Τρίτη

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΟ 1821 !

ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΒΙΩΤΗ ΤΟΥ 1821 ΑΝΔΡΕΑ ΒΡΥΩΝΗ

 Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό “BEST” της Καλαμάτας ο Μεσσήνιος καλλιτέχνης – συνθέτης και Αναβιωτής του 1821 Ανδρέας Βρυώνης.

 Μιλώντας στην εκπομπή της Δέσποινας Ηλιοπούλου “Τι λες τώρα”, ο Ανδρέας Βρυώνης μίλησε για το τραγούδι, αλλά και την μεγάλη του αγάπη την ιστορία και ειδικά το κομμάτι που αφορά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αφού ως Αναβιωτής έχει συμμετάσχει σε αρκετές ταινίες – ντοκιμνατέρ του επίσης ταλαντούχου Κινηματογραφιστή Ιωάννη Κωνσνταντίνου Μουτσούλα με τελευταία αυτή όπου ενσάρκωσες τον Μακεδόνα Αγωνιστή Καπετάν Χάψα.

 Ένας αξιόλογος άνθρωπος που αγαπά την ιστορία του 1821 και που δίνει όλη του την αγάπη για αυτό που κάνει τόσο στο τραγούδι και την σύνθεση όσο και στην Αναβίωση.

ΠΗΓΗ

Δευτέρα

ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΙ: Η ΑΜΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ - ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...

 


ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΙ: Η ΑΜΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ - ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...

 

”Ήταν μια φορά ένας κύριος που έκανε ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Όταν έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αγόρασε από το αεροδρόμιο έναν οδηγό με τα κάστρα των νησιών. Κάποια είχαν συγκεκριμένες μέρες επισκέψεων και άλλα πολύ αυστηρό ωράριο. Αλλά αυτό που του τράβηξε την προσοχή, ήταν ένα που παρουσιαζόταν με τη φράση «Η επίσκεψη της ζωής σου».

 

Στις φωτογραφίες τουλάχιστον, φαινόταν ένα κάστρο ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο εντυπωσιακό από τα άλλα, αλλά είχε ιδιαίτερες συστάσεις. Ο οδηγός εξηγούσε πως για λόγους που θα γίνονταν κατανοητοί αργότερα, οι επισκέπτες δεν πλήρωναν είσοδο εκ των προτέρων αλλά ήταν απαραίτητο να κλείσουν από πριν ραντεβού δηλαδή ημέρα και ώρα. Η διαφορετική αυτή πρόταση του είχε κινήσει την περιέργεια, και το ίδιο απόγευμα ο άνθρωπος τηλεφώνησε από το ξενοδοχείο του και έκλεισε ραντεβού.

 

Όλα λειτουργούν πάντα με τον ίδιο τρόπο στον κόσμο. Αρκεί να έχει κάποιος ένα σημαντικό ραντεβού κάποια συγκεκριμένη ώρα και ανάγκη να είναι ακριβής, για να μπερδευτούν όλα. Η περίπτωση αυτή δεν αποτέλεσε εξαίρεση, και δέκα λεπτά αργότερα από τη συμφωνημένη ώρα, ο τουρίστας έφτασε στο παλάτι. Παρουσιάστηκε σ’ έναν άντρα με καρό φούστα, που τον περίμενε και τον καλωσόρισε.

 

-«Οι υπόλοιποι μπήκαν ήδη με τον ξεναγό;» ρώτησε αφού πρώτα δεν είδε κανέναν άλλο επισκέπτη.

 

-«Οι υπόλοιποι;» ανταπέδωσε την ερώτηση ο άντρας. «όχι οι επισκέψεις είναι ατομικές και δεν προσφέρουμε ξεναγούς»

 

Χωρίς καμιά αναφορά στο ωράριο, του εξήγησε λίγο την ιστορία του κάστρου και του ανέφερε τι να προσέξει ιδιαιτέρως: τις τοιχογραφίες, τις πανοπλίες στη σοφίτα, τον πολεμικό εξοπλισμό στη Βόρεια αίθουσα, τις κατακόμβες κάτω από τη σκάλα και το δωμάτιο βασανιστηρίων στο μπουντρούμι. Αφού είπε αυτά του έδωσε ένα κουτάλι και του ζήτησε να το κρατήσει οριζόντιο, με το κοίλο μέρος προς τα πάνω.

 

-«Κι αυτό τι;» ρώτησε ο επισκέπτης

 

-«Εμείς δεν εισπράττουμε την άδεια εισόδου στο κάστρο. Για να κοστολογήσουμε την επίσκεψή σας καταφεύγουμε σε αυτό το σύστημα. Κάθε επισκέπτης κρατάει ένα κουτάλι σαν αυτό, γεμάτο μέχρι πάνω με ψιλή άμμο. Εδώ χωράνε ακριβώς 100 γραμμάρια. Μετά την περιήγηση σας στο κάστρο, ζυγίζουμε την άμμο που έχει μείνει στο κουτάλι και σας χρεώνουμε μια λίβρα για κάθε γραμμάριο που έχετε χάσει. Ένας τρόπος για να βρούμε το κόστος της καθαριότητας» εξήγησε.

 

-«Κι αν δεν χάσω ούτε ένα γραμμάριο;»

 

-«Α αγαπητέ μου κύριε, τότε η επίσκεψη σας στο κάστρα θα είναι δωρεάν»

 

Ο άνθρωπος αν και έκπληκτος, βρήκε την πρόταση διασκεδαστική και, αφού είδε τον οικοδεσπότη να ξεχειλίζει το κουτάλι με άμμο, ξεκίνησε την περιήγησή του. Έχοντας εμπιστοσύνη στις κινήσεις του, ανέβηκε πολύ αργά τις σκάλες με το βλέμμα καρφωμένο στο κουτάλι. Όταν έφτασε πάνω, στην αίθουσα με τις πανοπλίες, προτίμησε να μην μπει γιατί σκέφτηκε πως ο αέρας θα έπαιρνε την άμμο κι έτσι αποφάσισε να κατέβει προσεκτικά. Περνώντας από την αίθουσα με τις πολεμικές μηχανές, κάτω από τη σκάλα, συνειδητοποίησε πως για να τις δει καλά, θα έπρεπε να κρατηθεί από τα κάγκελα και να σκύψει πολύ. Δεν ήταν επικίνδυνο για την σωματική του ακεραιότητα, αλλά συνεπαγόταν πως θα έχανε κάτι από το περιεχόμενο του κουταλιού, οπότε συμβιβάστηκε να το κοιτάξει από μακριά. Τι ίδιο του συνέβη και με την υπερβολικά απότομη σκάλα που οδηγούσε στα μπουντρούμια. Καθώς επέστρεφε από το διάδρομο στο σημείο εκκίνησης, κατευθύνθηκε ικανοποιημένος προς τον άνθρωπο με τη σκωτσέζικη φούστα που τον περίμενε με μια ζυγαριά. Εκεί άδειασε το περιεχόμενο του κουταλιού και περίμενε την ετυμηγορία του άντρα.

 

-«Εκπληκτικό, χάσατε μόνο μισό γραμμάριο» ανακοίνωσε, «σας συγχαίρω. Όπως εσεις προβλέψατε, αυτή η επίσκεψη δε θα σας στοιχίσει τίποτα»

 

-«Ευχαριστώ»

 

-«Ευχαριστηθήκατε την επίσκεψη;» ρώτησε στο τέλος ο οικοδεσπότης.

 

Ο τουρίστας δίστασε και τελικά αποφάσισε να φανεί ειλικρινής.

 

-«Η αλήθεια είναι πως όχι και πολύ. Ήμουν τόσο απασχολημένος με το να προσέχω την άμμο, που δεν μπόρεσα να δω αυτό που μου είπατε.»

 

-«Μα αυτό είναι φριχτό! Κοιτάξτε, θα κάνω μια εξαίρεση. Θα σας ξαναγεμίσω το κουτάλι, γιατί είναι ο κανονισμός, αλλά τώρα ξεχάστε πόσο θα χυθεί: μένουν 12 λεπτά μέχρι να έρθει ο επόμενος επισκέπτης. Να πάτε και να γυρίσετε πριν φτάσει»

 

Χωρίς να χάσει χρόνο, ο άνθρωπος πήρε το κουτάλι κι έτρεξε στη σοφίτα. Όταν έφτασε έριξε μια γρήγορη ματιά σε ότι υπήρχε εκεί, και κατέβηκε τρέχοντας στα μπουντρούμια γεμίζοντας τις σκάλες με άμμο. Δεν περίσσευε ούτε μια στιγμή γιατί τα λεπτά περνούσαν, και σχεδόν πέταξε προς το πέρασμα κάτω από τη σκάλα, όπου, σκύβοντας για να μπει του έπεσε το κουτάλι και χύθηκε όλο το περιεχόμενό του. Κοίταξε το ρολόι του. Είχαν περάσει έντεκα λεπτά. Ξανά, χωρίς να δει τις πολεμικές μηχανές, έτρεξε μέχρι τον άνθρωπο στην είσοδο, στον οποίο παρέδωσε το άδειο κουτάλι.

 

-«Αυτή τη φορά χωρίς άμμο λοιπόν, αλλά μην ανησυχείτε, έχουμε κάνει μια συμφωνία. Πώς ήταν; Ευχαριστηθήκατε την επίσκεψη;»

 

Ξανά ο επισκέπτης δίστασε μερικές στιγμές.

 

-«Η αλήθεια είναι πως όχι» ομολόγησε στο τέλος. «Ήμουν τόσο απασχολημένος να γυρίσω πριν φτάσει ο επόμενος, που έχασα όλη την άμμο, αλλά και πάλι δεν το ευχαριστήθηκα καθόλου.»

 

Ο άνθρωπος με την πίπα άναψε την πίπα του και του είπε:

 

-«Υπάρχουν κάποιοι που περπατούν στο κάστρο της ζωής τους προσπαθώντας να μην τους κοστίσει τίποτα, και δεν μπορούν να το ευχαριστηθούν. Υπάρχουν άλλοι που βιάζονται τόσο να φτάσουν νωρίς, που χάνουν τα πάντα χωρίς και αυτοί να ευχαριστηθούν τίποτα. Κάποιοι λίγοι μαθαίνουν αυτό το μάθημα και παίρνουν τον χρόνο τους για κάθε διαδρομή. Ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν την κάθε γωνιά, το κάθε βήμα. Ξέρουν πως δε θα είναι δωρεάν, αλλά καταλαβαίνουν ότι το κόστος του να ζεις, αξίζει τον κόπο.»”

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ” ΤΟΥ ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΙ

 

πηγή: Χόρχε Μπουκάι: Η άμμος με το κουτάλι - Διδακτική ιστορία... (apotis4stis5.com)

Σάββατο

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΡΩΣΟΥ ΟΛΙΓΑΡΧΗ [ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΟΥΤΙΝ] ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στις αρχές Φεβρουαρίου, ένας Αμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός, ο Τζακ Χάνικ, 71 ετών, συνελήφθη στο Λονδίνο μετά από ένταλμα ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Οι Αμερικανοί λένε ότι ο Χάνικ είχε δουλέψει για χρόνια στο πλευρό του πανίσχυρου Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοβέγιεφ, παρότι σε βάρος του τελευταίου υπάρχουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις εξαιτίας της φερόμενης χρηματοδότησης προς φιλο-Ρώσους αυτονομιστές στην Κριμαία το 2014.

Από το κατηγορητήριο σε βάρος του Χάνικ αποκαλύπτεται ότι στην υπόθεση υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την εκδοχή των Αμερικανών, ο Μαλοβέγιεφ είχε προσπαθήσει να στήσει ή να αγοράσει τηλεοπτικά δίκτυα στη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Είχε μάλιστα στείλει στην Αθήνα τον άνθρωπό του, Χάνικ, προκειμένου να επιβλέψει την εκτέλεση του πρότζεκτ.

Από τα διωκτικά έγγραφα προκύπτει ότι οι Αμερικανοί ενημερώνονταν στενά για τις κινήσεις της ομάδας Μαλοβέγιεφ στην Αθήνα. Υπάρχουν αποσπάσματα από την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ των δύο αντρών, τα οποία υποκλάπηκαν πιθανόν από το FBI. Σε ένα από αυτά σημειώνεται ότι το τηλεοπτικό δίκτυο που ήθελε να στήσει ο Μαλοβέγιεφ στην Ελλάδα, θα ήταν «μια ευκαιρία ώστε να παρουσιαστεί αναλυτικά η ρωσική θέαση των πραγμάτων στην ελληνική τηλεόραση».

Το σχέδιο του Ρώσου ολιγάρχη ήταν θνησιγενές και τελικά ναυάγησε. Ωστόσο, το κατηγορητήριο, αλλά και η χρονική συγκυρία που επιλέγουν οι Αμερικάνοι να το δώσουν στη δημοσιότητα, φωτίζουν τις κινήσεις των ισχυρών ανθρώπων γύρω από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, οι οποίοι, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.


ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης τοποθετεί χρονικά την αρχή της ιστορίας στον Δεκέμβριο του 2014. Σύμφωνα με ένα είδος ημερολογίου που κρατούσε ο Χάνικ, ο Μαλοβέγιεφ τού σύστησε, σε μια κοινωνική εκδήλωση στη Μόσχα, έναν Έλληνα επιχειρηματία, που ενδιαφερόταν να στήσει το τηλεοπτικό κανάλι. Ο τελευταίος δεν κατονομάζεται στα έγγραφα, ωστόσο το Magazine πληροφορείται ότι πρόκειται για επιχειρηματία που δραστηριοποιείται επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες στα ναυτιλιακά, με καλές επαφές στη Μόσχα, χωρίς πάντως να είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό.

Το κομμάτι του πρότζεκτ στην Ελλάδα φέρεται να προέβλεπε τη δημιουργία ενός δικτύου περιφερειακών καναλιών, τα οποία θα μοιράζονταν το πρόγραμμα και τον τηλεοπτικό τους χρόνο. Ο Χάνικ είχε αναλάβει να ενημερώνει προσωπικά τον Μαλοβέγιεφ, για παράδειγμα τον Δεκέμβριο του 2014 τού γράφει σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι επισκέφτηκε με τον Έλληνα συνεργάτη έναν περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό «τον οποίο θα αγοράσουμε».

Οι Αμερικανοί λένε ότι ο Χάνικ μετακόμισε από τη Μόσχα στην Ελλάδα, περίπου από τον Μάιο του 2015 ως τον Φεβρουάριο του 2016, ώστε να επιβλέπει από κοντά την πορεία του εγχειρήματος. Το ίδιο διάστημα επαναλάμβανε γραπτώς με κάθε ευκαιρία προς τον Μαλοβέγιεφ τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του δικτύου που επιχειρούσε να στήσει στην Ελλάδα και τού αντίστοιχου που στηνόταν στη Ρωσία. Στο κατηγορητήριο 19 σελίδων υπάρχει μια σειρά από αποσπάσματα ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τον Νοέμβριο του 2015 ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοβέγιεφ ότι «προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο μιντιακών συνεργατών, το ρωσικό και το ελληνικό δίκτυο πρέπει να παρέχουν όλους τους πιθανούς πόρους για την επίτευξη των στόχων τους». Έναν μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, ο Χάνικ φέρεται να γράφει σε συνεργάτη του Μαλοβέγιεφ, ο οποίος ρωτούσε για την πορεία του πρότζεκτ, ότι «τα νέα που αφορούν τη Ρωσία μεταφέρονται από έναν Ρώσο ρεπόρτερ και από τη ρωσική οπτική γωνία».

Σε εκείνο το σημείο σταματά χρονικά το κομμάτι του εγγράφου που αφορά τα σχέδια του ολιγάρχη Μαλοβέγιεφ για την Ελλάδα. Αναφορικά με την πρόθεση του ίδιου να αποκτήσει επίσης ένα βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι Αμερικανοί λένε ότι ο απεσταλμένος του, Χάνικ, επισκέφτηκε το ίδιο διάστημα τη Σόφια, ωστόσο προσπάθησε να αποκρύψει ότι πίσω από το ντιλ βρισκόταν ο Ρώσος ολιγάρχης, αντίθετα παρουσίασε κάποιον Έλληνα ως τον ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Ο Κονσταντίν Μαλοβέγιεφ είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, είπε την Πέμπτη ο Νταμιάν Ουίλιαμς, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης λέει ότι πράκτορες του FBI εξέτασαν τον Χάνικ πριν από περίπου έναν χρόνο και ότι εκείνος φέρεται να υποστήριξε πως γνώριζε για την απαγόρευση προς Αμερικανούς πολίτες να κάνουν δουλειές με πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, κάτι που ο ίδιος έκανε ως το 2017. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν σήμερα την έκδοση του Χάνικ, ο οποίος κρατείται στο Λονδίνο. Οι δικηγόροι του δεν απάντησαν την Πέμπτη σε αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο. Εφόσον εκδοθεί στις ΗΠΑ, θα είναι αντιμέτωπος με πιθανή ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ»

Ο Κονστανίν Μαλοβέγιεφ, δισεκατομμυριούχος σε ηλικία 48 ετών σήμερα, θεωρείται ένας από τους ισχυρούς Ρώσους ολιγάρχες που απολαμβάνουν την εύνοια του Πούτιν. Διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσική Εκκλησία και εκτός από τα μίντια, είχε στο παρελθόν επενδύσει επίσης τράπεζες. Αρνείται ότι χρηματοδότησε φιλο-Ρώσους αυτονομιστές στην Κριμαία και το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία το 2014, κάτι για το οποίο πάντως μπήκε στη λίστα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η Ρωσία θεωρεί παράνομες τις κυρώσεις προς τους ολιγάρχες.

Ο Μαλοβέγιεφ είχε πει στους Financial Times, τον Οκτώβριο του 2015, ότι αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί με τα μίντια, ώστε να δώσει «μια συντηρητική, πλην μοντέρνα εκδοχή, των διεθνών ειδήσεων». Στην ίδια συνέντευξη είχε περιγράψει τον Πούτιν ως «έναν ιστορικό ηγέτη, τον καλύτερο που είχε η Ρωσία τα τελευταία χρόνια» κάτι για το οποίο, όπως είπε, «ήμασταν πολύ τυχεροί».

Σημειώνεται ότι το κατηγορητήριο σε βάρος του απεσταλμένου του Μαλοβέγιεφ στην Ελλάδα, Χάνικ, έγινε γνωστό την ίδια μέρα που το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την ίδρυση μιας ειδικής ομάδας, της λεγόμενης “KleptoCapture”, η οποία βάζει στο στόχαστρο τις δραστηριότητες των Ρώσων ολιγαρχών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.


«Ο Κονσταντίν Μαλοβέγιεφ είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», είπε την Πέμπτη ο Νταμιάν Ουίλιαμς, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. «Το κατηγορητήριο αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στην επιβολή των Νόμων, που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση αυτών που θα χρησιμοποιούσαν τον πλούτο τους για να υπονομεύσουν θεμελιώδεις δημοκρατικές διαδικασίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ένας Αμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός, ο Τζακ Χάνικ, 71 ετών, συνελήφθη στο Λονδίνο μετά από ένταλμα ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Οι Αμερικανοί λένε ότι ο Χάνικ είχε δουλέψει για χρόνια στο πλευρό του πανίσχυρου Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοβέγιεφ, παρότι σε βάρος του τελευταίου υπάρχουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις εξαιτίας της φερόμενης χρηματοδότησης προς φιλο-Ρώσους αυτονομιστές στην Κριμαία το 2014.


Από το κατηγορητήριο σε βάρος του Χάνικ αποκαλύπτεται ότι στην υπόθεση υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την εκδοχή των Αμερικανών, ο Μαλοβέγιεφ είχε προσπαθήσει να στήσει ή να αγοράσει τηλεοπτικά δίκτυα στη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Είχε μάλιστα στείλει στην Αθήνα τον άνθρωπό του, Χάνικ, προκειμένου να επιβλέψει την εκτέλεση του πρότζεκτ.

Από τα διωκτικά έγγραφα προκύπτει ότι οι Αμερικανοί ενημερώνονταν στενά για τις κινήσεις της ομάδας Μαλοβέγιεφ στην Αθήνα. Υπάρχουν αποσπάσματα από την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ των δύο αντρών, τα οποία υποκλάπηκαν πιθανόν από το FBI. Σε ένα από αυτά σημειώνεται ότι το τηλεοπτικό δίκτυο που ήθελε να στήσει ο Μαλοβέγιεφ στην Ελλάδα, θα ήταν «μια ευκαιρία ώστε να παρουσιαστεί αναλυτικά η ρωσική θέαση των πραγμάτων στην ελληνική τηλεόραση».

Το σχέδιο του Ρώσου ολιγάρχη ήταν θνησιγενές και τελικά ναυάγησε. Ωστόσο, το κατηγορητήριο, αλλά και η χρονική συγκυρία που επιλέγουν οι Αμερικάνοι να το δώσουν στη δημοσιότητα, φωτίζουν τις κινήσεις των ισχυρών ανθρώπων γύρω από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, οι οποίοι, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης τοποθετεί χρονικά την αρχή της ιστορίας στον Δεκέμβριο του 2014. Σύμφωνα με ένα είδος ημερολογίου που κρατούσε ο Χάνικ, ο Μαλοβέγιεφ τού σύστησε, σε μια κοινωνική εκδήλωση στη Μόσχα, έναν Έλληνα επιχειρηματία, που ενδιαφερόταν να στήσει το τηλεοπτικό κανάλι. Ο τελευταίος δεν κατονομάζεται στα έγγραφα, ωστόσο το Magazine πληροφορείται ότι πρόκειται για επιχειρηματία που δραστηριοποιείται επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες στα ναυτιλιακά, με καλές επαφές στη Μόσχα, χωρίς πάντως να είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό.

Το κομμάτι του πρότζεκτ στην Ελλάδα φέρεται να προέβλεπε τη δημιουργία ενός δικτύου περιφερειακών καναλιών, τα οποία θα μοιράζονταν το πρόγραμμα και τον τηλεοπτικό τους χρόνο. Ο Χάνικ είχε αναλάβει να ενημερώνει προσωπικά τον Μαλοβέγιεφ, για παράδειγμα τον Δεκέμβριο του 2014 τού γράφει σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι επισκέφτηκε με τον Έλληνα συνεργάτη έναν περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό «τον οποίο θα αγοράσουμε».

Οι Αμερικανοί λένε ότι ο Χάνικ μετακόμισε από τη Μόσχα στην Ελλάδα, περίπου από τον Μάιο του 2015 ως τον Φεβρουάριο του 2016, ώστε να επιβλέπει από κοντά την πορεία του εγχειρήματος. Το ίδιο διάστημα επαναλάμβανε γραπτώς με κάθε ευκαιρία προς τον Μαλοβέγιεφ τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του δικτύου που επιχειρούσε να στήσει στην Ελλάδα και τού αντίστοιχου που στηνόταν στη Ρωσία. Στο κατηγορητήριο 19 σελίδων υπάρχει μια σειρά από αποσπάσματα ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τον Νοέμβριο του 2015 ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοβέγιεφ ότι «προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο μιντιακών συνεργατών, το ρωσικό και το ελληνικό δίκτυο πρέπει να παρέχουν όλους τους πιθανούς πόρους για την επίτευξη των στόχων τους». Έναν μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, ο Χάνικ φέρεται να γράφει σε συνεργάτη του Μαλοβέγιεφ, ο οποίος ρωτούσε για την πορεία του πρότζεκτ, ότι «τα νέα που αφορούν τη Ρωσία μεταφέρονται από έναν Ρώσο ρεπόρτερ και από τη ρωσική οπτική γωνία».

Σε εκείνο το σημείο σταματά χρονικά το κομμάτι του εγγράφου που αφορά τα σχέδια του ολιγάρχη Μαλοβέγιεφ για την Ελλάδα. Αναφορικά με την πρόθεση του ίδιου να αποκτήσει επίσης ένα βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι Αμερικανοί λένε ότι ο απεσταλμένος του, Χάνικ, επισκέφτηκε το ίδιο διάστημα τη Σόφια, ωστόσο προσπάθησε να αποκρύψει ότι πίσω από το ντιλ βρισκόταν ο Ρώσος ολιγάρχης, αντίθετα παρουσίασε κάποιον Έλληνα ως τον ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Ο Κονσταντίν Μαλοβέγιεφ είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, είπε την Πέμπτη ο Νταμιάν Ουίλιαμς, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

ΠΗΓΗ  news247.gr

Υ.Γ: ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΗΘΕΛΕ ΤΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ..."ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ" ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΥΡΥΞΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ "ΑΠΕΤΥΧΕ" ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ