Σάββατο

ΛΑΪΚΗ ΡΗΣΗ: "Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα, νεκροθάφτη!!!"

Τη χαμηλότερη εισπραξιμότητα ΦΠΑ σε όλη την ευρωζώνη παρουσιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 30% του ΦΠΑ κάθε χρόνο δεν βεβαιώνεται και δεν εισπράττεται από το Δημόσιο λόγω φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.


Η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία υποτίθεται ότι θα χτυπούσε τη μεγάλη φοροδιαφυγή και θα έφερνε αρκετά δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Αντί να κυνηγήσει τους μεγαλοοφειλέτες και να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο την απώλεια εσόδων του Δημοσίου, επέλεξε να αυξήσει τους φόρους για όλους και ιδίως για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Με άλλα λόγια, υπέβαλε σε οικονομική αφαίμαξη τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους, είτε με την αύξηση του ΦΠΑ είτε με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τις δηλώσεις εισοδήματος είτε με διάφορους ειδικούς φόρους, την ώρα που η φοροδιαφυγή θεριεύει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγραφόταν πρόοδος στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, το 2016, η Ελλάδα κατέγραφε την πιο αρνητική επίδοση στην ευρωζώνη και τη δεύτερη χειρότερη στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία, έχοντας απώλεια εσόδων ύψους 5,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή, από 20,4 δισ. ευρώ προσδοκώμενα έσοδα, είχε εισπράξει μόλις 14,3 δισ. ευρώ.

Είναι δεδομένο ότι  όσο ανεβαίνει η φορολογία τόσο μεγαλύτερη είναι και η φοροδιαφυγή, καθώς η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων συνιστά κίνητρο αποφυγής. Και η επιλογή της αριστερής κυβέρνησης να ταράξει τους πολίτες στους φόρους και τις εισφορές, εκτός από τον εισπρακτικό χαρακτήρα που έχει, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και στην αύξηση της φοροδιαφυγής. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και με την αύξηση των εισφορών που έχει ως συνέπεια την εκτίναξη της μαύρης εργασίας και την εισφοροδιαφυγή.
Ολα αυτά τα γνώριζε πάρα πολύ καλά ο κ. Τσίπρας και αυτό σημαίνει ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα το λογαριασμό να τον πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου