Παρασκευή

 

Πώς τα σκυλιά έγιναν οι καλύτεροι φίλοι μας; Νέα στοιχεία

 


Τα σκυλιά πιθανότατα εξελίχθηκαν από λύκους σε μία μόνο τοποθεσία πριν από περίπου 20.000 έως 40.000 χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη.

Προηγουμένως, είχε θεωρηθεί ότι τα σκυλιά εξημερώθηκαν από δύο πληθυσμούς λύκων που ζούσαν χιλιάδες μίλια μακριά.

Οι ερευνητές μελέτησαν DNA από τρία σκυλιά που βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους στη Γερμανία και την Ιρλανδία ηλικίας μεταξύ 4.700 και 7.000 ετών.

Οι αρχαίοι κυνόσκουνοι μοιράζονται την καταγωγή τους με σύγχρονα ευρωπαϊκά σκυλιά.

Εξετάζοντας τους ρυθμούς αλλαγής στο DNA από το παλαιότερο δείγμα, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να τοποθετήσουν το χρονοδιάγραμμα της εξημέρωσης των σκύλων σε μεταξύ 20.000 και 40.000 χρόνια πριν.

Ο Krishna Veeramah του Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη είναι ερευνητής στη μελέτη


Είπε ότι η διαδικασία εξημέρωσης των σκύλων ξεκίνησε όταν ένας πληθυσμός λύκων μετακόμισε στα περίχωρα στρατοπέδων κυνηγών-συλλεκτών για να μαζέψει τα αποφάγια.

''Αυτοί οι λύκοι που ήταν πιο δαμαστικοί και λιγότερο επιθετικοί θα ήταν πιο επιτυχημένοι σε αυτό", εξήγησε.

"Ενώ οι άνθρωποι δεν κέρδισαν αρχικά κανένα όφελος από αυτή τη διαδικασία, με την πάροδο του χρόνου θα είχαν αναπτύξει κάποιο είδος συμβιωτικής σχέσης με αυτά τα ζώα, τελικά εξελισσόμενα στα σκυλιά που βλέπουμε σήμερα."



Η ιστορία για το πώς τα σκυλιά εξημερώθηκαν από τους λύκους είναι περίπλοκη και συζητείται έντονα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σκυλιά άρχισαν να κινούνται σε όλο τον κόσμο, ίσως με τους ανθρώπους συντρόφους τους, περίπου 20.000 χρόνια πριν.

Πριν από 7.000 χρόνια, ήταν σχεδόν παντού, αν και δεν ήταν το είδος των σκύλων που θα θεωρούσαμε κατοικίδια ζώα.

''Πιθανότατα θα έμοιαζαν με σκύλους που σήμερα ονομάζουμε σκυλιά του χωριού, τα οποία είναι ελεύθερη αναπαραγωγή που δεν ζούσαν σε συγκεκριμένα σπίτια ανθρώπων και έχουν παρόμοια εμφάνιση με αυτά σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Δρ Veeramah.

Τα σκυλιά εκτρέφονταν αργότερα για τις ικανότητές τους ως κυνηγοί, βοσκοί ή κυνηγοί, δημιουργώντας τελικά εκατοντάδες σύγχρονες φυλές.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, δείχνει ότι ακόμη και οι φυλές σκύλων και τα σκυλιά του χωριού που βρέθηκαν στην Αμερική και τα νησιά του Ειρηνικού προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το πρόσφατο ευρωπαϊκό απόθεμα σκύλων.

Αυτό οφείλεται πιθανώς στην παραγωγική αναπαραγωγή σκύλων στους βικτοριανούς χρόνους.


«Από αυτή την άποψη, φαίνεται επομένως ότι το 7.000 ετών, νεολιθικό σκυλί μας από την Ευρώπη είναι ουσιαστικά πρόγονος των πιο σύγχρονων σκύλων φυλής που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Veeramah.

''Αυτή η προγονική σχέση μπορεί ακόμη και να εκτείνεται πίσω στο παλαιότερο απολίθωμα σκύλου που γνωρίζουμε, το οποίο είναι περίπου 14.000 ετών από τη Γερμανία.'

Προηγούμενα στοιχεία ανέφεραν ότι τα πρώτα κατοικίδια σκυλιά εμφανίστηκαν σε αντίθετες πλευρές της ευρασιατικής ηπείρου πριν από περισσότερα από 12.000 χρόνια.

Αργότερα, τα ανατολικά σκυλιά κινήθηκαν με μετανάστες ανθρώπους και εκτράφηκαν με εκείνους από τη δύση, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία.

Ο Δρ Greger Larson του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είπε ότι ήταν υπέροχο να δούμε περισσότερα αρχαία γονιδιώματα σκύλων να δημοσιεύονται.

"Υπάρχει μια συναρπαστική ιστορία εδώ και απλά ξύνουμε την επιφάνεια", είπε.

"Όσο περισσότερο παίρνουμε τόσο περισσότερο θα μπορούσαμε να έχουμε μια ευκαιρία να ξετυλίξουμε τελικά την ιστορία για το πώς έγιναν τόσο καλοί φίλοι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου