Τρίτη

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα παλαιότερα ίχνη χρήσης καπνού

 

Οι αρχαιότεροι καπνιστές: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα παλαιότερα ίχνη χρήσης καπνού [του Κώστα Μαυραγάνη >HuffPost Greece]

Χρήση καπνού γινόταν περίπου 10.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα.

Καμένοι σπόροι που βρέθηκαν στην έρημο της Γιούτα στις ΗΠΑ αποτελούν τα αρχαιότερα γνωστά ίχνη/ στοιχεία χρήσης καπνού από ανθρώπους, υποδεικνύοντας πως κάποιοι από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στην Αμερική χρησιμοποιούσαν το φυτό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, οι ερευνητές λένε ότι αυτόδείχνει πως άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καπνό περίπου 10.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.
Η επίδραση του καπνού στην ανθρωπότητα, από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς, είναι γνωστή. Συχνά οι Μάγια και άλλοι ιθαγενείς της Αμερικής τον χρησιμοποιούσαν για τελετουργικούς ή ιατρικούς σκοπούς, και βοήθησε στην ανάπτυξη της οικονομίας των αποικιών στην Αμερική, και στη συνέχεια στην επέκτασή τους δυτικά, προς τον υπόλοιπο Νέο Κόσμο.


Πέρα από το κάπνισμα και το μάσημα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον καπνό με μια σειρά διαφορετικών τρόπων ανά τους αιώνες. Σε τελετές των Μάγια κάποιες φορές τον χρησιμοποιούσαν σε κλύσματα που προκαλούσαν μέθη, ενώ γιατροί του 18ου αιώνα στην Αγγλία τον χρησιμοποιούσαν με αντίστοιχο τρόπο για να σώσουν άτομα που πνίγονταν.

Μέχρι πρότινος τα αρχαιότερα στοιχεία χρήσης καπνού από ανθρώπους ήταν νικοτίνη σε πίπες στην Αλαμπάμα, ηλικίας 3.300 ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 στο Journal of Archaeological Science: Reports. Ωστόσο, επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία που δείχνουν πως άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καπνό από ακόμα παλαιότερα- από 9.000 χρόνια πριν.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφή ενός καταυλισμού τροφοσυλλεκτών (κυνηγών- συλλεκτών) στη Great Salt Lake Desert στη Γιούτα. Οι άνεμοι βοήθησαν να εκτεθεί ο χώρος στο πέρασμα του χρόνου, είπε ο Ντάρον Ντιουκ, lead author της έρευνας και αρχαιολόγος στο Far Western Anthropological Research Group στο Χέντερσον της Νεβάδα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια αρχαία εστία, περιτριγυρισμένη από πέτρινα αντικείμενα, όπως αιχμές ακοντίων που χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων. Επίσης, βρέθηκαν πάνω από 2.000 οστά και τμήματα οστών, που ανήκαν κυρίως σε πάπιες, με ίχνη κοπής και άλλες ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έτρωγαν εκεί. Ακόμη βρέθηκαν κομμάτια από καμένο ξύλο ιτιάς, ηλικίας περίπου 12.300 ετών.

Μέσα στην εστία οι επιστήμονες βρήκαν απομεινάρια από τέσσερις καμένους σπόρους καπνού. «Οι σπόροι καπνού ήταν μια απρόσμενη έκπληξη» είπε στο Live Science ο Duke.

Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πώς χρησιμοποιούσαν τον καπνό οι άνθρωποι εκεί, λένε ότι οι σπόροι υποδεικνύουν την παρουσία φύλλων καπνού με νικοτίνη και βλαστών/ ανθών – οπότε εκτιμάται πως κάπνιζαν ή μασούσαν καπνό δίπλα στην εστία της φωτιάς.


Μια άλλη ερμηνεία θα μπορούσε να είναι πως ο καπνός δεν χρησιμοποιήθηκε για τη νικοτίνη του, μα ίσως προερχόταν από τα στομάχια των παπιών που μπορεί να τον είχαν φάει, ή να είχε χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τη φωτιά. Σε αυτό το πλαίσιο οι ερευνητές τονίζουν ότι τα πουλιά δεν τρώνε καπνό, και ότι ο καπνός καίγεται πολύ γρήγορα για να παράγει και να συντηρήσει μια φωτιά επαρκούς έντασης ή διάρκειας για μαγείρεμα.

 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου