάσεων, αν και δεν έχουν αποκλειστεί κι άλλα μεγάλα οικόπεδα.  Πολλοί  είναι και οι “μνηστήρες” κατασκευαστές εργολάβοι, που γυροφέρνουν το Τούρκο πρόξενο αφού πρόκειται για μεγάλο έργο. Μάλιστα χθες ο γενικός πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς θεάθηκε να  συντρώγει με μουσουλμάνο κατασκευαστή  σε παραλιακή ταβέρνα του Φαναρίου.

Η Τουρκία αναβαθμίζει τη θέση και την παρουσία της στην ελληνική Θράκη και το κάνει σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα θέλοντας να διαμηνύσει την δική της παρουσία, αλλά κι … εξουσία που ασκεί στην περιοχή μέσω της μειονότητας και των πρακτόρων της.

                                                        Από τον Χρόνο Κομοτηνής
ΡΕΠΠΑΣ, Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ!

Έντονο παρασκήνιο είχε η απόφαση του πρωθυπουργού να πάει σε δημοψήφισμα με κάποιους να του το προτείνουν, άλλους να τον αποτρέπουν και άλλους απλά να μη ξέρουν τίποτα!

Ανάμεσα στους βασικούς υποστηρικτές του δημοψηφίσματος ήταν και ο υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, που είχε πρώτος την ιδεά και μετά ενημερώθηκαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος,Χάρης Καστανίδης και Φίλιππος Πετσάλνικος, ακυρώνοντας έτσι τον Ευάγγελο Βενιζέλο , που δήλωσε πως δεν ήξερε κάτι για το δημοψήφισμα.

 Μάλιστα το παρασκήνιο του δημοψηφίσματος , περιλαμβάνει και ...επόμενη μέρα , με τον Δημήτρη Ρέππα να θέλει να παρατείνει τον χρόνο που φθείρει συνέχεια τον υπουργό Οικονομικών, την στιγμή μάλιστα που στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ , και κυρίως στην Κ.Ο επικρατεί τεράστιος αναβρασμός , με την πλειοψηφία να δηλώνει εξαγριωμένη με την αποόφαση του πρωθυπουργού...

ΑΛΛΑΓΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΕΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΛΥΔΩΝΙΖΕΤΑΙ!

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι την ώρα που η κυβέρνηση φυλορροεί, έχει αποφασίσει να αλλάξει και τους τέσσερις αρχηγούς των γενικών επιτελείων!

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάννη Γιάγκο, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Βασίλη Κλόκοζα και τους ανακοίνωσε ότι η εισήγησή του προς τα μέλη του ΚΥΣΕΑ θα είναι να κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και να αντικατασταθούν.

Κατά πληροφορίες, η εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που μετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας θα είναι να τοποθετηθούν:
 
 - νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο αντιστράτηγος Μιχάλης Κωσταράκος, διοικητής μέχρι τώρα του 3ου Σώματος Στρατού,
 
 - νέος αρχηγός ΓΕΣ ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζαζιάς, διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού,
 
 - νέος αρχηγός ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Αντώνης Τσαντιράκης, μέχρι τώρα αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας και
 
 - νέος αρχηγός ΓΕΝ ο υποναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, μέχρι τώρα αρχιεπιστολέας της Διοίκησης Διοικητικής Μερίμνης του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΣΗΛΘΕ ΣΕ "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΦΑΣΗ"

Η συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να εστιάσει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, εν μέρει μέσω της ενθάρρυνσης των αναδυόμενων οικονομικών να ηγηθούν των οικονομικών κερδών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο διεθνής Οργανισμός προειδοποίησε πως η παγκόσμια οικονομία "εισήλθε σε επικίνδυνη φάση που απειλεί να παγώσει την οικονομική ανάκαμψη" ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η ευρωπαϊκή και η αμερικανική.

"Η εξασθένιση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και το αυξημένο ρίσκο για τις μελλοντικές προοπτικές, ενισχύουν την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη", επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Οργανισμός παρομοίασε την κίνηση Παπανδρέου για δημοψήφισμα με το ρίξιμο ζαριών και προειδοποίησε για μεγάλη αναστάτωση σε περίπτωση που η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι αρνητική.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΑΡΚΟΖΙ!

Τηλεφωνική επικοινωνία έγινε το μεσημέρι μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί με τον του δύο κορυφαίους ηγέτες να ανησυχούν από την απόφαση του πρωθυπουργού, καθώς σύμφωνα με συνεργάτες του Γάλλου προέδρου, ο Σαρκοζί είναι "αγανακτισμένος" . ενώ η Μέρκελ θεωρεί αψυχολόγητη την κίνηση του  Έλληνα πρωθυπουργού. Μάλιστα πηγές από το Βερολίνο τονίζουν πως «όλη η τεράστια προσπάθεια, που συμπυκνώθηκε στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων» και πως «ο Παπανδρέου αποδείχθηκε απρόβλεπτος, αν όχι ακαταλόγιστος παίκτης», με πηγές της Γερμανίδας Καγκελάριου να τονίζουν πως ο Παπανδρέου, είχε μιλήσει το προηγούμενο διάστημα για δημοψήφισμα της Μέρκελ, αλλά είχε συναντήσει την σθεναρή αντίσταση της Καγκελάριου.

Ίδιοι κύκλοι μιλάνε για οργή των εταίρων, αδείζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το σχέδιο διάσωσης που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Ένωση βαραίνει σημαντικά τις ανταλλαγές" και συμπλρώνει πως "Πρόκειται για μία αναπάντεχη επιλογή που δημιουργεί αβεβαιότητες μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στις Κάννες", δείχνοντας πως ο πρωθυπουργός άφησε άφωνη όλη την Ευρώπη!

 ΓΙΑ «ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ FINANCIAL TIMES

Στο συνεχώς ανανεωμένο blog των συντακτών John Aglionby και Orla Ryan των Financial Times από το Λονδίνο αναφέρεται η εσπευσμένη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τους FT και το ρεπορτάζ τους
«η μυστηριώδης ασθένεια του Κυρίου βενιζέλου, του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, είναι πιο περίπλοκη από ότι φαίνεται. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του είχε πόνους στο στομάχι λόγω στρές. Όχι, λένε αυτοί που γνωρίζουν περισσότερα. Προσπαθεί να απομακρυνθεί από την τελευταία μανούβρα του Κύριου Παπανδρέου και την πιθανότητα αυτή να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης. Άνθρωπος από το υπουργείο ενημέρωσε το Reuters ότι ο υπουργός δεν γνώριζε τίποτα για το δημοψήφισμα πριν από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού. Απίθανο λένε πηγές εκ των έσω, εφόσον αυτό το ενδεχόμενο έχει συζητηθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό. Μια "διπλωματική ασθένεια" είναι απλά ο τρόπος του Κυριου Βενιζέλου να κρατήσει τις αποστάσεις του, μέχρι να αποφασίσει την επόμενη κίνηση του».


Το ρεπορτάζ συνεχίζει αναφέροντας ότι η «λαβή» του Κύριου Παπανδρέου στην εξουσία δεν είναι πλέον και τόσο γερή, σημειώνοντας τις ανεξαρτητοποιήσεις της Κας Αποστολάκη και τις συζήτήσεις για παραιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου