Δευτέρα

ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 100 ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030

 



 

Το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη θέτουν υποψηφιότητα συμμετοχής στο μεγάλο εγχείρημα καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τον μετασχηματισμό 100 ευρωπαϊκών πόλεων προς την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2030. Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, η επονομαζόμενη Ευρωπαϊκή Αποστολή- Mission Board "100 climate neutral cities by 2030" αποτελεί ένα ολιστικό σύστημα διακυβέρνησης, χρηματοδότησης και υποστήριξης των 100 πόλεων που τελικά θα επιλεγούν.

Καθώς η επιλογή των 100 πόλεων θα προκύψει μετά από απαιτητική αξιολόγηση, η άρτια προετοιμασία των ελληνικών υποψήφιων δήμων είναι καθοριστικής σημασίας. Η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αποστολή προετοιμάζουν τις ελληνικές συμμετοχές από τον Απρίλιο του 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move), Matthew Baldwin, των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Αποστολής, Μαρίας Βασιλάκου και Χρύση Νικολαΐδη, της αρμόδιας της ευρωπαϊκής πολιτικής, Laura Hetel και των δημάρχων των υποψήφιων πόλεων.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο Ευθύμιος Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμά της έργα μεγάλης κλίμακας που απευθύνονται σε δήμους και ιδιώτες με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ 21-27, από το Πράσινο Ταμείο, από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης καθώς και από τα επικείμενα Εξοικονομώ, Διατηρώ, Ανακαινίζω, Διαβιώ, Ηλέκτρα κλπ».

Ο Matthew Baldwin χαιρέτισε την πρωτοβουλία των πέντε ελληνικών πόλεων να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλων μέχρι το 2030 τονίζοντας ότι «οι συγκεκριμένες πόλεις διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τις καθιστούν πολύ σημαντικές για τη συλλογή δεδομένων από την νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα οποία θα συνεισφέρουν στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας όλης της Ευρώπης μέχρι το 2050, μέσω της Πράσινης Συμφωνίας».

Ευρωπαϊκή Αποστολή - Mission Board "100 climate neutral cities by 2030"

Η Ευρωπαϊκή Αποστολή θα καλύψει τις ανάγκες επανασχεδιασμού και αναζωογόνησης των αστικών περιοχών με αναμενόμενα αποτελέσματα τη βελτίωση της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτιρίων, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου, τη μείωση παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών.

Τέλος, η υλοποίηση όλων των δράσεων θα συνδέσει τις υφιστάμενες με τις νέες πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ (Ευρωπαϊκά Προγράμματα που ήδη τρέχουν π.χ. ΣΒΑΚ) με συνολικό παρονομαστή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι πόλεις που θα επιλεγούν, θα συμμετάσχουν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο ολιστικών παρεμβάσεων με καθορισμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα τα 10 χρόνια. Οι φιναλίστ θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους (city re-branding) και μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Τελικός σκοπός της Ευρωπαϊκής Αποστολής είναι οι 100 επιλεγμένες πόλεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ως πρότυποι κόμβοι καινοτομίας για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα και επενδύσεις πλήρους κλίμακας.

πηγή

 

Πέμπτη

Η Ελληνίδα οδοντίατρος Αμαλία Αγγελή εφηύρε ουσία, που αναπλάθει τα δόντια χωρίς σφράγισμα

 

Η Ελληνίδα οδοντίατρος Αμαλία Αγγελή εφηύρε ουσία, που αναπλάθει τα δόντια χωρίς σφράγισμα

Η δρ. Αμαλία Αγγελή επικεφαλής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Λιντς της Βρετανίας, εφηύρε υγρή ουσία που αναπλάθει φυσικά τα δόντια. Η συγκεκριμένη ουσία πρόκειται για το διάλυμα του πεπτιδίου P11-4. 



Το πεπτίδιο Ρ11-4Ο, «αναγεννά» οργανικά την αδαμαντίνη, και καθιστά τον οδοντιατρικό τροχό ξεπερασμένη τεχνολογία.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας: «Πρόκειται για ένα διάλυμα μιας μικρής πρωτεΐνης, του πεπτιδίου Ρ11-4, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε τζελ στις συγκεκριμένες συνθήκες που υπάρχουν μέσα στους πόρους του σμάλτου των δοντιών όταν αυτά διαβρώνονται.



   Αρχικά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Leeds επέλεξαν 15 ασθενείς από 18 έως 70 ετών, τα δόντια των οποίων έφεραν τα σημάδια των πρώτων σταδίων της τερηδόνας. Στη συνέχεια εφάρμοσαν στις προβληματικές περιοχές των δοντιών μια στρώση του πρωτεϊνικού διαλύματος P11-4.

Το συγκεκριμένο διάλυμα έχει την ιδιότητα να φτάνει στις άσπρες περιοχές από τις οποίες λείπει το ασβέστιο, το βασικό δομικό υλικό της αδαμαντίνης. Εκεί ελκύει μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ενεργοποιώντας την αναδόμηση της φθαρμένης αδαμαντίνης.


Από τις έως τώρα παρατηρήσεις προκύπτει ότι μέσα σε περίπου 30 ημέρες, τα άσπρα στίγματα είχαν εξαφανιστεί από τα δόντια των ασθενών, γεγονός που σημαίνει ότι χάρη στο συγκεκριμένο πεπτίδιο αναστράφηκε η διαδικασία αποδόμησης των δοντιών.

Το τζελ αυτό αποτελεί για την ακρίβεια έναν μικροσκοπικό ιστό από πάρα πολύ μικρά ινίδια, τα οποία έχουν την ικανότητα να έλκουν στην επιφάνειά τους ιόντα ασβεστίου.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κρυστάλλων φωσφορικού ασβεστίου, που είναι ουσιαστικά η αδαμαντίνη στο δόντι μας.

  Τα ακινητοποιημένα αυτά ιόντα ασβεστίου επάνω στον ιστό που δημιουργεί το πεπτίδιο έλκουν φωσφορικά ιόντα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρύσταλλοι φωσφορικού ασβεστίου οι οποίοι μεγαλώνουν και ξαναγεμίζουν τους μικροπόρους.

  Ταυτόχρονα, ο συγκεκριμένος ιστός διαλύεται και φεύγει τελείως έξω από το δόντι, το οποίο τελικά αναδομείται με το φυσικό του υλικό που είχε προηγουμένως χάσει».

  «Αυτό που δεν περιμέναμε να δούμε και πραγματικά μας εξέπληξε ήταν το γεγονός ότι η διαδικασία της αναδόμησης του δοντιού συνεχιζόταν για μήνες μετά την εφαρμογή της θεραπείας.

  Κάτι τέτοιο, παρ΄ όλα αυτά, δεν έδειξε να αλλοιώνει το σχήμα ή το μέγεθος του δοντιού.

  Επιπλέον, η εφαρμογή του διαλύματος δεν απαιτεί κάποιον περιορισμό από πλευράς του ασθενούς.

  Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες μελέτες για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εκτέλεσης της θεραπείας, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

  Όπως δήλωσε η Ελληνίδα ερευνήτρια, η ομάδα της προσπαθεί πλέον να εφαρμόσει τις ευεργετικές ιδιότητες του πεπτιδίου Ρ11-4 και στα υπόλοιπα οστά του ανθρώπινου οργανισμού.

«Οι κρύσταλλοι φωσφορικού ασβεστίου που αναδομούν τα δόντια μας αναδομούν και τα οστά μας.

Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι ένα γενικό «πολυεργαλείο» με πολλές διαφορετικές εφαρμογές.

  Το υγρό διάλυμα του πεπτιδίου θα εγχέεται με μια σύριγγα στο σημείο όπου χρειάζεται να πραγματοποιηθεί η αναδόμηση του οστού όπου, λόγω του χημικού περιβάλλοντος του οστού, θα δρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην περίπτωση του δοντιού, αναπλάθοντας το χαμένο κόκαλο.

  Οι δοκιμές που έχουν γίνει ως τώρα σε κουνέλια έχουν δείξει θεαματικά αποτελέσματα, με την ανάπλαση του οστού να πραγματοποιείται μέσα σε λίγους μήνες».

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην ομάδα της κας Αγγελή ξεκαθαρίζουν ότι το νέο «υγρό σφράγισμα» δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα δόντι με προχωρημένη τερηδόνα, που έχει ανάγκη σφραγίσματος ή ακόμη και εξαγωγής του, όμως μπορεί να αποδώσει στα πρώτα στάδια της τερηδόνας προκειμένου να αναστραφεί η διαδικασία φθοράς της αδαμαντίνης των δοντιών.

Ουσιαστικά, μπορεί να γλιτώσει ένα δόντι από το σφράγισμα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της ευαισθησίας των δοντιών στις μεταβολές της θερμοκρασίας.



Πηγή
(για περισσότερς πληροφορίες κλπ): https://medlabgr.blogspot.com/2018/12/blog-post_656.html#ixzz71HBdi9Fe

Τρίτη

20-07-2021 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υ.Γ. (blogger): 1) Άν ήξεραν και λίγα μαθηματικά οι παρουσιαστές δεν θα είχαμε ανάγκη επιδημιολόγων...
2) Διώξτε τον γκαντέμη από την Μεσσηνία !!

Κυριακή

 


Πύθωνας τουαλέτα: Το σοκ της ζωής του έπαθε ένας άνδρας από την Αυστρία, ο οποίος αισθάνθηκε ένα δάγκωμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όταν κάθισε στη λεκάνη της τουαλέτας. Μόλις κοίταξε τη λεκάνη για να καταλάβει τι συνέβη έπαθε πλάκα, καθώς ήρθε αντιμέτωπος με έναν πύθωνα 1,6 μέτρου.

Πύθωνας τουαλέτα: (Ο πύθωνας πάντως, είδε το Χριστό φαντάρο...) Βίωσε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες

Έναν εφιάλτη βίωσε σήμερα το πρωί ένας άνδρας από την Αυστρία, όταν ένας πύθωνας που γλίστρησε μέσα από τους σωλήνες της αποχέτευσης, βγήκε στη λεκάνη της τουαλέτας την ώρα που εκείνος καθόταν και τον δάγκωσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 65χρονος από την πόλη Γκρατς γύρισε και ήρθε αντιμέτωπος με έναν αλμπίνο πύθωνα μήκους 1,6 μέτρου στο εσωτερικό της λεκάνης. Όπως περιέγραψε το θύμα και περιλήφθηκε στην αστυνομική ανακοίνωση, «μόλις είχε καθήσει στην λεκάνη και αισθάνθηκε ένα δάγκωμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων».

Το φίδι, ασιατικής καταγωγής, εικάζεται πως δραπέτευσε από γειτονικό διαμέρισμα χωρίς να γίνει αντιληπτό και μέσα από τους σωλήνες της αποχέτευσης βγήκε στη λεκάνη της τουαλέτας. Στη συνέχεια, εκκλήθη άτομο που ειδικεύεται στα φίδια και απομάκρυνε το φίδι από τη τουαλετα, το καθάρισε και το επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να λάβει πρώτες βοήθειες για ελαφρά τραύματα. Ο 24χρονος γείτονας, που διατηρεί 11 φίδια στο διαμέρισμά του, όλα μη δηλητηριώδη, εκλήθη στον ανακριτή για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Πηγή: news247.gr

 

Δευτέρα

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΑ «ΚΑΘΑΡΑ» ΑΠΟ ΤΑ ΜΗ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 



ü  του Γιώργο Κ. Ανδρή


Το Newsauto.gr δημοσιεύει αποκλειστικά τα τραγικά στοιχεία του στόλου κυκλοφορούντων οχημάτων στην χώρα μας.

Τραγικά, κυριολεκτικά, φαίνεται ότι είναι τα πράγματα στην Ελλάδα σχετικά με την ηλικία αλλά και την κατάσταση του στόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα καθώς η μέση ηλικία των αυτοκινήτων κυμαίνεται στα 16,6


έτη
 ενώ όπως αποκαλύπτει το Newsauto.gr κινούνται ακόμη πάνω από 570.000 παλιά μη καταλυτικά αυτοκίνητα τη στιγμή που τα οχήματα με ηλικία έως 5 έτη, δηλαδή τα “καθαρά” ΙΧ ανέρχονται σε λίγο πάνω από τις 457.000 μονάδες!Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Ελλάδος που δημοσιεύει αποκλειστικά το Newsauto.gr έως τα τέλη του 2020 κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα πάνω από 810.000 αυτοκίνητα, στα οποία να επισημάνουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα Ταξί, με ηλικίες άνω των 26 ετών τα οποία και αποτελούν το 15,2% του συνόλου του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων στη χώρα μας. Μάλιστα τα 318.434 αυτοκίνητα σε σύνολο 577.197 μη καταλυτικών οχημάτων οχημάτων έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας τη δεκαετία του ’80. Παράλληλα 577.197 αυτοκίνητα δεν έχουν καθόλου καταλύτη και επιπλέον 232.949 αυτοκίνητα ανήκουν στην κατηγορία Euro1 που κυριολεκτικά δεν κυκλοφορούν σε κανένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Τέλος πάνω από 55.000 αυτοκίνητα έχουν κλείσει 40 χρόνια ζωής και εξακολουθούν να κινούνται και να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα την ατμόσφαιρα.

Ηλικίες από 16 έως και 20 έτη έχουν 1,3 εκατ. οχήματα, δηλαδή το 26% του συνόλου και 1,4 εκατ. οχήματα έχουν ηλικία από 11 έως 15 έτη δηλαδή το 26,7%.

Αντίθετα τα αυτοκίνητα με ηλικίες από 6 έως 10 έτη είναι μόλις 348.070 οχήματα τα οποία αποτελούν το 6,5% του συνόλου των κυκλοφορούντων ΙΧ.

Τέλος το 8,6% του συνόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν έχουν ηλικία έως 5 έτη τα οποία ανέρχονται σε 457.316 μονάδες.


Παλαιά και τα καταλυτικά

Τραγικά είναι και τα αποτελέσματα που καταγράφονται στα στοιχεία του ΣΕΑΑ σχετικά με τις οδηγίες ρύπων που πληροί ο στόλος των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Από το 1993 έως και 1996 ξεκίνησε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro I και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα πάνω από 232.949 οχήματα.

Από το 1997 έως το 2000 τέθηκε σε ισχύ το πρότυπο Euro II και όπως αποδεικνύεται κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα του 2019 περισσότερα από 629.888 αυτοκίνητα!

Το 2001 εφαρμόστηκε το πρότυπο ρύπων Euro III το οποίο ίσχυσε έως και το 2005 και από τότε κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα περισσότερα από 1,35 εκατ. οχήματα ενώ επιπλέον 1,53 εκατ. οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro IV με 1η άδεια κυκλοφορίας από το 2006 έως και το 2010 κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα.

Στα σύγχρονα και πιο καθαρά αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro V και έχουν 1η Άδεια Κυκλοφορίας από το 2011 έως και το 2015 ανήκουν 426.793 αυτοκίνητα τα οποία αποτελούν μόλις το 8,7% του συνόλου των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων.

Τα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro VI ανέρχονται σε μόλις 531.252 μονάδες και αποτελούν το 10% του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων. Δηλαδή τα «καθαρά» αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι λιγότερα από τα μη καταλυτικά!

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς σχεδόν στην συντριπτική πλειοψηφία από τα καταλυτικά αυτοκίνητα πρώτης και δεύτερης γενιάς δεν έχουν αλλαχθεί οι καταλύτες με ότι και αν σημαίνει αυτό για το περιβάλλον ενώ σημαντικός αριθμός από τα περίπου 2,1 εκατ. καταλυτικά αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία Euro III και Euro IV επίσης κυκλοφορούν με… αδρανείς καταλύτες!


Στα 20,2 έτη η μέση ηλικία στα φορτηγά έως 3,5 τόνους

Χειρότερα είναι τα πράγματα στο στόλο των κυκλοφορούντων φορτηγών έως 3,5 τόνους καθώς σε σύνολο 921.776 οχημάτων η μέση ηλικία κυμαίνεται σε 20,2 έτη!

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ που δημοσιεύει αποκλειστικά το Newsauto.gr στην Ελλάδα κυκλοφορούν 268.095 φορτηγά, τα οποία αποτελούν το 29,1% του συνόλου του στόλου, με ηλικίες άνω των 26 ετών εκ των οποίων τα 215.402 είναι συμβατικάμη καταλυτικά και 52.693 οχήματα πληρούν την οδηγία Euro1.


Επίσης 186.802 φορτηγά έχουν ηλικία από 21 έως 25 έτη και αποτελούν το 20,3% του συνόλου και 216.484 οχήματα με ηλικίες από 16 έως 20 έτη (23,5%) και 193.650 φορτηγά με ηλικίες από 11 έως 15 έτη (21%).

Αντίθετα τα φορτηγά έως 3,5 τόνους με ηλικίες από 6 έως 10 έτη είναι μόλις 23.190 μονάδες (2,5%) και με ηλικίες έως 5 έτη μόλις 33.557 φορτηγά (36%).

Όσον αφορά στις οδηγίες ρύπων 215.402 φορτηγά έως 3,5 τόνους δεν έχουν καθόλου καταλύτη (23,4%), 52.693 οχήματα είναι Euro1 (5,7%), 142.193 Euro2 (15,4%), 210.521 Euro3 (22,8%), 221.144 Euro4 (24%), 40.781 Euro5 (4,4%), 39.042 Euro6 (4,2%).


Στα 22,9 έτη η μέση ηλικία στα φορτηγά από  3,5 έως 8 τόνους

Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα στο στόλο των κυκλοφορούντων φορτηγών από 3,5 έως 8 τόνους καθώς σε σύνολο 89.830 οχημάτων η μέση ηλικία κυμαίνεται σε 22,9 έτη!

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ που δημοσιεύει αποκλειστικά το Newsauto.gr στην Ελλάδα κυκλοφορούν 32.663 φορτηγά, τα οποία αποτελούν το 36,4% του συνόλου του στόλου, με ηλικίες άνω των 26 ετών εκ των οποίων τα 25.194 είναι συμβατικά-μη καταλυτικά και 7.469 οχήματα πληρούν την οδηγία Euro1.

Επίσης 20.853 φορτηγά έχουν ηλικία από 21 έως 25 έτη και αποτελούν το 23,2% του συνόλου και 24.356 οχήματα με ηλικίες από 16 έως 20 έτη (27,1%) και 11.095 φορτηγά με ηλικίες από 11 έως 15 έτη (12,4%).

Αντίθετα τα φορτηγά από 3,5 έως 8 τόνους με ηλικίες από 6 έως 10 έτη είναι μόλις 338 μονάδες (0,4%) και με ηλικίες έως 5 έτη μόλις 525 φορτηγά (0,6%).

Όσον αφορά στις οδηγίες ρύπων 25.194 φορτηγά από 3,5 έως 8 τόνους δεν έχουν καθόλου καταλύτη (28%), 7.469 οχήματα είναι Euro1 (8,3%), 20.853 Euro2 (23,2%), 24.356 Euro3 (27,1%), 8.989 Euro4 (10%), 2.234 Euro5 (2,5%), 735 Euro6 (0,8%).

Στα 20,5 έτη η μέση ηλικία στα φορτηγά πάνω από 8 τόνους

Άσχημα είναι τα πράγματα που καταγράφονται και στο στόλο των κυκλοφορούντων φορτηγών άνω των 8 τόνων καθώς σε σύνολο 135.386 οχημάτων η μέση ηλικία κυμαίνεται σε 20,5 έτη!

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ που δημοσιεύει αποκλειστικά το Newsauto.gr στην Ελλάδα κυκλοφορούν 34.193 φορτηγά, τα οποία αποτελούν το 25,3% του συνόλου του στόλου, με ηλικίες άνω των 26 ετών εκ των οποίων τα 30.666 είναι συμβατικά-μη καταλυτικά και 5.076 οχήματα πληρούν την οδηγία Euro1.


Επίσης 30.922 φορτηγά έχουν ηλικία από 21 έως 25 έτη και αποτελούν το 22,8% του συνόλου και 35.434 οχήματα με ηλικίες από 16 έως 20 έτη (26,2%) και 32.356 φορτηγά με ηλικίες από 11 έως 15 έτη (23,9%).

Αντίθετα τα φορτηγά πάνω από 8 τόνους με ηλικίες από 6 έως 10 έτη είναι μόλις 979 μονάδες (0,7%) και με ηλικίες έως 5 έτη μόλις 1.502 φορτηγά (1,1%).

Όσον αφορά στις οδηγίες ρύπων 30.666 φορτηγά πάνω από 8 τόνους δεν έχουν καθόλου καταλύτη (22,7%), 5.076 οχήματα είναι Euro1 (3,7%)36.158 Euro2 (26,7%), 36.561 Euro3 (27%), 19.920 Euro4 (14,7%), 4.857 Euro5 (3,6%), 2.148 Euro6 (1,6%).

Στα 19,4 έτη η μέση ηλικία στα λεωφορεία

Τραγικά χαρακτηρίζονται τα δεδομένα που καταγράφονται και στο στόλο των κυκλοφορούντων λεωφορείων που μεταφέρουν επιβάτες καθώς σε σύνολο 28.196 οχημάτων η μέση ηλικία κυμαίνεται σε 19,4 έτη!

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ που δημοσιεύει αποκλειστικά το Newsauto.gr στην Ελλάδα κυκλοφορούν 6.952 φορτηγά, τα οποία αποτελούν το 24,7% του συνόλου του στόλου, με ηλικίες άνω των 26 ετών εκ των οποίων τα 6.044 είναι συμβατικά-μη καταλυτικά και 908 οχήματα πληρούν την οδηγία Euro1.

Επίσης 3.381 φορτηγά έχουν ηλικία από 21 έως 25 έτη και αποτελούν το 12% του συνόλου και 7.658 οχήματα με ηλικίες από 16 έως 20 έτη (27,2%) και 8.680 φορτηγά με ηλικίες από 11 έως 15 έτη (30,8%).

Αντίθετα τα λεωφορεία με ηλικίες από 6 έως 10 έτη είναι μόλις 248 μονάδες (0,9%) και με ηλικίες έως 5 έτη μόλις 1.277 φορτηγά (4,5%).

Όσον αφορά στις οδηγίες ρύπων 6.044 λεωφορεία δεν έχουν καθόλου καταλύτη (21,4%)908 οχήματα είναι Euro1 (3,2%), 3.381 Euro2 (12%), 7.658 Euro3 (27,2%), 4.960 Euro4 (17,6%), 3.768 Euro5 (13,4%),

1.477 Euro6 (5,2%).

πηγή: Σοκ! Λιγότερα τα «καθαρά» από τα μη καταλυτικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα | NewsAuto.gr


ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Σάββατο

Υπήρξε πίεση από κυβερνητικά στελέχη να δοθεί άλλη εικόνα για την πανδημία

 


Όλοι θυμόμαστε ότι πριν δυο μήνες η κυβέρνηση έκανε λόγο για τεράστια επιτυχία της Ελλάδας στην πορεία των εμβολιασμών και στην πανδημική εικόνα, παρά τους 12.000 νεκρούς και τα μέτρα που προκάλεσαν οικονομική ασφυξία στην οικονομία.

Τα τεστ που πραγματοποιούνταν ξαφνικά μειώθηκαν στο μισό, τα κρούσματα έπεφταν και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε με μεγαλεπίβολες φράσεις ότι η χώρα είναι έτοιμη να επανέλθει στην κανονικότητα.


Δεν πρόλαβε καλά - καλά να άρει τους περιορισμούς η κυβέρνηση και ξαφνικά κάνει δέκα βήματα πίσω. Με φόντο το τέταρτο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, ξαφνικά βλέπουμε ένα επιτελικό μπάχαλο να ξεδιπλώνεται εκ νέου. Εκεί που ακούγαμε τα κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβληθεί νέο lockdown, τώρα ορισμένοι βγαίνουν και μιλούν για πιθανά νέα μέτρα… τοπικού χαρακτήρα.

Την ίδια στιγμή μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις μάσκες , για το ποιες εισηγήσεις έκανε τελικά η επιτροπή και τελικά τι εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση. Τρανό παράδειγμα και πολύ πρόσφατο, η εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων να επιστρέφουν οι εκδρομείς από τα νησιά με rapid test, κάτι το οποίο δεν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση γιατί προφανώς δεν έχει επενδύσει στο να προσλάβει προσωπικό που θα στελεχώσει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που θα πραγματοποιούν ελέγχους. Κάπως έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση έκανε σύσταση για επιστροφή με διενέργεια self test τα οποία στην αρχή υποτίθεται ότι ήταν άκρως αξιόπιστα, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι τελικά για την εστίαση και τα ταξίδια προς τα νησιά δεν είναι.


Την ίδια στιγμή ο παιδίατρος-επιδημιολόγος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος αποκαλύπτει εκθέτοντας τους κυβερνώντες ότι  υπήρχαν «πιέσεις» να δοθεί στους πολίτες άλλη εντύπωση για την πορεία της πανδημίας.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ακούσαμε πολιτικά πρόσωπα να υποστηρίζουν ότι την ευθύνη για όποια μέτρα αποφασίζονται, την έχει η Επιτροπή των Ειδικών. Ωστόσο μέλη της επιτροπής βγήκαν μπροστά διαψεύδοντας ότι οι αποφάσεις είναι δικές τους, αφού παρά τις εισηγήσεις που κάνουν στην κυβέρνηση, το τελικό αποτέλεσμα των ανακοινώσεων, δεν σχετίζεται με όσα έχουν προτείνει.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «υπήρξε μια πίεση από πολλά μέσα ενημέρωσης και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορωνοϊό». Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «μέγα λάθος» αυτή την κίνηση και σημείωσε ότι το ίδιο είδαμε να γίνεται και πριν από έναν χρόνο: «Έγινε και το Πάσχα, με την περίφημη κουβέντα “Πάσχα στο χωριό”. Σαν να τελειώνουμε, που όλοι το θέλουμε, αλλά να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικότητα είναι ό,τι πιο ανόητο υπάρχει» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.


Αναφορικά με το θέμα της υποχρεωτικής μάσκας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής «ήταν πολύ πιο μακριά από το τελειώσαμε με τις μάσκες ή πολύ περισσότερο, πετάμε τις μάσκες, οι οποίες είναι σύμμαχος, ακόμα και αν αποφασιστεί να φύγουν, δεν θα τις πετάξουμε».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας, το μήνυμα αυτό κυριάρχησε σε πολλά μέσα ενημέρωσης (σ.σ. κυρίως τα συστημικά) και πλέον αυτό το λάθος τώρα το πληρώνουμε.

πηγή

 

Τρίτη

ΤΑ ΣΑΪΝΙΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΚΟΠΑΝΑ !!

Τον δικό τους τρόπο να… γλιτώνουν το σχολείο φέρονται να έχουν βρει οι μαθητές στη Βρετανία, αλλοιώνοντας τα self tests που διεξάγονται εκεί με τη χρήση… αναψυκτικών.

Ο τύπος του self test που χρησιμοποιείται στη Βρετανία και είναι γνωστός με την ονομασία lateral flow test (LFT), είναι ευάλωτος σε αλλοίωση από ουσίες όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά, ενώ στις οδηγίες χρήσης του αναφέρεται ότι τα τελευταία 30 λεπτά πριν το τεστ δεν πρέπει να καταναλώνεται καμία τροφή.

Από τον περασμένο χειμώνα κάποιοι… έξυπνοι μαθητές φροντίζουν να στάζουν χυμό ή αφρώδη αναψυκτικά στη συσκευή αυτοδιάγνωσης, πράγμα που όπως διαβεβαιώνει και το BBC καθιστά το τεστ θετικό, στέλνοντας τους ευφάνταστους πιτσιρικάδες στο σπίτι για να χάσουν το μάθημά τους.

Στη Βρετανία είναι πολλά σχολεία που κάνουν τα ίδια τεστ στους μαθητές τους, οπότε οι… σκασιάρχες βάζουν στα κρυφά το υγρό από το αναψυκτικό τους και εξασφαλίζουν την άμεση επιστροφή τους στο σπίτι, ή ακόμη περισσότερο την άνεση να φύγουν από το σχολείο και να πάνε όπου θέλουν χωρίς απουσία.

Είναι μάλιστα τόσο εκτεταμένη η χρήση του κόλπου αυτού ώστε ανέβηκαν βίντεο με οδηγίες σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (TikTok) από τον περασμένο Δεκέμβριο, και σχολεία ενημέρωνουν ήδη τους γονείς για την απάτη των… κανακάρηδών τους.

Πάντως σύμφωνα με καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χαλ, εάν ξεπλύνει κανείς τη συσκευή αυτοδιάγνωσης από τις σταγόνες του χυμού ή του αναψυκτικού, το τεστ πλέον εμφανίζει το πραγματικό του αποτέλεσμα.

Πηγή: BBC