Παραγράφηκε η παθητική δωροδοκία, δίκη για το ξέπλυμα
Παραγραμμένο θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, (και) ο εισαγγελέας του πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου Νικόλαος Μαύρος, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για το οποίο η αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχε αποφασίσει την δίωξη του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ο κ. Μαύρος υιοθετεί πλήρως την άποψη που είχε εκφράσει ο ανακριτής του συμβουλίου Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της παραγραφής του συγκεκριμένου αδικήματος καθώς έχουν παρέλθει ήδη δυο κοινοβουλευτικές σύνοδοι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μαύρος όπως και ο κ. Λαμπρόπουλος, διατυπώνει την άποψη ότι ο πρώην υπουργός για το άλλο αδίκημα, αυτό του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, θα πρέπει να δικαστεί από την τακτική δικαιοσύνη και όχι από το Ειδικό Δικαστήριο. Και αυτό γιατί κατά το χρόνο που φέρεται να τέλεσε το συγκεκριμένο αδίκημα δεν ασκούσε υπουργικά καθήκοντα.
Υπενθυμίζεται ότι κ. Τσοχατζόπουλος αντιμετωπίζει τα παραπάνω αδικήματα για την υπόθεση της απευθείας ανάθεσης ναυπήγησης τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 σε γερμανικά ναυπηγεία και τη γερμανική εταιρεία HDW/Ferrostaal.
Ο κ. Μαύρος διατυπώνει τις θέσεις του αυτές σε πρότασή του προς στο Δικαστικό Συμβούλιο. Με την πρότασή του ζητεί να αρθεί η διαφωνία που έχει ανακύψει μεταξύ του Λαμπρόπουλου και της Βουλής υπέρ του πρώτου.
Τον τελικό λόγο έχει τώρα το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί με βούλευμά του.
Επιστολή με την οποία του γνωστοποιεί ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και τον εφαρμοστικό νόμο, ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ να κινήσουν τις διαδικασίες για τη συνέχιση της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας μας, απέστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο κ. Παπανδρέου προτείνει ακόμα την αναστολή, είτε προσωρινά είτε οριστικά, της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των ταμείων κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2011-2013, για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, ενώ καταθέτει και πέντε άξονες για το σχέδιο ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας μέσα από την απορρόφηση κοινοτικών πόρων, το οποίο, όπως αναφέρει, θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής και της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή επί της αρχής και επί των άρθρων, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εφαρμοστικός νόμος για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Επί της αρχής υπερψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την ανεξάρτητη βουλευτή Έλσα Παπαδημητρίου, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία δήλωσε "παρών". Ειδικότερα, υπέρ δήλωσαν 155 βουλευτές, κατά 136 και 5 "παρών".
Στην ψήφιση των άρθρων παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στη στάση των κομμάτων, αλλά και μεμονωμένων βουλευτών. Η ΝΔ υπερψήφισε 22 από τα 49 άρθρα και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν αποκρατικοποιήσεις, περιστολές δαπανών και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ενώ καταψήφισε όλα τα φορολογικά και περιβαλλοντικά άρθρα.