Κυριακή

Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (2015)

Με τη σημαία της χώρας από όπου κατάγονται οι δεύτεροι σε πληθυσμό αλλοδαποί πολίτες – κάτοικοι των χωρών, αναπαρίσταται η ανθρωπογεωγραφία της Ευρώπης.
Ο χάρτης που περιλαμβάνει και τους πολίτες, που βρίσκονται στη χώρα προσωρινά για εργασία κρύβει αρκετές εκπλήξεις, όπως:
* Η Ιρλανδία δεν είναι πια η χώρα, με τους περισσότερους ξένους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2011 μάλιστα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, μετά την Ινδία, την Πολωνία και το Πακιστάν.
* Τσέχοι και Σλοβάκοι δεν αποτελούν τη δεύτερη πληθυσμιακή ομάδα σε Σλοβακία και Τσεχία αντίστοιχα, παρότι ανήκαν στο ίδιο κράτος, μέχρι το 1993, οπότε η Τσεχοσλοβακία διασπάστηκε στα δύο κράτη.
* Οι Πολωνοί είναι οι δεύτεροι σε πληθυσμό πολίτες στην Ιρλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Λιθουανία.
* Οι Τούρκοι είναι οι δεύτεροι σε πληθυσμό πολίτες όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στις Κάτω Χώρες, τη Δανία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία.
* Αν και δύσκολα διακρίνεται στον χάρτη, οι Πορτογάλοι υπήκοοι είναι δεύτεροι στο Λουξεμβούργο, ενώ οι Βραζιλιάνοι είναι δεύτεροι στην Πορτογαλία.
* Η επιρροή της ΕΣΣΔ παραμένει ισχυρή και φαίνεται και στον χάρτη, αφού οι Ρώσοι είναι δεύτεροι σε πληθυσμό στην Εσθονία, Λετονία, Λευκορωσία και Ουκρανία. Παρόλα αυτά, στη Ρωσία οι δεύτεροι σε αριθμό πολίτες είναι Ουκρανοί.
* Ακόμη, οι Σέρβοι είναι δεύτεροι στη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, ενώ οι Ούγγροι είναι δεύτεροι στη Σερβία.
* Τέλος, όπως φαίνεται και στον Χάρτη, στην Ελλάδα, οι περισσότεροι σε αριθμό μετά τους Έλληνες, είναι οι πολίτες αλβανικής καταγωγής.

Σημειωτέον, ο δημιουργός του χάρτη συμπεριέλαβε το Κουρδιστάν ως δεύτερη σε εθνικότητα χώρα στην Τουρκία, σημειώνοντας: “Είχα ένα δίλημμα για την Τουρκία, γιατί το Κουρδιστάν δεν είναι κράτος. Οι Κούρδοι όμως, που δεν θεωρούν εαυτούς Τούρκους, δεν παύουν να είναι με μεγάλη διαφορά οι δεύτεροι σε αριθμό πολίτες στην Τουρκία και θα ήταν λάθος, αν αφήναμε να εννοηθεί κάτι άλλο. Επίσης, επειδή είμαι σίγουρος ότι κάποιος θα το αναφέρει, το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζεται ως μία χώρα στον χάρτη. Καμία από τις 4 χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κυρίαρχη και γι’αυτό δεν αναφέρονται ξεχωριστά”.

Europe 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου