Τρίτη

ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ

 


 Τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα γίνουν τα θυρανοίξια της ρωσικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη νήσο Σφακτηρία, στον Κόλπο του Ναβαρίνου.

Την περασμένη Παρασκευή εκτελωνίστηκαν από το Τελωνείο Καλαμάτας δομικά υλικά από τη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στην ανακαίνισή της. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Ρώσων στρατιωτών-ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους τον Οκτώβριο του 1827 στη θρυλική ναυμαχία του Ναβαρίνου.   


 

Πρόκειται για εγχείρημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) και Ρώσων φιλελλήνων. Επικεφαλής του όλου εγχειρήματος είναι ο δρ. Egor Borisovich Prokhorchuk, κοσμήτορας της Σχολής Βιοϊατρικής Ιατρικής του ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Ιατρικού Πανεπιστημίου N.I. Pirogov.

Η ρωσική εκκλησία, κατασκευασμένη από ξύλο, σύμφωνα με τους κανόνες της ρωσικής αρχιτεκτονικής νοοτροπίας, τοποθετήθηκε στη Σφακτηρία το 1997 από την ομογένεια της πόλης Πετροζαβόντσκ της Ρωσίας, επί προεδρίας της εκεί ελληνικής κοινότητας του αείμνηστου Μιχαήλ Τσάχοβ. Εξαιτίας της υγρασίας, η εκκλησία κινδυνεύει να καταρρεύσει, και αυτός είναι ο λόγος που προ διετίας αποφασίστηκε η αναστήλωσή της.


 Οι προσπάθειες για την ευόδωση και πραγμάτωση του όλου εγχειρήματος διαρκούν πάνω από δύο χρόνια, και τον προσεχή Οκτώβριο, με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τη θρυλική ναυμαχία, αναμένεται ότι θα γίνουν τα θυρανοίξιά της.

Η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα, Δώρα Γιαννίτση, βρέθηκε στην Καλαμάτα για τον εκτελωνισμό των υλικών και δήλωσε: “Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον εμπνευστή και επικεφαλής του όλου εγχειρήματος Egor Borisovich Prokhorchuk για το ζήλο και την όλη προσωπική δουλειά που κατέθεσε, καθώς και στον κύριο χρηματοδότη-μαικήνα του όλου εγχειρήματος, τον Kirill Gromov, και στο δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα και την ομάδα του. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στην Ελένη Καζάνα, αρμόδια επικοινωνίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, καθώς και στη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, στη Ναντέζντα Σοκολόβα για την πολύτιμη συμβουλευτική της υποστήριξη σε θέματα εκτελωνισμού, καθώς και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα, στον γενικό πρόξενο, πρέσβη Νικόλα Κρίκο, και την πρόξενο, σύμβουλο Πρεσβείας Α΄ Ευαγγελία Καλαϊτζή, για την άμεση ανταπόκρισή τους και υποστήριξη και εποικοδομητική σύμπραξη, και σε όλους όσοι είναι μέτοχοι αυτού του υπερεθνικού και διεθνικού εγχειρήματος”.

Το όλο εγχείρημα έχει ενταχθεί, από ρωσικής πλευράς, στις επίσημες εκδηλώσεις του Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας 2021.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου