Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Μαγνησίας, απεφάνθη πως η μετακίνηση σαράντα επτά (47) ζώων συντροφιάς [μικρών] από την Ελλάδα στο εξωτερικό, αφορά σε «εμπορική αποστολή».
Πρόκειται για 43 σκύλους και 4 γάτες, που σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», εντοπίστηκαν στις 6 Φεβρουαρίου – κατόπιν καταγγελίας – μέσα σε βαν σε χώρο πρατηρίου καυσίμων στο 9ο χλμ. της Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας. Οι Αρχές, μοιάζει να βρίσκονται μπροστά σε ένα ακόμα παράνομο κύκλωμα εμπορίας ζώων, με το περιστατικό αυτό, να προστίθεται στη λίστα με τις παράνομες εξαγωγές ζώων συντροφιάς προς χώρες της Ευρώπης. Η υπόθεση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει φτάσει ήδη στον εισαγγελέα, και τα ζώα φιλοξενούνται από τοπική φιλοζωική, ενώ η οδηγός γερμανικής υπηκοότητας και η συνοδηγός αγγλικής υπηκοότητας αφέθηκαν ελεύθερες.
Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου που έχει στη διάθεσή του ο «Ελεύθερος Τύπος» και υπογράφεται από την υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, προκύπτει ότι η μεταφορά των συνολικά 47 ζώων δεν έγινε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κάτι που τους «οδηγεί» στο συμπέρασμα για ύπαρξη κυκλώματος. Η πρώτη εικόνα των ζώων που ήταν διαφόρων μεγεθών και ηλικιών ήταν καλή, καθώς δεν έφεραν εμφανή σημεία ασθένειας ή κακοποίησης, ενώ παράλληλα είχαν σιτιστεί. Ταυτόχρονα, για όλα υπήρχε δυνατότητα ταυτοποίησης, αφού έφεραν ηλεκτρονική σήμανση με πομποδέκτη. Αναλυτικότερα, για όλα τα ζώα υπήρχαν διαβατήρια με καταχωρημένα σε αυτά την περιγραφή τους, τον αλφαριθμητικό κωδικό πομποδέκτη, τα στοιχεία του κατόχου, τον προβλεπόμενο εμβολιασμό, αποπαρασιτισμό και τη βεβαίωση κλινικής εξέτασης.
ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ
Ένα από τα παράδοξα ωστόσο της υπόθεσης είναι ότι τα διαβατήρια στην πλειονότητά τους φέρουν ως πρώτους ιδιοκτήτες κατοίκους εξωτερικού, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν συνάδει με την κείμενη εθνική νομοθεσία, αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης ζώου συντροφιάς. Μάλιστα, δεν ήταν καταχωρημένα στα αντίστοιχα συστήματα ως «αδέσποτα» του Δήμου και ως εκ τούτου δεν υπήρχε καταγραφή υιοθεσίας. Ο αριθμός των μεταφερόμενων ζώων στο εξωτερικό συνάδει με εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, υπήρχαν εξουσιοδοτήσεις για τη μεταφορά των ζώων στο εξωτερικό, χωρίς όμως να πληρούνται οι προδιαγραφές της ενωσιακής νομοθεσίας. «Εφόσον τα ζώα συνοδεύονται από άλλο πρόσωπο εκτός του ιδιοκτήτη, θα πρέπει να έχουν εκτός από το διαβατήριό τους και τη γραπτή δήλωση του ιδιοκτήτη, που να αποδεικνύεται ότι η μετακίνηση αποτελεί μέρος της μετακίνησης του ιδιοκτήτη». Παράλληλα, η κατοχή των ζώων από ιδιοκτήτες ημεδαπούς ή αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα έχει γίνει κατά παράβαση του άρθρου 9, παρ. 7 του νόμου 4039/2012 και δεν δηλώνεται η διεύθυνση του ιδιοκτήτη στο εξωτερικό. Επιπλέον, όσα ζώα έχουν υιοθετηθεί από Δήμους δεν μπορούν να αλλάξουν ιδιοκτήτες χωρίς να έχουν παραδοθεί αυτά πρώτα στον οικείο Δήμο.
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ «ΦΥΓΑΔΕΥΟΝΤΑΙ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν φιλοζωικά σωματεία, κάθε χρόνο φυγαδεύονται στην Ευρώπη χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά και γάτες χωρίς να προηγηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την υιοθεσία τους. Μάλιστα, τα κόστη μιας παράνομης συναλλαγής ξεκινούν από 400 ευρώ και σε πολλές των περιπτώσεων φτάνουν τα 700 ή 800 ευρώ. Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας Βαγγέλης Παλαιοδήμος, σημειώνοντας στον «Ε.Τ.» πως «τα τελευταία περιστατικά συλλήψεων για παράνομη διακίνηση ζώων αναδεικνύουν τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις αυτού του φαινομένου, καθώς και τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και δη της αρμόδιας υφυπουργού. Παρά την ευδιάκριτη απουσία βούλησης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παράνομων κυκλωμάτων, μετά από πολύχρονους αγώνες της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας πετύχαμε την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης ζώων και τη δημιουργία της διαδικτυακής βάσης καταγραφής». Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ότι το υπουργείο τηρεί όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, μάλιστα, το ΥΠΑΑΤ έστειλε το θέμα στις εισαγγελικές αρχές. Κατά τον κ. Παλαιοδήμο, πάντως, το πρόβλημα της απουσίας προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων από τους Δήμους, η διατήρηση παράνομων χώρων συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία, η ανεξέλεγκτη χορήγηση διαβατήριων από ιδιώτες κτηνιάτρους κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, η έκδοση εγκυκλίων από υπηρεσιακούς παράγοντες που διαστρεβλώνουν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία υπό την πλήρη ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανεξέλεγκτη δράση παράνομων κυκλωμάτων. Όπως τονίζει, όλα αυτά «καθιστούν ξεκάθαρο ότι είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παράνομη διακίνηση – εμπορία ζώων συντροφιάς και που επιτρέπει ένα ολόκληρο κύκλωμα παρανομίας, που επίσημα κατατάσσεται στο οργανωμένο έγκλημα, να δρα ανεξέλεγκτο».
ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Η εξέλιξη αυτή, έρχεται να προστεθεί σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και στη Μεσσηνία, ειδικά ύστερα από την έρευνα του VICE Greece, μέρος της οποίας αναδημοσιεύθηκε από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο σε όλη τη χώρα και φυσικά στο νομό μας, καθώς γινόταν λόγος για κυνομαχίες και μια σειρά από παρανομίες στο… φόντο των αδέσποτων σκυλιών στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή! Στην τεράστια αυτή έρευνα, φιλοξενούνταν δηλώσεις φιλόζωων, μελών του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας και όχι μόνο, οι οποίοι ωστόσο δεν ανέφεραν πουθενά τα πραγματικά τους ονόματα γιατί όπως δήλωναν, φοβούνταν ακόμη και για τη ζωή τους. Σε πολλά σημεία της έρευνας, γινόταν λόγος για έναν εκπαιδευτή σκύλων στην περιοχή της Θουρίας, ο οποίος «φωτογραφιζόταν» ως κυνομάχος, «εγκληματίας», παράνομα εμπλεκόμενος στην υπόθεση των αδέσποτων της Καλαμάτας και άλλα πολλά.
Η «ΦΩΝΗ» (η πηγή του άρθρου), απευθύνθηκε στον μοναδικό επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων στην εν λόγω περιοχή και τον μοναδικό όπως σημειώνεται στην έρευνα, ο οποίος μετέχει στην πενταμελή επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας για το θέμα των αδέσποτων, Παναγιώτη Τσικούρη, ο οποίος «συνδέεται» με τον ΦΟΚ, με την έννοια του ότι έχουν υποβάλει κατά καιρούς, όπως έγινε και το καλοκαίρι αιτήσεις για την περισυλλογή, μεταφορά και φιλοξενία των αδέσποτων ζώων της Καλαμάτας και του διευρυμένου Δήμου.
Επίσης, ο ΦΟΚ αλλά και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, μέλος της οποίας φέρεται να είναι ο Όμιλος της Καλαμάτας, έχουν καταγγείλει τον εκπαιδευτή, με αποτέλεσμα να καλείται στη δικαιοσύνη. Η πρώτη σε βάρος του Παναγιώτη Τσικούρη καταγγελία, ήρθε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία, με την οποία –κατά δήλωσή του- συνεργάζεται ο άνθρωπος που έκανε την έρευνα και όπως δηλώνει στη «Φ» ο εκπαιδευτής, έγινε το 2015 για βασανισμό ζώων, με αφορμή το αναρτημένο στο διαδίκτυο, ιδιωτικό συμφωνητικό που συντάσσει με τους πελάτες του ο κ. Τσικούρης και την αναφορά ότι: «ο σκύλος που θα έχει εκπαιδευτεί στη δεύτερη βαθμίδα στην ασφάλεια, θα αντέχει τον πόνο που θα του δημιουργήσει ο εχθρός». «Προσέξτε την έκφραση «ο εχθρός», όχι ο εκπαιδευτής», σημειώνει ο Παναγιώτης Τσικούρης, τονίζοντας πως το συμφωνητικό αυτό είχε συνταχθεί πριν από 25 περίπου χρόνια οπότε και τα ήθη, η αντιμετώπιση και η ευαισθησία του κόσμου, ήταν τελείως διαφορετική. «Θέλετε να παραδεχθώ πως ήταν ατυχής η έκφρασή μου; Να το παραδεχθώ. Διετάχθη όμως εισαγγελική έρευνα, ελέγχθηκα και εγώ από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και μετά από εισήγησή της και ένα δικό μου υπόμνημα, η υπόθεση πήγε στο αρχείο, με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών, αφού απεφάνθη ότι η επιχείρησή μου είναι νόμιμη κι εγώ λειτουργώ με νόμιμο τρόπο», δήλωσε ο εκπαιδευτής, που αναφέρθηκε και στη δεύτερη αναφορά που του έχει γίνει και μάλιστα ύστερα από τρεις διαδοχικές καταγγελίες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα και τη δίκη που θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου. Η δεύτερη «τριπλή» καταγγελία, ήρθε από τον Φιλοζωικό Όμιλο της Καλαμάτας, περίπου στις αρχές Ιανουαρίου του 2017, ενώ είχε αναλάβει την εργολαβία για τα αδέσποτα από τον Δήμο, τον Οκτώβρη του 2016 και είχε περισυλλέξει αρκετά σκυλιά, πραγματοποιώντας σε συνεργασία με τον εργολάβο κτηνίατρο του Δήμου, τη διαδικασία των στειρώσεων, του τσιπαρίσαματος και της επανένταξής τους στο περιβάλλον ή της υιοθεσίας από πολίτες. Ο κ. Τσικούρης τον Οκτώβριο μιλώντας στη «Φ», είχε αφήσει ξεκάθαρες αιχμές κατά του Φιλοζωικού της Καλαμάτας σε σχέση με τα αδέσποτα.
ΟΙ ΑΙΧΜΕΣ
«Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων μέσα από το Δήμο και άλλων σχετικών φορέων, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια που ο Φιλοζωικός είχε αναλάβει τις περισυλλογές και τις στειρώσεις με ποσά της τάξεως των 30.000 ευρώ ετησίως, υποκαθιστώντας και τους κτηνιάτρους, αφού, δυστυχώς, οι περισσότερες στειρώσεις δεν γίνονταν από επαγγελματίες του χώρου ή έστω από έναν – δύο κτηνιάτρους φίλα προσκείμενους στον Φιλοζωικό, αλλά παράνομα στο σπίτι της τωρινής προέδρου, όπου υπάρχουν φωτογραφίες τις οποίες οι ίδιοι έχουν διακινήσει στο διαδίκτυο, μπροστά στο τζάκι της κατοικίας της προέδρου ή της μαμάς της (δεν γνωρίζω τίνος ακριβώς είναι, κατά πληροφορίες). Γίνονταν, λοιπόν, ομαδικές στειρώσεις από νεαρούς και νεαρές, ανθρώπους που έρχονταν από το εξωτερικό και σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιοι από αυτούς δεν ήταν καν επαγγελματίες, αλλά μαθητευόμενοι φοιτητές. Δεν γνωρίζω τον βαθμό της θνησιμότητας αφού οι στειρώσεις γίνονταν στο κτήμα και στο σπίτι και σε σηπτικό περιβάλλον μέσα στο σπίτι και όπως καταλαβαίνετε τα χειρουργεία αν δεν είναι σε κατάλληλο και αποστειρωμένο χώρο, είναι παρά πολύ επικίνδυνα για τα ζώα. Μετά, κάποια από αυτά τα κρατούσαν εκεί ή προωθούνταν σε κόσμο ακόμη και στο εξωτερικό, αφού σύμφωνα με δικές τους μαρτυρίες, κατά κόρον στέλνουν σκυλιά σε άλλες χώρες για υιοθεσία όπως λένε, αλλά αν δεν γίνεται trafficking… δεν είμαι καθόλου βέβαιος», ανέφερε ο Παναγιώτης Τσικούρης, αφήνοντας αιχμές και τονίζοντας πως στην βραχεία και στο σπίτι, προφανώς, δεν είναι αδειοδοτημένος ο χώρος. «Φάνηκε άλλωστε με την επίσκεψη της αστυνομίας έξω από τη Μεσσήνη όπου κατά δήλωσή τους είχαν 600 σκυλιά και η αστυνομία βρήκε περίπου 150, ενώ οι τροφές που έπαιρναν από το Δήμο ήταν για 600 σκυλιά!», δήλωσε ο κ. Τσικούρης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο… τωρινό καθεστώς, αφήνοντας και εδώ, ξεκάθαρες αιχμές! Το μόνο βέβαιο είναι πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και είτε στην περίπτωση της Μαγνησίας είτε της Μεσσηνίας, χρήζει σοβαρής και ριζικής αντιμετώπισης.