Κυριακή

"Ό,τι δεν δηλώνετε, χάνεται." ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα. Αφενός για να αυξήσει τα έσοδα του κράτους και αφετέρου για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι ξεκινάει μια νέα εποχή.
Σύμφωνα με τον Κυριακάτικο Τύπο, στα σενάρια που εξετάζονται είναι ακόμη και η κατάσχεση των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων. Προηγουμένως θα έχει δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους να δηλώσουν όλη τους την περιουσία, κινητή και ακίνητη, στο περιουσιολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δεν δηλώσει κάποιο ακίνητο ή επενδυτικό προϊόν, η εφορία μπορεί άμεσα να τα κατάσχει.
Έλεγχος πόθεν έσχες
Όσον αφορά στον έλεγχο του πόθεν έσχες, εξετάζεται η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας ελέγχου που θα είναι επαρκώς στελεχωμένη, που θα έχει στη διάθεσή της όλη την σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και ένα αναμορφωμένο θεσμικό πλαίσιο.
Υπό εξέταση ο Φόρος Μεγάλης Περιουσίας
Δεύτερες σκέψεις υπάρχουν ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, για τον Φόρο Μεγάλης Περιουσίας, καθώς η κυβέρνηση φοβάται ότι η φορολόγηση της περιουσίας εν γένει θα επηρεάσει σημαντικά τις καταθέσεις. Πλέον προσανατολίζεται στη θέσπιση ενός φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καταργώντας τον ΕΝΦΙΑ. Ο νέος φόρος προβλέπεται να εφαρμοστεί από το 2015, δηλαδή οι φορολογούμενοι στα τέλη Φεβρουαρίου θα πληρώσουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια θα περιμένουν τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για τον νέο φόρο στα ακίνητα.
Αφορολόγητο
Δεύτερες σκέψεις κάνει η κυβέρνηση για την αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, λόγω της δημοσιονομικής στενότητας, αλλά και της μη συμφωνίας με την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", οι φορολογικές ρυθμίσεις που αναμένεται να παρουσιάσει στη Βουλή η νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, θα επιβαρύνουν 1,1 εκατομμύριο φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και περίπου 500.000 άτομα με συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα όσα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, από το 2016 όλοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να υποβάλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες» στην Εφορία αντί για τις γνωστές εδώ και δεκαετίες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Αυτό σημαίνει ότι από το επόμενο έτος όλοι οι πολίτες θα υποχρεωθούν να δηλώνουν όχι μόνο τα πάσης φύσεως εισοδήματά τους, αλλά και όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν, τις καταθέσεις και τις λοιπές αποταμιεύσεις τους και να δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων που δαπάνησαν για την απόκτηση της περιουσίας τους.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος, τα εισοδήματα που αποκτούν από φέτος τα φυσικά πρόσωπα, θα φορολογηθούν το 2016 με βάση μια ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύει ατομικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος 12.000 ευρώ. Στην κλίμακα αυτή θα φορολογούνται αθροιστικά τα εισοδήματα από όλες τις πηγές, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριο φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ να κληθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους εισοδήματος. Και αυτό θα συμβεί επειδή στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση θα ισχύουν συντελεστές φόρου 30%-50% για ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσει η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 12.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι το 2010.
Όπως αναφέρεται στον "Ελεύθερο Τύπο", η φορολογική κλίμακα που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελείται από 8-9 φορολογικά κλιμάκια και θα προβλέπει συντελεστές φόρου από 30% έως και 50% για εισοδήματα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ.
Αν αυτή η κλίμακα συνδυαστεί σε πρώτη φάση με ενα αφορολόγητο πολύ μικρότερο των 12.000 ευρώ, πχ. με αφορολόγητο 9.550 ευρώ που ήδη ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, τότε οι μόνοι φορολογούμενοι που θα δουν φορολογικές ελαφρύνσεις είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι εκμισθωτές ακινήτων με ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πιο πιθανό είναι να μην εφαρμοστεί άμεσα η εξαγγελία για καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, καθώς το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση είναι πολύ μεγάλο -εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ- και είναι αδύνατο να αντισταθμιστεί ακόμη και με συντελεστές φόρου 30%-50% σε εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.
Έτσι, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ένα πιο μικρό αφορολόγητο όριο ή η σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ μέσα στην τετραετία 2015-2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου