Αφορμή γι' αυτή την ανάρτηση στάθηκε τυχαία ...ματιά στο διαδίκτυο που μου θύμισε τις "μπουρνέλες" όπως λέγαμε τα κορόμηλα στο χωριό μου το Ασπρόχωμα Μεσσηνίας, Χάνια Κουμουνδούρου τα λέγαμε τότε, και ήταν μια "γλύκα" της τότε εφηβείας μας καθώς στο κήπο μας υπήρχαν αρκετά δέντρα με τουλάχιστον από πέντε ποικιλίες αυτού του είδους φρούτου, κεντρώματα του παππού μου και συνονόματου μου, γέρο Ντίνο Ψαρέα (παρατσούκλι για να ξεχωρίζουν τα άτομα της ίδιας οικογένειας) και το οφείλω στη μνήμη του και τις αναμνήσεις μου.
Διατροφική αξία για 100 γραμμάρια:
0,1 γρ. λίπος
0,2 γρ. πρωτεΐνη
1,8 γρ. ίνες
7,9 γρ. υδατάνθρακες
34 θερμίδες
Το κορόμηλο, σε αντίθεση με άλλα φρούτα, περιέχει λίγη ζάχαρη, αλλά ταυτόχρονα ο καρπός του έχει οργανικά οξέα (κιτρικό και μηλικό), προβιταμίνη Α, βιταμίνες Β, βιταμίνη ΡΡ, Ε, μεγάλη ποσότητα ασκορβικού οξέος, πηκτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο και σίδηρο.
Σε τι κάνουν καλό τα κορόμηλα;
Τα κορόμηλα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδων, γλυκών και ξινών σαλτσών που συνοδεύουν διάφορα πιάτα, οινοπνευματώδη ποτά, πουρέ φρούτων ή ξινές σούπες και άλλα τρόφιμα εάν δεν είναι άγευστα. Μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ από μόνα τους ή να προστεθούν σε φρουτοσαλάτες. Τα κορόμηλα έχουν τις ακόλουθες διατροφικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία:
Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στις αιμορροΐδες.
Τα κορόμηλα είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή μιας διαλυτής ίνας που ονομάζεται πηκτίνη. Στο πεπτικό σύστημα, η πηκτίνη ταξιδεύει αμετάβλητη αλλά απορροφά το νερό και γίνεται πηκτωματοειδής, πράγμα που βοηθά στην αποσκλήρυνση των κοπράνων, βοηθώντας στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Τα μαλακά κόπρανα που είναι εύκολο να περάσουν σημαίνουν λιγότερη πίεση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου και μπορούν να βελτιώσουν τις αιμορροΐδες.
Χαμηλά σε θερμίδες για απώλεια βάρους.
Τα κορόμηλα προσδίδουν περίπου 34 θερμίδες/ 100 γρ. και λιγότερο από 1% λιπαρά, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για απώλεια βάρους. Επιπλέον, παρέχουν καλές ποσότητες διαιτητικών ινών που συνδέονται με κάποιο μέρος των λιπαρών από τη διατροφή μας, αποτρέποντας την απορρόφηση τους στο έντερο και προωθώντας φυσικά την απώλεια βάρους.
Καρδιαγγειακά οφέλη.
Ως πηγή ινών, βοηθούν έμμεσα στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης, συμβάλλοντας στην καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν την υπεροξείδωση λιπιδίων και μειώνουν περαιτέρω τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα κορόμηλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Οι κίτρινες ποικιλίες είναι πηγές καροτενίων, ενώ τα μωβ και τα κόκκινα φρούτα έχουν 4 έως 6 διαφορετικά αντιοξειδωτικά ανθοκυανίνης. Η φλούδα είναι ιδιαίτερα υψηλή στα αντιοξειδωτικά και έχει οφέλη για την όραση, τη μνήμη και τη μάθηση. Επίσης, ασκούν αντιδιαβητική, αντιφλεγμονώδη και ακόμη και αντιαναγχυτική δράση και συμβάλλουν σε χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή οι εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος .
Διεγείρουν την όρεξη και έχουν τονωτικές ιδιότητες.
Τα κορόμηλα καταναλώνονταν παραδοσιακά για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όρεξης και για τονωτικό αποτέλεσμα. Περιέχουν πάνω από 10 γραμμάρια φυσικών σακχάρων / 100 γραμμάρια φρούτων για να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας και μπορεί να έχουν ήπιο καθαρτικό αποτέλεσμα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, βοηθώντας στην αποτοξίνωση του σώματος.
Το κορόμηλο όμως, αντενδείκνυται για όσους έχουν στομαχική ευαισθησία. Δεν συνιστάται επίσης να τρώνε κορόμηλα όσοι υποφέρουν από ελκώδεις βλάβες της περιοχής του γαστροδωδεκαδακτύλου.
Γενικότερα, υπάρχουν ελάχιστες έρευνες σχετικά με τη θρεπτική αξία των κορόμηλων. Συνολικά θεωρείται ότι έχουν παρόμοια διατροφική αξία με τα δαμάσκηνα και συνιστώνται ως τονωτικό φαγητό με ενεργειακές ιδιότητες και με πολλά οφέλη για την υγεία.
πηγή