Πέμπτη

ΠΩΣ ΦΥΛΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΙΟΥΣ (κορωνοϊούς και ...κορωνοκόρες) ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ (...συμβουλές)

 


Η μεταδοτική «Όμικρον» είναι εδώ, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, οι μαζώξεις και τα πάρτι μπαίνουν σιγά σιγά στο πρόγραμμα, τα κρούσματα παραμένουν σταθερά αυξημένα, οι θάνατοι μας μαυρίζουν την ψυχή.


Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι εντελώς ελεύθερα, καλώς ή κακώς. Και για να αποφύγουμε τα χειρότερα, καλό θα ήταν να λάβουμε μερικά προληπτικά μέτρα. Μη βιαστείς να μας κατηγορήσεις πως σου κουνάμε το δάχτυλο.

ΔΕ ΛΕΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ,

*     ΑΠΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ.


Η χειμερία νάρκη κάνει καλό

Σύμφωνα με τον Simon Nicholas Williams, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικών Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο λίγη εθελοντική… χειμερία νάρκη πριν τις γιορτές δεν θα έκανε κακό. Μαζί με το εμβόλιο, το πιο σημαντικό είναι να μειώσουμε τις πολλές επαφές με τους γύρω μας.

Χωρίς υπερβολές, λίγο λιγότερες συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη μετάδοση. Για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να πηγαίνεις συνέχεια στο γραφείο αν έχεις τη δυνατότητα να δουλέψεις από το σπίτι. Τα στοιχεία δείχνουν πως όσοι πάνε στη δουλειά έχουν κατά μέσο όρο τον διπλάσιο αριθμό επαφών σε σχέση με όσους μένουν σπίτι. 

Πέρα από το εργασιακό περιβάλλον, ένας τρόπος να περιορίσουμε τις επαφές είναι να κόψουμε τις περιττές μαζώξεις προ εορτών. Δεν είναι ανάγκη να πάμε σε όλα τα πάρτι που μας καλούν, ούτε σε κάθε μία συναυλία, για παράδειγμα. Παν μέτρον άριστον. Ένας χαλαρός Δεκέμβρης θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με τον Williams, όχι μόνο πιο «άνετα» Χριστούγεννα, αλλά και ένα πιο «κανονικό» 2002. Αμήν.




Μικρότερα τραπέζια

Αυτό θα είναι ζόρικο αν σκεφτεί κανείς ότι και πέρσι ήμασταν με το κομπιουτεράκι στο χέρι για τον αριθμό των ατόμων στο τραπέζι, όμως και φέτος καλό θα ήταν να φάμε μικρότερη γαλοπούλα. Όχι τόσο μικρή όσο η περσινή πάντως.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι ο  περιορισμός στον αριθμό των ανθρώπων που συναντιούνται σε εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα ο «κανόνας των έξι», είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης. Κανείς δεν θα μας το επιβάλλει φέτος, μάλλον, όμως δεν χάνουμε κάτι να κρατήσουμε τις μαζώξεις περιορισμένες και αυτή τη φορά, για να μπορέσουμε του χρόνου να είμαστε σχετικά πιο άνετοι.

 

Εμβολιάσου λοιπόν!

Άνευ όρων μωρέ… οκ, το κατάλαβες εμβόλια δουλεύουν και μας προστατεύουν τόσο από το να νοσήσουμε βαριά όσο και από το να μεταδώσουμε. Πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία μάλιστα, δείχνει ότι αν κολλήσει κάποιος έχοντας κάνει και τις δύο δόσεις έχει 27% λιγότερες πιθανότητες να το μεταδώσει μέσα στο νοικοκυριό. 



  Αν λοιπόν θέλεις να κάνεις πιο ασφαλή την κοινωνικοποίηση αυτές τις γιορτές με τα κοντινά σου πρόσωπα, ιδιαίτερα με όσα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, πρέπει να εμβολιαστείς. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το εμβόλιο κατά της γρίπης. Πολύς κόσμος λόγω εγκλεισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν έχει εκτεθεί σε ιώσεις, με αποτέλεσμα το ρίσκο να την «αρπάξει» τον χειμώνα να είναι μεγαλύτερο. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι αν κολλήσεις γρίπη ενώ έχεις ήδη κορωνοϊό, ο κίνδυνος θανάτου είναι διπλάσιος. 

Καλύτερος εξαερισμός

  Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια στον αέρα, επομένως ο εξαερισμός σε μέρη όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο σύστημα είναι απαραίτητος – λόγου χάρη στα περισσότερα σπίτια. Εύκολο να το λες, θα μας πεις με τέτοιο κρύο που θα έχει εκείνες τις ημέρες, όμως τα καλά νέα είναι ότι όσο πιο κρύο κάνει έξω, τόσο καλύτερα κυκλοφορεί ο αέρας μέσα, επομένως έστω και λίγο άνοιγμα σε ένα παράθυρο μια στο τόσο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Οι ειδικοί συνιστούν να ανοίγουμε τα παράθυρα τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε ώρα στο σπίτι ή να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς καλυμμένους χώρους, με σόμπες προφανώς, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε το ρίσκο της μετάδοσης.

Κάνε και κανένα τεστ

Δεν λέμε να πας για μοριακό σε κάθε μάζωξη, το μπάτζετ θα ξεφύγει. Αλλά δεν θα ήταν κακή ιδέα πριν μαζευτείτε σε κάποιο σπίτι να προτείνεις όλοι οι καλεσμένοι να κάνουν ένα rapid ή ένα self test τέλος πάντων, την προηγούμενη ημέρα, ώστε να είστε καλυμμένοι, ιδιαίτερα αν στο σπίτι υπάρχουν και ευπαθή άτομα. Αν δεις ότι κάποιος/α ζορίζεται οικονομικά, ως οικοδεσπότης μπορείς να προτείνεις να το κεράσεις μαζί με τη γαλοπούλα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


 πηγή

Μεγάλη δημοσκόπηση της τηλεόρασης Best 08 12 2021

Δευτέρα

ΠΑΛΗΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΧΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΗΚΑ !

 

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος (Β’) επισκεπτόταν πολύ συχνά την Ferrari και ευλογούσε μάλιστα τους ανθρώπους της και τα αυτοκίνητα στο εργοστάσιο. Για την επίσκεψή του οι ιθύνοντες της Ferrari έπρεπε να βρουν ένα όχημα. Επειδή δεν είχαν κάποιο αυτοκίνητο διαθέσιμο πήραν ένα πρωτότυπο της ανοιχτής Ferrari Mondial και της έβγαλαν το εμπρός κάθισμα του συνοδηγού.

Έτσι ο Ποντίφικας θα μπορούσε να σταθεί όρθιος και να χαιρετά τους εργαζόμενους και το κόσμο που βρέθηκε εκεί.

Σε κάποια επίσκεψη του ο Luca Corderi di Montezemolo, του υποσχέθηκε πως θα του έδινε  την τελευταία Enzo παραγωγής και αυτή ήταν η 400η . Μάλιστα ο ίδιος ο Montezemolo έγραψε στο εσωτερικό του πίσω κομματιού αυτής της Enzo τη φράση:


«Questa Enzo unica nella storia della Ferrari quale segno della solidarietà per chi soffre ispirata da un Grande Papa, Giovanni Paolo II». (Αυτή η Enzo, είναι η μοναδική στην ιστορία της Ferrari, ως ένδειξη αλληλεγγύης για όσους υποφέρουν, και είναι εμπνευσμένη από έναν Μεγάλο Πάπα, τον Ιωάννη Παύλο Β‘).

 «Μόλις παρέλαβε το αυτοκίνητο ο Πάπας, πήρε τον οδηγό του κάθισε στο κάθισμα του συνοδηγού και αποφάσισαν να βγουν βόλτα.

Ξεκινάνε λοιπόν για ένα πέρασμα έξω από την Ρώμη. Ο οδηγός έτρεμε και την σκιά του και καθότι φοβόταν οδηγούσε με πολύ λίγα χιλιόμετρα. Πάτα το γκάζι του λέει ο Πάπας. Μα Άγιε είναι οι carabinieri στο δρόμο και φοβάμαι. Ανέβασε ταχύτητα ξαναλέει ο ποντίφικας.


Τι να κάνει ο οδηγός πάτησε λίγο την Enzo αλλά και στα 120 χλμ πάλι η ταχύτητα ήταν μικρή. Πάτα το ακόμα  λίγο φώναξε ο Πάπας. Μα άγιε πάπα μου οι carabinieri είναι κοντά ξανάλεγε ο οδηγός ε…ώσπου βαρέθηκε ο Πάπας και είπε στον οδηγό του: Θα οδηγήσω εγώ».

Στη συνέχεια παίρνει το αυτοκίνητο αρχίζει να πιέζει στην Οτοστράντα με 160, 200, 250 χλμ. Βλέπουν ξαφνικά  οι carabieri την Enzo με 250 χλμ  και την σταματάνε. Βλέπει ο αστυνομικός τον Πάπα και…. μένει άφωνος. Πως να γράψει τον Άγιο Αρχηγό της Εκκλησίας;



Καλεί τον διοικητή από τον ασύρματο και του λέει: «Αρχηγέ, έχω εδώ έναν πολύ μεγάλο  τον σταμάτησα να τρέχει με 250.  Τι πρέπει να κάνω; Να τον γράψω; Με 250; Όποιος και να ναι γράψε τον» απαντά ο αρχηγός.

«Μα Αρχηγέ, είναι πολύ μεγάλος!

«Πόσο μεγάλος;. Τι είναι; Βουλευτής, Υπουργός, ο Πρωθυπουργός; Ο πρόεδρος;»

«Όχι, αρχηγέ, ακόμη πιο μεγάλος».

«Ε, τι πιο μεγάλος ρε, πόσο πιο μεγάλος;»

«Αρχηγέ, ένα θα σου πω μόνο… Έχει οδηγό τον Πάπα!!! Νομίζω πρέπει να είναι ο… Θεός!».


 

Πέμπτη

ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΓΕΛΙΟΥ

  Σταχυολογήματα όπως τα διάβασα και μου άρεσαν για την ετοιμότητα και τον αυθορμιτισμό τους έτσι λοιπόν αποφάσισα να τα μεταφέρω αυθεντικά (κατά το δυνατό !) γιατί με την ευφορία τους προκαλούν αυτόματα γέλιο (...τουλάχιστον προσωπικά):

“Μία γυναίκα ήρθε με το 6 μηνών μωρό της για εξέταση ρουτίνας και είχε στο μπουκάλι του μωρού κάτι που έμοιαζε με σοκολατούχο γάλα. Προσπάθησα να της εξηγήσω πως δεν κάνει να δίνουν τέτοιο γάλα σε μωρό. Εκείνη όμως με διέκοψε και είπε: “Μην ανησυχείς, δεν είναι σοκολατούχο γάλα, είναι καφές. Τον λατρεύει.”


“Είμαι φαρμακοποιός. Μία μέρα ήρθε μία νεαρή γυναίκα για να αγοράσει ένα NuvaRing. Όταν ήρθε μετά από έναν μήνα για να πάρει ένα καινούργιο, φορούσε το δαχτυλίδι σαν βραχιόλι στο χέρι της.”


“Μία ασθενής ήρθε να κάνει τεστ STI. Ήταν πολύ αναστατωμένη αλλά επέμενε πως είχε πάει μόνο με ένα σύντροφο. Λέει πως δεν είχε σημασία εάν εκείνος είχε κοιμηθεί με άλλες αφού πάντα χρησιμοποιεί ένα πpοφυλακτικό που το πλένει πολύ καλά μετά από κάθε φορά.”


“Είμαι κτηνίατρος. Κάποτε έπρεπε να εξηγήσω σε μία τρελή γυναίκα πως τα τσιμπούρια που προσπαθούσε με τόση δύναμη να βγάλει από τον σκύλο της με λαβίδα ήταν στην πραγματικότητα οι θηλές της.


“Μία γυναίκα έπρεπε να ακρωτηριάσει το πόδι της και της είχαν δώσει κάποια έγγραφα για να υπογράψει. Δεν φαινόταν να ανησυχεί πολύ. Όταν την ρώτησα γιατί δεν ανησυχούσε, είπε πως ήξερε πως θα της κόψουν το πόδι, αλλά δεν πείραζε γιατί θα έβγαινε ξανά σύντομα.”

“Η μητέρα του κολλητού μου είναι νοσοκόμα σε ένα νοσοκομείο σε περιοχή με μεγάλη εγκληματικότητα. Έπρεπε να εξηγήσει πολλές φορές στην οικογένεια ενός θύματος πως δεν μπορείς να κάνεις μεταμόσχευση εγκεφάλου αν σε πυροβολήσουν στο κεφάλι.”


“Είμαι νοσοκόμα. Μία μέρα ενώ καθόμουν στο δωμάτιο των νοσηλευτών, το προειδοποιητικό σήμα από το μόνιτορ ενός ασθενή άρχισε να ηχεί και έτρεξα προς το δωμάτιο. Αυτό που αντίκρισα; Ένας συγγενής του προσπαθούσε να του τα βάλει στην πλάτη. Είπε: “Η πλάτη μου με σκοτώνει. Ήθελα να της κάνω λίγο ηλεκτροσόκ για να ηρεμήσει.”

“Μία φορά, μία γυναίκα είχε προσπαθήσει να μετρήσει την θερμοκρασία του μωρού της προθερμάνοντας τον φούρνο και βάζοντας μέσα το χέρι της ενώ με το άλλο κρατούσε το μέτωπό του. Μου είπε πως το μωρό είχε περίπου 120 βαθμούς θερμοκρασία.”


“Σαν νοσοκόμα της παιδιατρικής, έπρεπε να εξηγήσω σε αρκετούς γονείς πως δεν θα πρέπει να δίνουν αναψυκτικά στα μωρά τους.”

“Είχα μία 16χρονη που νόμιζε πως ήταν έγκυος αλλά δεν είχε ιδέα που ήταν ο κόλπος της. Νόμιζε πως ο κόλπος της ήταν στον αφαλό της και πως είχε μείνει έγκυος από εκεί.”

“Είμαι φαρμακοποιός. Μία μέρα, μία κυρία παραπονιόταν πως το φάρμακο για την αλλεργία της γάτας της δεν δούλευε. Φαίνεται πως αντί να ψεκάζει στο στόμα της γάτας, το ψέκαζε πάνω της.”

Τετάρτη

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 ΕΠ' ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ 

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 

ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ &ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ 

ΟΙ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ,

ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ & ΤΥΧΕΡΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ