Ένα σοβαρό ζήτημα καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Κυβέρνηση, σχετικά με την παρακίνηση μεταναστών και προσφύγων, για την δημιουργία επεισοδίων.
Τις τελευταίες ημέρες, μετανάστες και πρόσφυγες από κάθε σημείο της Ελλάδας, ξεσηκώνονται και διαμαρτύρονται για το άνοιγμα των συνόρων, ενώ υποστηρίζουν πως "άγνωστοι" τους είπαν ότι υπάρχει τρόπος για να φύγουν από τα Σκόπια.
Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ακόμη και στα κοινωνικά δίκτυα, μεταξύ μεταναστών, ότι υπάρχουν άτομα για να τους μεταφέρουν προς την Βόρεια Ευρώπη, παρά τα κλειστά σύνορα.
Για το ζήτημα μίλησε ένα διερμηνέας, που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, ο οποίος εξήγησε ότι: «έρχονται από πληροφορίες από Σύριους ότι άτομα τους στέλνουν μηνύματα, ή έρχονται εδώ και τους λένε να πάνε στα σύνορα γιατί όταν είναι μαζεμένοι εκεί μπορούν να σπρώξουν, να σπάσουν τον φράχτη και να περάσουν τα σύνορα. Τους λένε να κάνουν επεισόδια, για να τους αφήσουν να περάσουν».
Ως αποτέλεσμα, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας, από μετανάστες και πρόσφυγες για το άνοιγμα των συνόρων, ενώ παράλληλα υπήρχαν διαμαρτυρίες και στην Λέσβο.
Οι αρχές είναι ανήσυχες, καθώς οι αντιδράσεις των μεταναστών αυξάνονται, ενώ αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Πειραιάς θύμισε πεδίο μάχης.
Αφγανοί πιάστηκαν, λένε, στα χέρια με Σύριους και η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου, εντός ολίγων λεπτών.
ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΔΕΙΞΕ:
Η εύκολη δίοδος στη χώρα ήταν το «κίνητρο» που ώθησε την συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών να έρθει στην Ελλάδα όπως αποκαλύπτει έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Το 76,3% ήρθε στην Ελλάδα γιατί ήταν εύκολο να περάσει τα σύνορα και το 19,1 γιατί ήταν φθηνά. Το 40,1% δηλώνει πως αισθάνεται καλά έως πολύ καλά στην Ελλάδα και το 26,5% άσχημα έως πολύ άσχημα.
Το 73,8% όσων συμμετείχαν στην έρευνα είναι άντρες και το 26,2% γυναίκες.
Από αυτούς το 74% προέρχεται από τη Συρία, το 12,5% απο το Αφγανιστάν, το 11,6% από το Ιράκ, 0,9 από Ιράν και το 1,1% από άλλη χώρα. Μιλούν Αραβικά και το 25% περίπου μιλά και αγγλικά.
Αναφορικά με τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, τα 2/3 δηλώνουν οικονομικά ενεργοί που πίσω στη χώρα τους απασχολούνταν στη βιοτεχνία (19,6%), στον δημόσιο τομέα (12,5%), στο εμπόριο (11%), σε τράπεζα ή άλλη ιδιωτική επιχείρηση (7,5%), ενώ σε γεωργικά/κτηνοτροφικά επαγγέλματα δραστηριοποιούνταν ένα 10% από αυτούς.
Το 28,8% αυτών έχουν περιορισμένη 9χρονη σχολική μόρφωση, το 11,4 δεν έχει κάποια μόρφωση και το 6% έχει πτυχίο ή μεταπτυχιακό.
Κυρίως πρόκειται για μουσουλμάνους στο 83% που το 58,1% προσεύχεται καθημερινά.
Ο οικονομικά μη-ενεργός πληθυσμός (37,5%) αποτελείται από μαθητές/φοιτητές (15,5%), ανέργους (10,8%) και νοικοκυρές (11,2%).
Όσον αφορά στις συνθήκες που τους έκαναν να αφήσουν την πατρίδα τους, μιλούν για πραγματικό εφιάλτη, συνεχείς βομβαρδισμούς (65,4%), εμφύλιος πόλεμος(33,5%), κλίμα τρομοκρατίας(32,7%) και συχνές εχθροπραξίες (28,8%).
Οι 6 στους 10 έχουν χάσει κάποιο οικείο ή γνωστό τους πρόσωπο από βομβαρδισμούς (26,2%), αδέσποτα πυρά (14,4%) ένοπλες συγκρούσεις (10,5%), τρομοκρατικές επιθέσεις (10,1%) ή χτυπήματα κυβερνητικών δυνάμεων (9%).
Ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 637 πρόσφυγες σε κέντρα υποδοχής/παραμονής μεταναστών στο Λεκανοπέδιο Αττικής κατά το χρονικό διάστημα 15 & 16 Μαρτίου 2016 με τυχαία δειγματοληψία.
Για τη συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις (face-to-face). Για την έρευνα εργάστηκαν 34 ερευνητές και 6 επόπτες. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε σε Αραβικά, Αφγανικά και Αγγλικά.
Σελίδες
- ΑΡΧΙΚΗ
- ιστορία της Καλαμάτας
- ιστορία "διδάσκουσα"
- ανδρών επιφανών
- ιστορίες του Χότζα
- περί Μασονίας
- Ιστορία Θουρίας
- Κοσμάς ο Αιτωλός
- ελλ. ιστορία του '21 [τουρκκή άποψη]
- ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΤΣΙΟΣ (λοχίας ελληνικού στρατού): "ΗΡΩΑ...
- ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΦΩΤΟ
- Χριστόφορος Παπουλάκος
- Ελληνική γλώσσα
- «Διαίρει και βασίλευε»
- Μια ζωντανή ιστορία (*)
- Ο Καιάδας (Η αλήθεια)
- ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΡΦΙ
- Σκερντέρμπεης (Αλβ.)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου