Πέμπτη

Λοβέρδος και αντιδράσεις γιατρών


Για νέα δυναμική στην περίθαλψη 9,5 εκατ. ασφαλισμένων έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ανακοινώνοντας μαζί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Αντίθετοι με τον νέο οργανισμό δηλώνουν οι ιατροί, μιλώντας για υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

«Οι ασφαλισμένοι των ταμείων, οι κλάδοι υγείας των οποίων εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα πολλών επιλογών, άρα την πρόσβαση σε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας» δήλωσε, περιγράφοντας το στόχο του νέου οργανισμού, ο κ. Κουτρουμάνης.

Πρακτικά, η έναρξη του ΕΟΠΥΥ σημαίνει ότι ένας αγρότης θα μπορεί πλέον να επιλέγει ανάμεσα σε δομές του ΕΣΥ, του ΙΚΑ και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, που θα έχουν συμβληθεί με τον οργανισμό και όχι μόνο το κέντρο υγείας της περιοχής του, ή το αγροτικό ιατρείο, στο οποίο είχε πρόσβαση μέχρι σήμερα.

Ο νέος οργανισμός - «γίγας» θα αναπτυχθεί σε τέσσερα στάδια έως ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

«Γνωρίζουμε ότι η αρχή δεν θα είναι εύκολη» είπε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος σημείωσε ότι, σε πρώτη φάση, ο οργανισμός, με 60 υπαλλήλους, θα στεγαστεί σε κτίριο του ΙΚΑ στο κέντρο της Αθήνας. Η οριστική στέγαση του ΕΟΠΥΥ θα γίνει στο χώρο που χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο Τύπου στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

Σε δεύτερο στάδιο -από τον Οκτώβριο και έπειτα- οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι που προέρχονται από το ΙΚΑ, τον ΟΠΑΔ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και αλλά μικρότερα ταμεία θα συνταγογραφούν στο ενιαίο συνταγολόγιο, το οποίο θα είναι στα πρότυπα αυτού που ισχύει σήμερα για το ΙΚΑ.

«Οι ασφαλισμένοι θα διατηρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους, γιατί αυτή είναι η ταυτότητα τους» εξήγησε ο κ. Κουτρουμάνης, αλλά τόνισε ότι το συνταγολόγιο που θα έχουν οι γιατροί που θα συμβληθούν με τον νέο οργανισμό θα είναι ενιαίο.

Με τον τρόπο αυτό, το σύστημα θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο. Αρχικά η συνταγογράφηση θα ελέγχεται από την ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών και στη συνέχεια από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία θα γίνεται με βάση το νέο ενιαίο συνταγολόγιο.

Στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης του ΕΟΠΥΥ, θα ενταχθούν σ’ αυτόν, από την αρχή του επόμενου μήνα, οι δομές του ΙΚΑ και τα πρώτα 50 κέντρα υγείας, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Τα κέντρα υγείας, διευκρίνισε, εντάσσονται λειτουργικά στον ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν αποσπώνται διοικητικά από το ΕΣΥ και ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα ενταχθούν στον οργανισμό και τα υπόλοιπα 150 κέντρα υγείας της χώρας.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Ο. Βουδούρης, ο στόχος είναι τα κέντρα υγείας να μετεξελιχθούν σε μικρά νοσοκομεία, όπου αυτό είναι εφικτό, και ανέφερε το κέντρο υγείας στο Μαρκόπουλο, όπου αυτό έχει ήδη επιτευχθεί.

Στο τρίτο στάδιο ανάπτυξης του οργανισμού θα υπογραφούν 5.000 νέες συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, που επιθυμούν να εργαστούν με το ΕΟΠΥΥ.

Ο στόχος είναι να συμβληθούν στον οργανισμό περισσότεροι από 22.000 γιατροί συνολικά, τόνισε ο υφυπουργός υγείας Μ. Τιμοσίδης, ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι γιατροί θα ξεπεράσουν τις όποιες αντιρρήσεις τους και θα «αγκαλιάσουν» τον νέον οργανισμό.

Όσον αφορά τις αμοιβές τους, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξήγησε ότι θα υπάρχει μία αρχική σύμβαση γύρω στα 900 με 1.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που θα «βλέπουν» και θα φτάνει μέχρι και τα 2800 ευρώ για κάποιες ειδικότητες.

Ο Α. Λοβέρδος, σχολιάζοντας τα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί ότι κάθε επίσκεψη θα τους αποφέρει 1 ευρώ, απάντησε λέγοντας ότι «τους επιστρέφουμε ως τουλάχιστον αστεία την άποψη αυτή» και τόνισε ότι ουδέποτε διεκόπη ο διάλογος με τους γιατρούς.


Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου