Σάββατο

ΑΡΧΑΙΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ




Ένα καλοδιατηρημένο αρχαίο ρωμαϊκό συγκρότημα λουτρών έχει αναδυθεί από την άμμο μιας παραλίας στη νότια Ισπανία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καντίζ (UCA) βρήκαν καλά διατηρημένα ρωμαϊκά λουτρά με τοίχους ύψους άνω των 13 μέτρων στην παραλία Caños de Meca στην περιοχή της Ανδαλουσίας της Ισπανίας, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε δήλωσή του.

Μόνο δύο δωμάτια έχουν ανασκαφεί μέχρι στιγμής, με το μεγαλύτερο μέρος του χώρου να παραμένει ανέγγιχτο. Η UCA ανέφερε ότι η περιοχή εκτιμάται ότι εκτείνεται σε 2,5 στρέμματα.

Οι τοίχοι των δύο ανασκαφικών δωματίων είχαν καλυφθεί από άμμο "μετά την εγκατάλειψή τους στην Ύστερη Αρχαιότητα", ανέφερε η UCA.

Μερικά μεσαιωνικά κεραμικά του 12ου και 13ου αιώνα βρέθηκαν επίσης κοντά στα λουτρά.

Σε ξεχωριστή ανασκαφή της UCA στο Ακρωτήριο Τραφάλγκαρ της Ανδαλουσίας, βρέθηκαν τουλάχιστον επτά ρωμαϊκές πισίνες αλατίσεων -- οι οποία χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των τροφίμων -- με βάθη που κυμαίνονται από 5 πόδια έως 6,5 πόδια.

Η UCA ανέφερε ότι κάποια "ερείπια ρωμαϊκών διατηρητέων" βρέθηκαν σε δύο από τις πισίνες.

Εκτός από τα ρωμαϊκά αντικείμενα, ανακάλυψαν επίσης έναν άθικτο προϊστορικό τάφο στην περιοχή του Ακρωτηρίου Τραφάλγκαρ.

Το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι ο τόπος ταφής ήταν 4.000 ετών και περιείχε τα λείψανα αρκετών ατόμων.

"Είναι υπέροχο", δήλωσε η Πατρίσια ντελ Πόζο, υπουργός Πολιτισμού της Ανδαλουσίας, προσθέτοντας ότι οι ανασκαφές έδειξαν ότι η περιοχή ήταν "μια απίστευτα ελκυστική περιοχή για όλους τους τύπους πολιτισμών, γεγονός που μας προικίζει με απίστευτη ιστορία".

Το προηγούμενο έτος, οι αρχές ανακάλυψαν ακούσια μια συλλογή αρχαίων ρωμαϊκών εμπορευματοκιβωτίων, που ονομάζονταν αμφορείς, ενώ επιθεωρούσαν ένα κατάστημα θαλασσινών στο Αλικάντε, στην ανατολική Ισπανία.

Οι αξιωματικοί υπέφεραν από τα ευρήματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας, το οποίο διαπίστωσε ότι τα κοντέινερ ήταν πιθανόν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και θα μπορούσαν να χρονολογούνταν από τον πρώτο αιώνα.

 Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου