Δευτέρα

Ο ΚΟΤΡΩΝΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΚΑΗΚΕ - ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ

Ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Τσιριγώτης Παναγιώτης πριν από λίγο ανέφερε ότι το χωριό Κότρωνας έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
«Είναι μια τραγωδία αυτό που ζούμε τις τελευταίες ώρες με τη φωτιά. Ο Κότρωνας καταστράφηκε ολοσχερώς. Η φωτιά έσβησε στη θάλασσα, αν δεν είχαμε τη θάλασσα η φωτιά δεν θα σταματούσε και θα καιγόντουσαν κι άλλα χωριά.
Δυστυχώς κάηκαν σπίτια μέσα στο χωριό διότι η πυροσβεστική δεν ήταν εκεί. Η πυροσβεστική έπρεπε από την αρχή να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους να τους σώσει τα σπίτια αλλά ήταν ένας απλός θεατής και πιστέψτε με δεν υπερβάλω καθόλου σε αυτό που λέω. Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός και για αυτό καήκαμε. Είναι τραγωδία για μια περιοχή όπου οι άνθρωποί της προσπαθούσαν να ζήσουν από τις ελιές και τα ζώα τους. Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα. Δυστυχώς η πυροσβεστική δεν έκανε καθόλου καλή εκτίμηση και παρόλο που χτες μας διαβεβαίωναν ότι η φωτιά ελέγχεται, η κατάληξη ήταν να γίνει αναζωπύρωση με τεράστια καταστροφή», λέει στο protothema.gr και προσθέτει: «Ο κόσμος έκλαιγε και φώναζε. Δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Έβλεπαν τη φωτιά να πλησιάζει και οι ηλικιωμένοι φώναζαν ότι θέλουν να καούν μαζί με το σπίτι τους. Έδωσα μεγάλη μάχη να τους διώξω από το σημείο. Ήταν απελπισμένοι οι άνθρωποι.
Μπήκα εγώ ο ίδιος μέσα στα σπίτια τους και αναγκάστηκα να πιέσω οικογένειες με τα παιδιά τους να τα εγκαταλείψουν όλα και να πάμε όλοι κοντά στη θάλασσα να σωθούμε. Δέχτηκαν φοβερή ψυχολογική πίεση από εμάς για να φύγουν γιατί έπρεπε να προστατέψουμε τους ανθρώπους. Ζήτησα να φέρουν ελικόπτερα σινούκ να πάρουν τον κόσμο από τη παραλία αλλά δεν ήρθαν ποτέ. Γυναίκες, άντρες, παιδιά εγκλωβίστηκαν στην παραλία, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, τα παιδιά είχαν δύσπνοια από τους καπνούς. Δεν θα ξεχάσω τα πρόσωπα των ηλικιωμένων που έκλαιγαν καθώς έβλεπαν από την παραλία το χωριό τους να καίγεται. Είναι πραγματικά μια μεγάλη τραγωδία, η φωτιά δεν έχει σβήσει αλλά δεν έχει μείνει και τίποτα άλλο για να κάψει».
Ο Παναγιώτης Πανάγος, κάτοικος του χωριού μιλά στο protothema.gr για τη καταστροφή που υπέστη ο ίδιος και η οικογένειά του από τη φωτιά: «Καταστραφήκαμε… Είμαστε στο έλεος του Θεού. Κάηκαν οι ελιές μου, τα ζωντανά μου, δεν μπόρεσα να σώσω τίποτα από αυτά. Πάλευα με την γυναίκα μου να σώσουμε το σπίτι μας αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολλά όταν βλέπεις αυτή τη πύρινη λαίλαπα να απειλεί τη ζωή σου. Πήρα την οικογένεια και πήγαμε προς την παραλία να σωθούμε. Δεν ξέρω αν το σπίτι μου κάηκε, δεν με αφήνουν να πάω προς το σημείο», λέει.
Τα πιο σοβαρά μέτωπα έκαιγαν στις περιοχές Κότρωνα, Χρυσοπηγή, Παρασυρός και Σκουτάρι και εκεί επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους οι 150 πυροσβέστες με τα 40 οχήματα που βρίσκονταν επί τόπου τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Τις προηγούμενες ώρες κάηκαν 3-4 σπίτια στον Κότρωνα, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ακόμα πέντε, ενώ κάηκε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στο νεκροταφείο του χωριού. Αντίθετα πολλά σπίτια γλίτωσαν λόγω της πετρόχτιστης κατασκευής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου