Σάββατο

Πιλοτικά κτηνοτροφικά πάρκα σε Μεσσηνία, Αργολίδα και Κρινθία






Στην Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στην Κυπαρισσία, στην Ερμιονίδα και στον Αγιο Ιωάννη Κορινθίας, διαφαίνεται πως θα δημιουργηθούν τα πρώτα πιλοτικά κτηνοτροφικά πάρκα, από νέους αγρότες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην κτηνοτροφία με πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας.
Ως κτηνοτροφικό πάρκο ορίζεται μία περιοχή ευκόλως προσβάσιμη από τους κτηνοτρόφους, στην οποία θα εγκατασταθούν αιγοπροβατοστάσια με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα δεξαμενές πρόψυξης γάλακτος, αποθήκες ζωοτροφών και τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους, κατοικία για τους κτηνοτρόφους, ακόμα και γραφείο για τον γεωπόνο και τον κτηνίατρο που θα παρακολουθούν το ζωικό κεφάλαιο.
Ολα ξεκίνησαν στη Λακωνία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, όταν οι τοπικές αρχές -ο τότε νομάρχης Κώστας Φούρκας, η μετέπειτα αντιπεριφερειάρχης Ντία Τζανετέα και ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης- έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναδιάταξη της αγροτικής και δη της κτηνοτροφικής παραγωγής. Οπως αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Γιώργος Ζέρβας, ο οποίος ασχολείται συστηματικά για το θέμα, παρά τη διάθεση που εκδηλώθηκε και το γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη έκταση στο Δήμο Ευρώτα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο δισταγμός των κτηνοτρόφων, αλλά και η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την ευόδωση του εγχειρήματος.
Πού εστιάζεται σήμερα το ενδιαφέρον
Σήμερα το ενδιαφέρον στη Σπάρτη έχει ατονήσει, σε αντίθεση με την Κυπαρισσία Μεσσηνίας, την Ερμιονίδα Αργολίδας και τον Αγιο Ιωάννη Κορινθίας, όπου διαπιστώνεται έντονη επιθυμία από ιδιώτες κτηνοτρόφους, να ενταχθούν σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μονάδων τους με τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων. Ο κ. Ζέρβας αφού επισήμανε ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προετοιμάζεται, από την πλευρά του, για το νομοθετικό πλαίσιο και τις λεπτομέρειες λειτουργίας των κτηνοτροφικών πάρκων που πρόκειται να υλοποιηθούν, γνωστοποίησε ότι ήδη στη Μεσσηνία και στην Κορινθία έχουν εντοπισθεί πιθανές τοποθεσίες για τη δημιουργία τους.
Στην Ερμιονίδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη περίπου σαράντα κτηνοτρόφων και μια ομάδα εξ αυτών αποφάσισαν να συνεργαστούν και ενταχθούν σε πρόγραμμα για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου. Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης στο Δήμο Ερμιονίδας, Γιάννης Δημαράκης, που στο πλαίσιο ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα στην περιοχή λειτουργεί συντονιστικά και υποβοηθητικά στους κτηνοτρόφους, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα βρίσκονται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο. «Ο δήμος μας» τόνισε ο κ. Δημαράκης «είναι αγροτικός και τουριστικός και στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, για να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος μας εργάζεται προκειμένου να βοηθήσει με τους γεωτεχνικούς που διαθέτουμε και το στελεχιακό μας δυναμικό, νέους κτηνοτρόφους να δημιουργήσουν κτηνοτροφικά πάρκα, κατά την έννοια και τον ορισμό που δίνει ο καθηγητής κ. Ζέρβας και προς αυτό θα εργαστούμε κι ευελπιστούμε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνδράμει».
Η θέση της Περιφέρειας 
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει την ανάπτυξη κτηνοτροφικών πάρκων και μάλιστα, με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Υποδομών Ντίνα Νικολάκου σημειώνει ότι «τη νέα προγραμματική περίοδο, όπως έχει ανακοινώσει ο περιφερειάρχης, τίθεται σε προτεραιότητα η αγροτική μας οικονομία. Μέσα σε αυτό μεγάλο μερίδιο ανάπτυξης, έχει η κτηνοτροφία. Ηδη, έχουμε παρουσιάσει το κτηνοτροφικό μας πρόγραμμα, το οποίο έγινε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κι αυτή την στιγμή εξελίσσεται κι ωριμάζει το σχέδιο για τη δημιουργία πιλοτικών κτηνοτροφικών πάρκων».
Η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι στόχος δεν είναι να εξαφανιστεί η παραδοσιακή κτηνοτροφία. «Το πρόγραμμα» διευκρίνισε «στοχεύει στη διατήρηση - με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους - από τη μια πλευρά της παράδοσης με τις μικρές οικογενειακές κτηνοτροφικές μονάδες, κι απ' την άλλη στη δημιουργία καινοτόμων κτηνοτροφικών πάρκων», προσθέτοντας ότι «και στις δύο περιπτώσεις σκοπός είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας κτηνοτροφικών προϊόντων με ισχυρό brand name, τα οποία τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά θα έχουν σαφώς υψηλή προστιθέμενη αξία».  
Από την πλευρά του, ο πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιώργος Ζέρβας, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η ιδέα των κτηνοτροφικών πάρκων θα υλοποιηθεί, στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-2020. Παράλληλα, σημειώνει ότι θα μπορούσε αρχικά η λειτουργία τους να είναι σε «πιλοτική» βάση προκειμένου να διαπιστωθούν στην πράξη πλεονεκτήματα και αδυναμίες της, πριν γενικευτεί η εφαρμογή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/62429-ktinotrofika-parka-neoi-agrotes-messinia-argolida-korinthia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου