Τρίτη

Πολιτικά τεκτενόμενα Απριλίου '11

Την ώρα που στην κυβέρνηση κάποιοι τρέχουν για να σβήσουν τις φωτιές που άναψε το οικονομικό επιτελείο, κάποιοι άλλοι φροντίζουν για την προσωπική αντιμετώπιση που θα έχουν από τα μίντια.

Στο πανάκριβο ρεστοράν "Milos" του Χίλτον συνέφαγαν το μεσημέρι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Πρετεντέρης. Το ρεστοράν ήταν περικυκλωμένο από δεκάδες άνδρες της ασφάλειας του υπουργού Οικονομικών. Οι δύο άνδρες μιλούσαν χαμηλόφωνα αν και δίπλα τους τα τραπέζια έμειναν κενά.

Ακόμη μη ξεχνάμε
Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι αμφισβήτησης των βουλευτών προς τη κυβέρνηση και να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των πρασίνων βουλευτών και των υπουργών που αντιστέκονται στις φωνές και τις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, συνεδριάζουν όλα τα ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές και τους υπουργούς να κάθονται στο ίδιο τραπέζι μήπως και βρούνε κοινό τόπο συνεννόησης.
Η απόφαση για το διήμερο συνεδριάσεων του ΚΤΕ, ελήφθη μετά από σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή μεταξύ του γραφείου του πρωθυπουργού και του κόμματος έτσι ώστε να καταβληθεί μια ύστατη προσπάθεια για να μπει τάξη στους πράσινους βουλευτές που έχουν ταχθεί σχεδόν όλοι τους εναντίον της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η τελευταία πράσινη ανταρσία έχει θορυβήσει πολλούς μέσα στο Μαξίμου και γί αυτό προτάθηκε η λύση των συνεδριάσεων όλων των Κοινοβουλευτικών Τομέων Ελέγχου, αφ ενός για να ακουστούν οι βουλευτές αφ´ ετέρου για να πάρει κλίμα το Μαξίμου για το που κινείται η ομάδα των 156 ατάκτων.
H εβδομάδα που ξεκινά κρίνεται ιδιαίτερα καθοριστική για την κυβέρνηση. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του πρωθυπουργού στην παρουσίαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την ίδρυση επιχειρήσεων.
Την Τρίτη έρχεται στην Αθήνα ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι σε μια προσπάθεια να στηρίξει το Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση ενώ δεν αποκλείεται την ίδια μέρα και εξαιτίας της επίσκεψης να ανακοινωθεί μέρος του πακέτου των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αφορά τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ.
Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρήσει να θέσει του βουλευτές προ των ευθυνών τους, αλλά και να τους δώσει βήμα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.
Τέλος, μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει του υπουργικό συμβούλιο όπου ο υπουργός των Οικονομικών θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του εθνικού σχεδίου ενώ θα επιχειρηθεί με ανακοινώσεις αναπτυξιακών μέτρων να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη.
Αρχικά υπήρξε η ιδέα σήμερα Κυριακή ο πρωθυπουργός να συγκαλούσε άτυπο υπουργικό συμβούλιο ενόψει μάλιστα και των μέτρων που επίκεινται για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2012-2015 αλλά εκτιμήθηκε ότι μια ανάλογη συνεδρίαση ενδεχομένως να μην είχε θετικό αποτέλεσμα από τυχόν διαφοροποιήσεις υπουργών που και αυτοί δεν συμφωνούν όλοι με τον Τσάρο, αλλά να αναδεικνύονταν οι αντιθέσεις και οι διαφωνίες. Έτσι αντί αυτής της συνεδρίασης αποφασίστηκε να γίνουν οι συνεδριάσεις των ΚΤΕ ώστε να μπει φρένο στη γκρίνια και την ανοικτή πλέον αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών και της κυβέρνησης.

Μάθετε ακόμη
Εξηγήσεις από την κυβέρνηση και την τρόικα για τη νέα άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα μας ζητούν οι "Οικολόγοι Πράσινοι".
Συγκεκριμένα, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι “στην Ελλάδα έχουμε κι άλλη άνοδο του πληθωρισμού, που ήταν ήδη από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη, την ώρα που μισθοί και συντάξεις διαρκώς μειώνονται και χιλιάδες άνεργοι δεν έχουν ούτε αυτά”.
Επίσης, υπενθύμισε ότι “το Μνημόνιο μιλούσε για συμπίεση όχι μόνο μισθών, αλλά και του κόστους ζωής” και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι “κυβέρνηση και τρόικα οφείλουν εξηγήσεις και για αυτή την αποτυχία τους, στους πολίτες που πληρώνουν τις συνέπειες”.

Μη ξεχνάτε.
Το έλλειμμα που καλπάζει, η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, τα έσοδα που δεν υπάρχουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, “στοιχειώνουν” το Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι επιτελείς του Πρωθυπουργού, ζουν πλέον με το... φάντασμα της χρεοκοπίας.
Οι ανησυχίες της τρόικας που χτυπάει καμπανάκια, ενδέχεται να αποδειχθούν συγκρατημένες, αφού τα έσοδα του κράτους είναι απογοητευτικά, ενώ η κυβέρνηση δεν μπόρεσε καν να τιθασεύσει καν τις δαπάνες που το πρώτο τρίμηνο του 2011, αυξήθηκαν κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα, κινείται περίπου στο 10,6% (9% ήταν οι κυβερνητικές προβλέψεις) και το ΙΟΒΕ εκτιμάει ότι οι οφειλές ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει πρόσθετα μέτρα για να κλείσει η μαύρη τρύπα που υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.
Για το υπουργείο οικονομικών, σε γόρδιο δεσμό αναδεικνύεται η άντληση εσόδων και η περικοπή των δαπανών, χωρίς να περικοπούν με οριζόντιες παρεμβάσεις μισθοί και συντάξεις και χωρίς να υπάρξουν γενικευμένες αυξήσεις φόρων.
Στα συρτάρια του υπουργού, βρίσκονται εισηγήσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα και την μεγάλη ακίνητη περιουσία, για αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις ακριβές περιοχές (ώστε να πιαστούν περισσότερη στη φάκα), αλλά και για “ρύθμιση” των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, παράλληλα με την ταχύτατη “αξιοποίηση” των “φιλέτων” που αποφασίστηκε να “θυσιαστούν” στον βωμό του ΔΝΤ.
Ωστόσο, καθημερινά πληθαίνουν οι αναλυτές που προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναγκαστικά αναδιάρθρωση του χρέους και πλησιάζει η 15η Απριλίου, ημέρα που (το 1912) βυθίστηκε ο Τιτανικός και (το 2011) θα ανακοινωθούν τα νέα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης, από τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Λίγο πριν την Κυριακή των Βαΐων...

Ο Σόρος και ο Αμερικάνος πρέσβης.
Ο ουγγροαμερικανός Τζορτζ Σόρος, ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος όλων των εποχών, συνάντησε, ως γνωστόν, τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τη Δευτέρα, με τον υπουργό Οικονομικών να παρευρίσκεται για λίγη ώρα στη συνάντηση. Την επόμενη μέρα το μεσημέρι, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου- το αποκάλυψε το Newpost, πραγματοποίησε επίσκεψη στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ, όπου παρέμεινε για περίπου 40 λεπτά.
Όλως τυχαίως, οι κ. Σόρος και Σμιθ έδωσαν- αμφότεροι, συνεντεύξεις σε κυριακάτικες εφημερίδες.
Όπως αντιλαμβάνεστε, τα όσα είπαν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όχι φυσικά ότι θα έβγαιναν να αποκαλύψουν τι διαμείφθηκε στις επίμαχες συναντήσεις, αλλά σημειολογικά, όλο και κάτι καταλαβαίνει κανείς.
Με δυο λόγια, καταλάβαμε ότι ο μεν Σόρος δεν θέλει το “κούρεμα”- μπορεί και να έχει ομόλογα ο άνθρωπος, εκτιμάει ότι μπορούμε να βγούμε σε έξι μήνες στις αγορές και τονίζει ότι η αγορά γης στην Ελλάδα είναι ελκυστική για τους επενδυτές. Από τηνβ άλλη πλευρά, ο κ. Σμιθ αφού τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, υπόσχεται ότι θα συνεχιστεί η σθεναρή βοήθεια προς την Ελλάδα. Διαβάστε και εσείς και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:
Ο Τζορτζ Σόρος, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" ανέφερε ότι λογική λύση για τη χώρα μας "θα ήταν η ενορχήστρωση κάποιου είδους ανασχεδιασμού (reprofiling) τους χρέους, χωρίς 'κούρεμα'", προσθέτοντας ότι "η λύση του ελληνικού προβλήματος βρίσκεται στα χέρια της χώρας και του λαού", μην παραλείποντας να τονίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις, αφού η αγορά γης θα είναι ελκυστική για τους επενδυτές.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είπε ότι "οι αγορές μπορεί να ανοίξουν για την Ελλάδα σε έξι μήνες", απέκλεισε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντάς την "καταστροφική" και άσκησε κριτική για τους γερμανικούς χειρισμούς στην κρίση χρέους. Αναφορικά με την ελληνική κυβέρνηση, ο Σόρος τόνισε ότι "έκανε εντυπωσιακές προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την κρίση, θα μπορούσα να πω μοναδικές, αν λάβουμε υπόψη την αρχική έλλειψη ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και τα λάθη των προηγούμενων ετών".
Ο Αμερικανός πρεσβευτής, Nτάνιελ Σμιθ, από την πλευρά του, μιλώντας στην "Καθημερινή", αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είμαστε (σ.σ. οι ΗΠΑ) ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και υπό αυτό το πρίσμα έχουμε υποστηρίξει σθεναρά τη βοήθεια προς την Ελλάδα και την Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε". "Θέλουμε· σταθερές τις διεθνείς αγορές και επιστροφή της ανάπτυξης" αφού αυτό επηρεάζει και τις ΗΠΑ, επεσήμανε.

"Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα των Ελλήνων, θα καταστήσουν τη χώρα πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις" ανέφερε κάνοντας λόγο για δυσκολία στις μεταρρυθμίσεις, αφού η διαδικασία "απαιτεί χρόνο", επισημαίνοντας ότι τα μέτρα είναι επώδυνα για τον μέσο Έλληνα.
Τέλος
Διαβάσαμε στο γνωστό blog "fimotro" οτι ο Γιώργος Σουφλιάς ετοιμάζει άρθρο παρέμβαση το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί στο "ΒΗΜΑ" την Κυριακή.
Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία -όπως έγινε και με την συνέντευξη Αλογοσκούφη στην ίδια εφημερίδα- τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια δεύτερη προσπάθεια "πολιτικού ενταφιασμού" του κ. Καραμανλή εκ μέρους του κ. Σουφλιά.
Γιατί την πρώτη φορά τα κατάφερε μια χαρά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι αυτός είναι που παρίστανε το σοφό γέροντα στα Οικονομικά και υποτίθεται θα έδινε τις καλές του συμβουλές με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο άνθρωπος αυτός -μαζί με τον Σιούφα φυσικά- πήρε στον λαιμό του τον Καραμανλή. Για να πάρει μια απόφαση έπρεπε να περάσουν κάνα δυο εικοσιτετράωρα. Μεγάλη ζημιά ο τύπος. Και ότι να του έλεγαν οι άλλοι αυτός δεν... άκουγε τίποτα. Και να που τώρα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα για να θάψει πολιτικά τον Καραμανλή-όπως λένε οι πληροφορίες- προς όφελος μόνο δικό του.
Αλλά και στην περίπτωση που τελικά δεν δημοσιευτεί το άρθρο δεν παύουν να ισχύουν τα όσα επισημάναμε για την πολιτική του στάση.
Σε κάποια άλλη ευκαιρία θα σας πούμε ποιους έκοψε απο Υπουργούς αλλά και ποιους προωθούσε...

Ο Τάκης Χατζής διερωτάτε:
Είναι μερικά πράγματα που ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω. Αδυνατώ δηλαδή να πιστέψω οτι ο λαός ψήφισε τον κ. Παπανδρέου για να μας πάει one way στο ΔΝΤ.
Η δική μου εκτίμηση είναι οτι πείσθηκε το εκλογικό σώμα οτι υπάρχουν λεφτά και οτι ο σημερινός Πρωθυπουργός ήξερε που είναι κριμένα και την επομένη της εκλογικής του νίκης θα τα μοίραζε. Και είναι πολύ λογικό.
Δεν ήταν και δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ούτε πίστεψε ο κ. Παπανδρέου οτι λεφτά υπάρχουν και φυσικά δεν το εννοούσε όταν το έλεγε. Απλά ήθελε να κερδίσει τις εκλογές τις οποίες και τελικά κέρδισε. Όμως εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας. Ο κ. Παπανδρέου ψηφίστηκε ακριβώς για τον αντίθετο λόγο για τον οποίο βρίσκεται σήμερα στον πρωθυπουργικό θώκο. Συνεπώς ούτε αυτός, αλλά πολύ περισσότερο οι συνεργάτες του, δεν είναι σε θέση να μιλάνε εξ ονόματος του Ελληνικού λαού. Θα έλεγα μάλιστα οτι για ηπιότερα μέτρα απο αυτά του κ. Παπανδρέου “μαύρισαν” τον κ. Καραμανλή.
Κατά συνέπεια μια και μόνη επιλογή έχει η Κυβέρνηση. Να είναι συνεπής σε όλα όσα είπε προεκλογικά. Όμως εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν μπορεί. Άρα μόνο ένα δρόμος απομένει. Να ζητήσει την έγκριση του λαού για όσα θέλει να κάνει απο δω και πέρα ή να αλλάξει πολιτική.

Και η Κατερίνα
Ήσυχα, ήρεμα και ωραία, περνάει τις ημέρες της η πρώην υπουργός Αικατερίνη Μπατζελή.
Πετύχαμε την κα Μπατζελή στο καφενείο της Βουλής, όπου έπαιρνε ένα φραπεδάκι και έδειχνε ανακουφισμένη από το γεγονός ότι δεν έχει πλέον τις υπουργικές σκοτούρες του παρελθόντος. Μας αποκάλυψε μάλιστα ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο της που θα έχει τίτλο «Νέα Διακυβέρνηση». Σε αυτό η πρώην υπουργός θα παρουσιάζει το πολιτικό και οικονομικό μοντέλο που έχει ως όραμα. Βέβαια θα γίνεται ειδική αναφορά και στις κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να έχει η ελληνική αγροτική οικονομία και τις οποίες δεν πρόλαβε να υλοποιήσει, λόγω ανασχηματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου