Μία ανακάλυψη που είναι πιθανό να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας του πλανήτη έκαναν πρόσφατα ερευνητές στη Βραζιλία. Πρόκειται για ένα μικρό ακατέργαστο διαμάντι, το οποίο κρύβει μέσα του μυστικά από τα έγκατα της Γης.
Μελετώντας τη σύνθεση του διαμαντιού, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε βάθος 410 έως 660 χιλιομέτρων υπάρχει μια υγρή ζώνη που μέχρι σήμερα είναι άγνωστη και φαίνεται πώς διαθέτει τεράστια αποθέματα νερού, με όγκο μεγαλύτερο από όλους τους ωκεανούς του πλανήτη μαζί.
Ο τεράστιος όγκος του νερού δεν ρέει, αλλά συγκρατείται εντός των ορυκτών, εξηγεί ο καθηγητής γεωχημείας Γράχαμ Πίρσον του καναδικού πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, ο οποίος μελέτησε το διαμάντι και τη δημιουργία του σε ένα υγρό περιβάλλον.
Το διαμάντι, μήκους μόλις 5 χιλιοστών και βάρους 0,09 γραμμαρίου εκτινάχτηκε από βάθος 500 χλμ στην επιφάνεια μέσω κάποιας ηφαιστειακής έκρηξης. «Είναι ένα αρκετά άσχημο διαμάντι. Δείχνει να πήγε στην κόλαση και να επέστρεψε» εξηγεί ο Πίρσον.
Τα περισσότερα διαμάντια, που χρησιμοποιούνται για τα κοσμήματα, δημιουργούνται σε μικρότερο βάθος περίπου 150- 200 χιλιομέτρων, αλλά αυτά που δημιουργούνται σε μεγάλο βάθος, στην επονομαζόμενη «ζώνη μετάβασης» του μανδύα κάτω από τον φλοιό,είναι πολύ ταλαιπωρημένα και έχουν διαφορετική χημική σύσταση.
Η ανακάλυψη αυτή αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να ανακαλυφθούν μεγάλες ποσότητες νερού στο εσωτερικό άλλων βραχωδών πλανητών, όπως του Αρη, αφού δεν είναι τυχαίο ότι παρόμοια διαμάντια έχουν βρεθεί σε μετεωρίτες που έπεσαν στη Γη.
Οσο για το υπόγειο νερό της Γης υπάρχουν δύο επικρατέστερες θεωρίες: είτε ότι το νερό φθάνει εκεί συνεχώς από τον ωκεανό με την καταβύθιση των τεκτονικών πλακών, είτε ότι προϋπήρξε από την αρχή δημιουργίας του πλανήτη, ως μέρος των πρωταρχικών υλικών που σχημάτισαν τη Γη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου