Σάββατο

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΕ ΜΙΚΡΟ-CHIP

Ο Δήμος Καλαμάτας προέβη ήδη σε προμήθεια scanner, με τη βοήθεια των οποίων ανιχνεύεται η ύπαρξη microchip σε σκύλους, που οδηγεί σε ταυτοποίηση του ζώου και του ιδιοκτήτη του. Ο νόμος καθιστά υποχρεωτική την τοποθέτηση microchip στα ζώα αυτά και η απουσία του επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ. Τηρώντας τη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο, θα γίνεται έλεγχος σε δεσποζόμενα ζώα, για την ύπαρξη του microchip ή όχι, αλλά και σε αδέσποτα, ώστε να ανευρεθεί ο ιδιοκτήτης τους, που τα εγκατέλειψε. Ο έλεγχος θα γίνεται από τη Δημοτική Αστυνομία. Από την άλλη πλευρά, πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 5 ιδιοκτήτες σκύλων γιατί είτε τα ζώα δεν έφεραν την ειδική σήμανση είτε διετάρασσαν την κοινή ησυχία με τα γαβγίσματά τους. Χθες, επίσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο μεταξύ εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για τον έλεγχο της κατάστασης σχετικά με τα αδέσποτα και τα ανεπαρκώς δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς. Όπως σημείωσε, αργά το μεσημέρι, ο δήμαρχος, παραμένει μεγάλο το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά και ο Δήμος κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπισή του με το χώρο βραχείας φιλοξενίας, που λειτουργεί σε δημοτική έκταση στο τέρμα της οδού Αρτέμιδος, βορείως της οδού προς Σπάρτη (δυτικά του Νέδοντα), καθώς και με τις άλλες δράσεις διαχείρισης στο πλαίσιο συνεργασίας με το Φιλοζωικό Όμιλο, με ένα πρόγραμμα για την περισυλλογή, περίθαλψη, καταγραφή και στείρωση των αδέσποτων ζώων που διαβιώνουν εντός των ορίων του Δήμου, αλλά και με την παροχή τροφής και νερού σ’ αυτά.
Όλοι οι Δήμοι της Ελλάδος αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, το οποίο στην περιοχή μας εντείνεται, διότι είναι διαπιστωμένο πλέον ότι διερχόμενοι από την Καλαμάτα αφήνουν εδώ αδέσποτους σκύλους. Στο δε Δήμο Καλαμάτας έφθασε έγγραφο από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με το οποίο γίνεται αναφορά στην ύπαρξη πολλών αδέσποτων σκύλων στην περιοχή του ΚΔΑΥ Καλαμάτας. Ο Δήμος, εφαρμόζοντας το νόμο, προσπαθεί να διασπά αγέλες και να αντιμετωπίζει την επιθετικότητα των σκύλων, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του χώρου βραχείας φιλοξενίας αδέσποτων ζώων. Τέλος, αίτημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων υπέβαλε το προηγούμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή. Με έγγραφό του, ο Π. Νίκας ζητεί «τη συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ενεργειών διαχείρισης (περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμός, υιοθεσία ή επανένταξη των αδέσποτων ζώων)». Ο δήμαρχος τονίζει πως «οι χειρισμοί που αποσκοπούν στην ορθολογική διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων είναι υψηλού κόστους, με το Δήμο Καλαμάτας να διαθέτει το έτος 2014 το ποσό των 14.916 ευρώ (από δημοτικούς πόρους) για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, καθώς και το ποσό των 15.000 ευρώ (από δημοτικούς πόρους) για την προμήθεια ζωοτροφών (σκυλοτροφής)».
Στο έγγραφο καταγράφεται η προσπάθεια του Δήμου, σε εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας, για την περισυλλογή, περίθαλψη, καταγραφή και στείρωση των αδέσποτων ζώων που διαβιώνουν εντός των ορίων του, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας. Σημειώνεται, δε, πως στα αδέσποτα που επανεντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον, παρέχονται τροφή και νερό.

πηγή: http://www.tharrosnews.gr/news/content

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου