Πρώτη φορά Αριστερά ...
Μπορεί χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο Πάνος Καμμένος να δήλωσαν ότι τα hot spot για τους πρόσφυγες θα είναι έτοιμα την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ναυτιλίας ωστόσο σήμερα μεταθέτει αυτή την ημερομηνία για το τέλος του Φεβρουαρίου.
«Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμώ ότι θα έχουν λειτουργήσει τα πέντε hot spots (κέντρα καταγραφής μεταναστών και προσφύγων) στα νησιά του Αιγαίου και τα δύο προαναχωρησιακά κέντρα στο Σχιστό, στην Αθήνα, και στη Σίνδο, στη Θεσσαλονίκη» διαβεβαίωσε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.
Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στις τοπικές κοινωνίες να μιμηθούν τους νησιώτες, που με ελάχιστες εξαιρέσεις διαχειρίστηκαν το προσφυγικό ζήτημα, ενώ δεν απέκλεισε τον κίνδυνο εγκλωβισμού μεταναστών στη χώρα μας, εάν κάποιες γειτονικές χώρες, μπροστά στις δύσκολες εξελίξεις, επιλέξουν το κλείσιμο συνοριακών εισόδων.
«Η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις και ενέργειες, που πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, ώστε να αποφευχθεί αυτό το γεγονός» ανέφερε ο κ. Δρίτσας και χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση» τη δημιουργία των hot spots και των προαναχωρησιακών κέντρών.
Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση, για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη υπάρξει, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου η διαδικασία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία η δύο περιοχές, αλλά να διαχυθεί σε όλη την επικράτεια για να είναι διαχειρίσιμη με ανθρώπινους όρους.
Αναφορικά με τυχόν εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι εάν Ευρώπη πιστεύει πως μπροστά στην αδυναμία να πάρει γενναίες και συνεκτικές αποφάσεις συνεργασίας, η λύση είναι η ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση για τη διαχείριση του προβλήματος, τότε «κάνει μεγάλο λάθος».
«Ας εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες να νικήσει η δημοκρατική και φιλελεύθερη Ευρώπη απέναντι στη ρατσιστική και ξενοφοβική Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας και υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου είναι ένα αγαθό που πρωτίστως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με την ορθολογική διαχείριση του προσφυγικού και με συνεργασία όλων των χωρών».
ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΩΡΑ, ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Η κομισιόν θα πληρώνει το ενοίκιο. Όλα αυτά τα…. προγράμματα είναι επιδοτούμενα! Φέρτε κι άλλους… θα μας πετάξουν σε λίγο έξω από την πατρίδα μας… Χάνεται η Ελλάδα… Χανόμαστε οι Έλληνες. Αν δεν είναι τώρα ο καιρός να κάνουμε κάτι… τότε πότε είναι;
Σύμφωνα με άρθρο που διαβάσαμε σε εφημερίδα, το πλάνο του ΟΗΕ για τη φιλοξενία 87.900 προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τον Μάρτιο. Το ενοίκιο θα πληρώνεται από την Κομισιόν
Το ενοίκιο για τη διαμονή 87.900 προσφύγων σε διαμερίσματα έξι ελληνικών πόλεων θα πληρώνει για τα επόμενα δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, που είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από ΟΗΕ και Κομισιόν, κάνει πρεμιέρα από τον επόμενα μήνα και αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο του τρόπου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης από τη χώρα μας μέχρι και το 2017.
Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, οι πρόσφυγες θα μείνουν σε κατοικίες που θα ενοικιαστούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λέσβο, Ρόδο αλλά και στον νομό Έβρου.
Ήδη σε διάφορες περιοχές της Αθήνας έχουν βρεθεί περίπου 400 διαμερίσματα, στα οποία οι πρόσφυγες θα αρχίσουν να εγκαθίστανται από τις αρχές Μαρτίου. Ο τελικός στόχος είναι η ενοικίαση συνολικά 2.400 κατοικιών, οι οποίες θα μπορούν να στεγάζουν περίπου 5 άτομα η καθεμία. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος σημειώνουν πως η αναζήτηση των διαμερισμάτων θα γίνει από την κοινή αγορά ακινήτων, ενώ οι κατοικίες που θα μισθωθούν θα έχουν ένα ανώτατο όριο ενοικίου ύψους 400 ευρώ κάθε μήνα.
Παράλληλα, θα προωθηθεί η σύναψη συμβολαίων με ξενοδοχεία, τα οποία θα συμβάλουν και αυτά στις θέσεις φιλοξενίας είτε μέσω της πληρωμής κάποιων δωματίων με “βάουτσερ” είτε μέσω της μίσθωσης ολόκληρων ξενοδοχείων.
Οι 87.900 πρόσφυγες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά 66.400 άτομα που θα προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, τα οποία εντάσσονται στον μηχανισμό μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η κατηγορία φιλοξενούμενων θα έχει μέγιστη διάρκεια παραμονής στα μισθωμένα διαμερίσματα έως και δύο μήνες. Οι υπόλοιποι 21.500 θα προέρχονται από όλες τις άλλες χώρες.
Πρόκειται για άτομα που υποβάλλουν στη χώρα μας αίτηση για άσυλο.
Παράλληλα, το ίδιο πρόγραμμα πρόκειται να προωθήσει και τον θεσμό της “ανάδοχης οικογένειας”, δηλαδή τη συγκατοίκηση των προσφύγων με άτομα που μπορούν να τους φιλοξενήσουν στα σπίτια τους.
...και τελευταία (ελπίζω)!!!
Σελίδες
- ΑΡΧΙΚΗ
- ιστορία της Καλαμάτας
- ιστορία "διδάσκουσα"
- ανδρών επιφανών
- ιστορίες του Χότζα
- περί Μασονίας
- Ιστορία Θουρίας
- Κοσμάς ο Αιτωλός
- ελλ. ιστορία του '21 [τουρκκή άποψη]
- ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΤΣΙΟΣ (λοχίας ελληνικού στρατού): "ΗΡΩΑ...
- ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΦΩΤΟ
- Χριστόφορος Παπουλάκος
- Ελληνική γλώσσα
- «Διαίρει και βασίλευε»
- Μια ζωντανή ιστορία (*)
- Ο Καιάδας (Η αλήθεια)
- ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΡΦΙ
- Σκερντέρμπεης (Αλβ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου