Δευτέρα

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

 


Αιγύπτιος αρχαιολόγος αποκαλύπτει λεπτομέρειες της πρόσφατα βρεθείσας πόλης 3.000 ετών

Ο πιο γνωστός αρχαιολόγος της Αιγύπτου αποκάλυψε το Σάββατο περισσότερες λεπτομέρειες για μια φαραωνική πόλη που βρέθηκε πρόσφατα στη νότια επαρχία λούξορ.

Ο Zahi Hawass είπε ότι οι αρχαιολόγοι βρήκαν σπίτια από τούβλα, αντικείμενα και εργαλεία από φαραωνικούς χρόνους στη θέση της χαμένης πόλης ηλικίας 3.000 ετών. Χρονολογείται από το Amenhotep III της 18ης δυναστείας, η βασιλεία της οποίας θεωρείται χρυσή εποχή για την αρχαία Αίγυπτο.

"Αυτή είναι πραγματικά μια μεγάλη πόλη που χάθηκε... Η επιγραφή που βρέθηκε εδώ μέσα λέει ότι αυτή η πόλη ονομαζόταν: "Ο εκθαμβωτικός Aten", δήλωσε ο Hawass σε δημοσιογράφους στην περιοχή.

Αρχαιολόγοι άρχισαν να ανασκάπτουν στην περιοχή το προηγούμενο έτος, αναζητώντας το νεκροτομείο του βασιλιά Τουταγχαμών. Ωστόσο, μέσα σε λίγες εβδομάδες βρήκαν σχηματισμούς από τούβλα λάσπης που τελικά αποδείχθηκαν μια καλά διατηρημένη μεγάλη πόλη.

Οι τοίχοι της πόλης και ακόμη και τα δωμάτια γεμάτα με φούρνους, κεραμικά αποθήκευσης και σκεύη που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή λέγεται ότι είναι παρόντα. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ανθρώπινα λείψανα τα οποία ήταν ορατά σε δημοσιογράφους και επισκέπτες το Σάββατο.

"Βρήκαμε τρεις μεγάλες περιοχές, μία για τη διοίκηση, μία για τους εργάτες να κοιμηθούν, μία για τη βιομηχανία και (μια) περιοχή για αποξηραμένο κρέας", δήλωσε ο Hawass, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους στην περιοχή φορώντας το εμβληματικό καπέλο του Indiana Jones.

Είπε ότι πιστεύει ότι η πόλη ήταν η πιο σημαντική ανακάλυψη από τότε που ανακαλύφθηκε ο τάφος του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ σχεδόν πλήρως άθικτος το 1922.

Η Πάολα Καρταχένα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι η ανακάλυψη έχει μεγάλη σημασία.

Η αρχαιολογία των οικισμών είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την εκμάθηση πραγματικών ιστορικών γεγονότων και διευρύνει την κατανόησή μας για το πώς ζούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, έγραψε στο Twitter.

Η πρόσφατα αποκαλυπτθείσα πόλη βρίσκεται ανάμεσα στο ναό του βασιλιά Rameses III και τον κολοσσό του Amenhotep III στη δυτική όχθη του Νείλου στο Λούξορ. Η πόλη συνέχισε να χρησιμοποιείται από τον εγγονό του Amenhotep III Tutankhamun, και στη συνέχεια τον διάδοχό του βασιλιά Ay.

Μερικά τούβλα λάσπης φέρουν τη σφραγίδα του καρτούτσου του βασιλιά Amenhotep III, ή διακριτικά ονόματος.


Ο Amenhotep III, ο οποίος κυβέρνησε την αρχαία Αίγυπτο μεταξύ 1391 π.C. και 1353 π.C., έχτισε τα κύρια τμήματα των ναών του Λούξορ και του Καρνάκ στην αρχαία πόλη της Θήβας.

Η Αίγυπτος αναζήτησε δημοσιότητα για τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις της με την ελπίδα να αναζωογονήσει τον τουριστικό της τομέα, ο οποίος επλήγη σοβαρά από την αναταραχή μετά την εξέγερση του 2011 και τώρα την πανδημία του κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου η Αίγυπτος μετακίνησε 22 από τις βραβευμένες βασιλικές μούμιες της σε μια εορταστική παρέλαση στη νέα τους θέση ανάπαυσης στο νεοσύστατο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στο Κάιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου